Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "reanimować" sufit podwieszany?

oleszka

Recommended Posts

W styczniu miałam tego pecha,ze sąsiadka zalala mi mieszanie.Najbardziej ucierpiała łazienka,a konkretnie jej sufit, który jest podwieszany.Nie chciałabym go jeszcze usuwac,gdyż jest w miarę nowy, a poza tym duży remont calego mieszkania planuję za jakie 3 lata.Ale jak go odnowić,może ktoś spotkał się z takim prolemem? Gdyby były same zacieki ,to pewnie wystaczyłoby tylko go przemalować( mam nadzieję,ze przeschnie(czy się mylę?),gdyż są w nim 2 kratki wentylacyjne i 3 otwory na lampki sufitowe, które wykręciłam, aby lepiej podsuszał się.)

Najgorzej wyglądają miejsca łączenia płyt kartonowo-gipsowych,gdzie zwisają odklejone kawałki kartonu(przypomina to odklejoną ,porozrywaną grubą tapetę)Czy da się z tym coś zrobić bez nakładu dużych pieniedzy, a najlepiej i umiejętności.Proszę o rady. :(

Cóż, przyznam,że nie bardzo się na tym znam.Profile są na pewno metalowe.Na łączach płyt ,gdzie odkleił się karton,widać siatkę, ale dobrze przylegającą.Aha, płyta k.-g.jest zwykłą płytą, a nie tą specjalną,nieprzemakalną(zieloną?).Między sufitami jest elektryka, ale oświetlenie sufitowe działa.To chyba tyle, co mogę dopowiedzieć.

Cóż, przyznam,że nie bardzo się na tym znam.Profile są na pewno metalowe.Na łączach płyt ,gdzie odkleił się karton,widać siatkę, ale dobrze przylegającą.Aha, płyta k.-g.jest zwykłą płytą, a nie tą specjalną,nieprzemakalną(zieloną?).Między sufitami jest elektryka, ale oświetlenie sufitowe działa.To chyba tyle, co mogę dopowiedzieć.

Dobra - czyli wiemy już, że nie jest to "kwadratowy" (jak ja to określam) sufit podwieszany, tylko zabudowa sufitu wykonana płytami g-k.

Trochę niespójny jest dla mnie ten opis zniszczeń. Z jednej strony odeszły kawałki kartonu a z drugiej jest siatka na połączeniach.

Ale moim zdaniem, jeżeli płyta się rozwarstwiła, to trzeba by ją wymienić.