Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poradźcie bliźniak i pozwolenie na budowę na współwłasności

katarzyna6007

Recommended Posts

Proszę o pomoc

Posiadam działkę - współwłasność z bratem.

Otrzymaliśmy warunki zabudowy na "dwa budynki jednorodzinne ednolokalowe w zabudowie bliźniaczej" Decyzja ta jest na dwie osoby.

Złożyliśmy do urzędu wnioski na pozwolenia o budowę, każdy osobno i każdy na swój dom. Tak wyszło że domy są takie same, będą się stykać ścianami

garażowymi ale są zupełnie odrębnymi budynkami"

Pan w urzędzie powiedział, że może nam wydać tylko jedno pozwolenie. Dlaczego?

Ja uważam, że na działce mogą stać dwa budynki, bo przecież jest to zgodne z

warunkami zabudowy. Czy ktoś może mi pomóc? i Wytłumaczyć o co tu chodzi?

nie mamy pozwolenia budowę. a warunki zawarte w art. 32 ust 4 pkt 1 i 2 oraz art 33 pr. bud. zostały spełnione

Urząd nie chce nam dać dwóch oddzielnych pozwoleń na budowę tylko jedno wspólne, powodem jest "projekt nie jest zgodny z decyzja o warunkach zabudowy"

czy oni mają rację?

Pan w urzędzie powiedział, że może nam wydać tylko jedno pozwolenie. Dlaczego?
A skąd my mamy wiedzieć, dlaczego on nie chce wydać pozwolenia? Jakoś umotywował odmowę? Poproś go o decyzję odmowną na piśmie z odpowiednimi paragrafami.

Jeżeli mówią, że projekt nie jest zgodny z WZ - poproś o wskazanie, w któym miejscu nie jest zgodny.

Pozwolenie na budowe w przypadku WZ wydaje się dla warunków okreslonych w WZ, a tam "stoi", że warunki wydano na 1 dom (bliżniak) budowany wspólnie przez 2 inwestorów. Wy zaś chcecie (tak wynika z wpisu)pozwolenie na budowę 2 domów budowanych przez 2 inwestorów.

Zgodnie z przytoczonym par.33 można otrzymać zewolenie na jedą "połówke" bliźniaka, ale dalej pozwolenie bedzie "opiewać" na 2 osoby.

Popełniono jakiś błąd na etapie określania warunków zabudowy.

otrzymalismy warunki zabudowy dla jednej działki na dwie osoby: "dwa budynki mieszkalne jednorodzinne jednolokalowe w zabudowie bliźniaczej" czy ktoś mi powie co to oznacza ???!!!jak pisalam, chcemy zbudować dwa domy połączone garażami złozono dwa wnioski na każdą z osób na każdy dom

wydaje mi się że to jest zgodne z tymi warunkami zabudowy, więc dlaczego oni mówią że nie

otrzymalismy warunki zabudowy dla jednej działki na dwie osoby: "dwa budynki mieszkalne jednorodzinne jednolokalowe w zabudowie bliźniaczej" czy ktoś mi powie co to oznacza ???!!!jak pisalam, chcemy zbudować dwa domy połączone garażami złozono dwa wnioski na każdą z osób na każdy dom

wydaje mi się że to jest zgodne z tymi warunkami zabudowy, więc dlaczego oni mówią że nie

Bo otrzymaliście 1 (jedne) WZ dla 2 osób, a chcecie 2 Pozwolenia. Wystapcie razem o jedno pozwolenie - tak jak w WZ - a otrzymacie bez problemów.

• 1 year później...