meroving 25.04.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Czy to dobry pomysł aby wygrabić płytko ziemię spod świerków razem z opadłym igliwiem i wymieszać z glebą w miejscu gdzie będę sadzić borówkę amerykańską? W poradnikach piszą żeby kupić kwaśny torf, ale samochód mi się zepsuł i ciężko by mi było taszczyć Czytałem, że świerki zakwaszają ale czy borówce to wystarczy ? Optymalne PH to 3,5-4,5. Więc jak myślicie? Acha i jeszcze jedno. Mam trochę świeżych trocin (wiąz). Czy można nimi użyźniać bez wcześniejszego kompostowania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 25.04.2008 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Igły świerkowe jako dodatek - owszem, ale nie liczyłbym na ph odpowiednie dla borówek. Torf kwaśny lub zakwaszenie chemią, inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.04.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 a ja uważam że to dobry pomysł ale trochę kwaśnego torfu powinieneś dodać. U mnie taka mieszanka się sprawdza, na dno dziury warto dać obornik. Optymalnie dla kwaśnolubnych w 1/3 kwaśnego torfu+1/3 igliwie z darnią lub kora +1/3 rodzimy grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.04.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1366 Same igły nie wystarczą, tak jak człowiekowi nie wystarczy do życia sama woda Poproś, może przywiozą Ci ze sklepu do domu - u nas tak robią niektórzy sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 27.04.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Mój znajomy regularnie wysypuje pod swoje borówki fusy z kawy (z ekspresu ciśnieniowego) - podobno zakwaszają zienię. Borówki widziałam i jadłam - znakomite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 27.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Jeżeli pozwolicie, podepnę się pod ten wątek i zadam pytanie dodatkowe: jakie znacie / stosujecie sposoby zakwaszania ziemi pod borówkę, azalię, rododendron itd. Mam na myśli takie "nietypowe" spooby, jak ten z kawą w poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 27.04.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Zakwaszanie fusami z kawy to nie nietypowy sposób, ale oszołomstwo . Jeśli zakwaszają, to raczej w stopniu niewielkim. No i aby to było skuteczne trzeba byłoby mieć kawiarnię, bo nawet kilku kawoszy nie zakwasi gleby, chyba, że chodzi o jedną roślinkę. To tak jak z poradą, aby gdy brak żelaza we krwi zacząć jeść szpinak - tylko już nikt nie dopowie, że aby miało to sens, trzeba byłoby zjadać 2 wiadra tego szpinaku na dobę zamist dwóch tabletek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 28.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 To, w takim razie, jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 28.04.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 No generalnie fajne to fusy, to ja jeszcze proponuje dodawac plasterki cytryny po wypitej herbacie, albo resztki octu z talerzyka na ktorym odbywala sie konsumpcja zimnych nozek. A nie latwiej kupic za 10 zlotych worek torfu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 28.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 No generalnie fajne to fusy, to ja jeszcze proponuje dodawac plasterki cytryny po wypitej herbacie, albo resztki octu z talerzyka na ktorym odbywala sie konsumpcja zimnych nozek. A nie latwiej kupic za 10 zlotych worek torfu? ale jak samochód zepsuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meroving 28.04.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Ok. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Juz mam ten torf Co do innych metod, o które pytał(a) Zabra, wyczytałem, ze mogą być trociny z roślin iglastych. Jak podejrzewam, nie powinny być swieże. Warto tez mieszkać w rejonach dotkniętych kwaśnymi deszczami (ze wzgl. na siarkę i azot). Sposobów"domowych" nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent 28.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A jak sadziliście borówki? Mi sprzedawca powiedział, żeby na każdą wykopał dół 50x50x50, ale że trochę leń mnie dopadł to zrobiłem 30x30x30, do środka dziurawy worek, a potem ziemie, torf, ziemia, torf i jeszcze przesypywałem igliwiem i korą, ale przez ten rok jakoś nie wyrosły mi za bardzo, więc zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.04.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A po co ten dziurawy worek , żeby woda nie podsiąkala i roslina nie rosła jak należy Może ziemię z kwaśnym torfem należało zmieszać a nie robić jakieś „przekładańce" . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 29.04.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Widzę, że jedyną polecaną tu opcją jest kwaśny torf. Czasmi jest to trudne do wykonania np. rośliny już rosną i jest po prostu drogie (do wspomnianego powyżej dołu 50x50x50cm wchodzi 125l torfu). W wątku o różanecznikach wspomniano o siarce. Tak samo w ulotce dołączonej do właśnie zakupionego kwasomierza. Tylko gdzie kupuje się siarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 29.04.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Siarkę odrywa się od zapałek . No to chyba jasne - w sklepie z nawozami ! Chyba nie w cukierniczym . Zakwaszać można oprócz torfu wszelkimi nawozami zakwaszającymi, trochę tego na rynku jest. Nie jest to cudowna metoda i najelpeij stosowac ją razem z kwaśnym torfem. W takie wykopane otwory można dać pół na pół torf z ziemią i 1-2 razy w roku zakwasić nawozem, ewentualnie podsywywac torfem lub/i ułożyć grubą warstwę kory sosnowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Nie wiem czy to nietypowy sposób, ale prosty i skuteczny tyle że długotrwały. W zeszłym roku w miejsce przeznaczone na różaneczniki wywalełem skoszoną trawę. bez wapnowania, skorupek jajek, gałązek itd. tak żeby bardziej kisła niż gniła. Efekt pH spado z 5,5 do 3 Teraz muszę ciut odkwasić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.04.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 No niestety, jak się spodziewałem, w sklepach z nawozami nie oferuje się siarki (sprawdzałem w ogrodniczych i takich, gdzie zaopatrują się rolnicy). Ma allegro oferowana jest tylko siarka pylista, orginalnie przeznaczona dla młodych terrorystów.Oferowano mi natomiast do zakwaszania gleby siarczan amonu. Czy i ile należy go używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1366 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 30.04.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Ludzie opamietajcie sie, we wlasnym ogrodku sie chcecie truc tymi chemikaliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.04.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mnie tam już chyba siarka nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts