yoyo 25.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 witam.mam pytanie nastepujace:na moj dom potrzeba 2500 szt.maxa cc29,ile potrzeba szt.winerbergera.i ktore rozwiazanie jest tansze w ogolnym rozrachunku tzn.z maxa:to trzeba wiecej zaprawy i moze murarz tez moze wiecej wezmie za metr.chodzi mi jaka moze wystapic ruznica finansowa miedzy nimi w ogulnych rozrachunkach.pzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jadż do churtowni i tam najlepiej zapytaj, porotherm 35 czy 25 lczy się inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoyo 26.04.2008 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 no ja wiem ze max jest tanszy jako cena jednostkowa ale mi chodzilo jaka moze zaistniec ruznica miedzy tymi dwoma pustakami po wybudowaniu domu tzn.ilosc zaprawy muraz na metr tez inaczej pewnie policzy max jest mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyzu 26.04.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 witam.mam pytanie nastepujace:na moj dom potrzeba 2500 szt.maxa cc29,ile potrzeba szt.winerbergera.i ktore rozwiazanie jest tansze w ogolnym rozrachunku tzn.z maxa:to trzeba wiecej zaprawy i moze murarz tez moze wiecej wezmie za metr.chodzi mi jaka moze wystapic ruznica finansowa miedzy nimi w ogulnych rozrachunkach.pzd. Najpierw to napisz o który produkt winerberga ci chodzi porotherm,poroton, max a może U-220. Ja mam maxa z winerberga miałem w podobnej cenie co maxa z Polski tyle że niemieckie nie są takie kruche. Ilości jakie ci są potrzebne na m2 znajdziesz na stronie producenta wejdź w cennik 2008 http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1156193396454&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526663248 nie opieraj sie na tym cenniku bo jak będziesz zamawiał to możesz mieć o kilkanaście procent taniej zależy od hurtowni. Co do ceny jaki bierze murarz za wymurowanie to najlepiej udaj się z tym pytaniem do samego murarza jeden będzie uważał że to udogodnienie robić na porothermie drugi powie jak kupisz porotherma że dla niego to żadna różnica choć w zasadzie na porothermie lepiej się muruje. Tak na maxie trzeba więcej zaprawy ale nie w takiej ilości która by stanowiła sporą różnice cenową chyba że będziesz stosował gotowe zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekZ1719503286 26.04.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 witam.mam pytanie nastepujace:na moj dom potrzeba 2500 szt.maxa cc29,ile potrzeba szt.winerbergera.i ktore rozwiazanie jest tansze w ogolnym rozrachunku tzn.z maxa:to trzeba wiecej zaprawy i moze murarz tez moze wiecej wezmie za metr.chodzi mi jaka moze wystapic ruznica finansowa miedzy nimi w ogulnych rozrachunkach.pzd. Stawiając "Max-a" na grubość 29 cm, na metr kwadratowy wchodzi 22 szt, a porotherma 16 szt (jeśli się mylę to mnie poprawcie). Policz x cenę i wyjdzie Ci suma. Tyle tylko że przy Porothermie zyskasz sporo na zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoyo 26.04.2008 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 krzysiek a powiedz murarze biora mniej za porotherma niz za maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekZ1719503286 21.05.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 krzysiek a powiedz murarze biora mniej za porotherma niz za maxa. tego nie wiem, wydaje mi się, że przynajmniej teoretycznie, za porotherma powinni wziąć mniej, ze względu na łatwiejsze murowanie. Wszystko zależy od tego jak się z murarzem dogadasz. Zaproponuj mu taki i taki materiał i zobaczysz jaką dostaniesz ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fortek77 21.05.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Myślę i sprawdziłem na swojej budowie że wineberger jest tańszy - w Łodzi na ul zbąszyńskiej jest firma Anva - tam kupowałem m kw ściany wychodził około 70 - 77 zł i murarze też szybciej z tego stawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts