Pawlom 25.04.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam,nurtuje mnie sprawa płatwi w więźbie dachowej.Przewidziana jest płatew 16cm x 20 cm przez całą długość dachu tj. 12m. Ale wykonawca więźby twierdzi że można zrobić dwie płatwie na 6m i połączyć w środku śrubami i też będzie dobrze, poza tym ma też trochę kłopot z dostarczeniem takich długich belek. Ja myślę że połączone belki płatwi i tak po jakimś czasie wykrzywią się i wolę mieć to w całości, czy mam rację? Czy dopuszczalne jest łączenie płatwi w środku długości dachu?Mam możliwość zamówić takie belki w całości, transport byłby bez problemu bo bliżej, tylko że dużo drożej.Co sądzicie?Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 27.04.2008 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ponawiam pytanie,jak ktoś miał z tym do czynienia to proszę o radę bo za kilka dni muszę się zdecydować.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 27.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 tak , mozna laczyc , ale nalezy to dobrze zaplanowac nie mozna laczyc platwi w dowolnym miejscu platew mozna laczyc w miejscach podparcia mozna tez laczyc w scisle okreslony sposob poza miejscami podparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 27.04.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam! moje obie płatwie są łączone. Podparcie stanowią ściany działowe poddasza. Rozpiętość murów to też 12mb, jak naprawdę extra pobajerowali mi ich części wystające na zewnątrz, tak samo zrobili z krokwiami, dla mnie cacko. Więźbe robili górale, do łączenia elementów nie zużyli ani jedej blachy, jak to teraz modne, wszystko zgodnie ze sztuką, jak dawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 27.04.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 platew mozna laczyc w miejscach podparcia no nie koniecznie. W miejscach podparcia (oprócz skrajnych) występują największe siły. Łączenie powinno wykonywać się w odległości ok 1/5-1/4 rozpiętości przęsła od podpory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ... Łączenie powinno wykonywać się w odległości ok 1/5-1/4 rozpiętości przęsła od podpory. myślę podobnie jak gibzwein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 27.04.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Mam podobny "problem". Miałem wyrzynać murłatę 14x14 o długości 13 metrów. Odradzono mi. Powiedziano mi, że nikt (??) nie tnie tego w całości, niby każdy łączy. Twierdzili, że jednolite będzie bardziej podatne na skręcenia, że lepiej dwa kawałki, ale z odziomków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 27.04.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Łączenie powinno wykonywać się w odległości ok 1/5-1/4 rozpiętości przęsła od podpory. jak powinno wygladac takie laczenie ? a jezeli na podporze jest dopuszczalne , to tez jak powinno wyglądac ? brzoza tez tak uwazam laczenie Bergera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ila ja bym połaczył tak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Nakladka-grafik.svg/180px-Nakladka-grafik.svg.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 27.04.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ila ja bym połaczył tak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Nakladka-grafik.svg/180px-Nakladka-grafik.svg.png dokladnie , tak wykonuje polaczenia , na aktualnej budowie wykonalem takie dwa ale .... znam ogromna ilosc polaczen na slupach , rownierz takich przedwojennych , nawet wiem duzo o fachowcach niemieckich , ktorzy je robili i.... takie polaczenia mimo tylu lat sa jak najbardziej OK martwi mnie co innego , polaczenia takie czsto widze dzisiaj na zakladke , pionowa lub pozioma , a ci moi fachowcy nie robili zakladek , tylko do " czola" i stalowa klamra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.04.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Podparcie stanowią ściany działowe poddasza. [...] wszystko zgodnie ze sztuką, jak dawnej. Czyżby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 27.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Podparcie stanowią ściany działowe poddasza. [...] wszystko zgodnie ze sztuką, jak dawnej. Czyżby? Najważniejsze, że ładnie wykończyli elementy wystającei... 12m płatwi podparte dodatkowo w miejscu łączenia na ściance działowej, prawdziwe cacko, extra bajerancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.04.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Mam podobny "problem". Miałem wyrzynać murłatę 14x14 o długości 13 metrów. Odradzono mi. Powiedziano mi, że nikt (??) nie tnie tego w całości, niby każdy łączy. Twierdzili, że jednolite będzie bardziej podatne na skręcenia, że lepiej dwa kawałki, ale z odziomków. nie jest to podobny problem murłatę możesz i z kilku kawałków zrobić w odległości ok 1/5-1/4 rozpiętości przęsła od podpory a jak tam wypada krokiew? czy to płatew kalenicowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 28.04.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 witam! po co te kpiny, chałupa stoi 3 lata, zrobili to poleceni, nie zapijaczeni, górale, tacy co tylko więźby stawiają, a nie ci co wszystko robią i na wszystkim się "znają" Dach jest bez zarzutu. Chciałbym na każdym etapie robót mieć takich jak oni. Mam prawo na tym się nie znać, napisałem jedynie jak to u mnie wygląda. I nie należę do tych co wszystkie rozumy pozjadali. Jest to łączone ze sobą tak jak jak pokazał brzoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.04.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Podparcie stanowią ściany działowe poddasza. [...] wszystko zgodnie ze sztuką, jak dawnej. Czyżby? Najważniejsze, że ładnie wykończyli elementy wystającei... 12m płatwi podparte dodatkowo w miejscu łączenia na ściance działowej, prawdziwe cacko, extra bajerancko Ścianka działowa to raczej do tej płatwi nie powinna dotykać. No chyba ze w tej ściance jest słup na którym się opiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 28.04.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 martwi mnie co innego , polaczenia takie czsto widze dzisiaj na zakladke , pionowa lub pozioma , a ci moi fachowcy nie robili zakladek , tylko do " czola" i stalowa klamra Moi zrobili na zakładkę. Mam ich ukamieniować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 02.10.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 dokladnie , tak wykonuje polaczenia , na aktualnej budowie wykonalem takie dwa ale .... znam ogromna ilosc polaczen na slupach , rownierz takich przedwojennych , nawet wiem duzo o fachowcach niemieckich , ktorzy je robili i.... takie polaczenia mimo tylu lat sa jak najbardziej OK martwi mnie co innego , polaczenia takie czsto widze dzisiaj na zakladke , pionowa lub pozioma , a ci moi fachowcy nie robili zakladek , tylko do " czola" i stalowa klamra Witam Zrobione to jest tak jak na rysunku czy obrócone o 90 stopni ??? (największa płaszczezna styku jest (mniej więcje) pozioma czy pionowa).?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts