carbon 25.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Mam problem z okreśłeniem ile mam drzew na działce - wg obliczeń pani urzędnik wychodzi wielokrotnie więcej niż wg moich, a wydawałoby się, że to prosta sprawa. Problem w tym, że mam wierzby, które odrodziły się z pni i teraz mam takie grupy po kilka-kilkanaście pędów wyrastające z jednego korzenia. Nie wiem czy to w ogóle można nazwać drzewem, bo nie ma jednego wyraźnego pnia - rozgałęziają się od razu przy ziemi. No dobra, ale mogę uznać, że jeden taki krzaczor to jedno drzewo. Niestety pani urzędnik stwierdziła, że tyle jest drzew ile pędów na wysokości 130 cm, grubszych niż 10 cm obwodu. Wyszło ok. 160 sztuk. Pomęczyłem się, pomierzyłem, złożyłem wniosek i dostałem zgodę na wycinkę. Wszystko pięknie, tylko zgoda jest uwarunkowana posadzeniem na mojej działce do końca 2009 tyle samo drzew, ile wyciąłem. Lubię zieleń, ale sory - w dżungli mieszkać nie zamierzam. To tylko 900 m2. Moje pytanie brzmi:- Jaka jest definicja pojedynczego drzewa wg przepisów prawa?- Na jakie przepisy mógłbym się powołać? Proszę, poradź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 25.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 To brzmi jak dobry kawał...160 drzew wiem, ze masz problem..nie potrafie poradzic...ale ubawiles mnie swoim postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meroving 26.04.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A swoja droga, ciekawe czy ktoś z gminy bedzie później sprawdzał czy nowe drzewa zostały posadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.04.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Przy pniach rozwidlonych należy trzymać się zasady, że pień, który rozwidla się powyżej 1,3 m od ziemi mierzymy jako jedno drzewo, natomiast pień, który rozwidla się poniżej 1,3 m od ziemi, mierzymy jako dwa oddzielne drzewa.To definicja z dendrometrii, oraz zgodny z Art.85.3. Ustawy o ochronie przyrody. Czyli "Pani" miała rację. Natomiast dla wierzby średnica (a nie obwód) w cm dla drzewa o "wieku" ponad 5 lat (a te są pod "ochroną") wynosi 7cm, a nie 10 cm - dane z tabeli opracowanej przez prof. dr Majdeckiego - obowiazujaca. Jeśli faktycznie mierzono obwód, to pozwoleniem powinny być objete tylko te drzewa, których obwód wynosił więcej niż 21 cmNieporozumienie może wynikać z faktu, że w Ustawie mowa jest o obwodzie, natomiast tabela rocznego przyrostu drzew mówi o ŚREDNICY pnia. Roczny przyrost dla wierzby białej to 1,35cm średnicy lub 4,23 obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A swoja droga, ciekawe czy ktoś z gminy bedzie później sprawdzał czy nowe drzewa zostały posadzone. Mogą nie tylko sprawdzić ale i musza "przeżyć" 3 lata od nasadzenia - zgoda jest uwarunkowana takim stwierdzeniem - przy czym w ustawie jest napisane że zgoda na wyciecie MOŻE być uwarunkowana obowiazkiem nasadzeń w ilości nie mniejszej niż wyciete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carbon 27.04.2008 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź - wiele mi to wyjaśnia. Drzew poniżej 21 cm obwodu jest większość, więc może mimo wszystko wystarczy, że później nasadzę tyle, ile wyciąłem powyżej 21 cm. : - ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Jeszcze jedno. "Ochronie" nie podlegaja drzewa, które wyrosły po zakwalifikowaniu działki na "budowlaną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.04.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A czy masz napisane, że to co musisz posadzić to są drzewa? U mnie było o ile dobrze pamiętam - drzewa i krzewy ozdobne. Czy jak posadzę sobie dookoła ze 100 thuj, to spokojnie mógłbym wyciąć sobie 100 drzew. Nawet za chwilę będę pisał pisemko do gminy, że już nasadziłem 5 drzew, w zamian za te wycięte. U mnie na szczęście jest 1400m2 i kawałek zostawiam sobie na swój prywatny lasek, a drzewa wyciąć "musiałem" bo były na granicy i płotka nie dało się postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciaw2 13.05.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Posadż żywopłot, np grabowy, sadzi się drzewka co 40cm.Upewnij się czy nasadzenia muszą być na Twoim terenie. Według prawa niekoniecznie. Urzędnik może ci wskazać drogę gminną do obsadzenia. Istnieje tylko jeden problem- pielęgnacji takich nasadzeń przez co najmniej 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts