pozeracz 30.04.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 A na czym konkretnie polega problem, nie masz mozliwosci technicznej zastosowania torfu czy tez uwazasz ze szkoda kasy na takie zbytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.04.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jedno i drugie. Jest to kosztowne a krzaki (borówki, różaneczniki) już posadzone (zgodnie z radą pani ze szkółki posadziłem je w dole wypełnionym podłożem zebranym w pobliskim sosnowym lesie). Za dni parę sprawdzę odczyn gleby i dla jego poprawienia pozostanie tylko proszek. Myślę też o przyszłości. Łatwiej będzie podsypać proszek niż torf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 30.04.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Z informacji zasłyszanych - a zgadzałoby się to z tym co pisał G.N. - dobrze jest podlewac to co juz posadzone w celu utrzymania pH na niskim poziomie "kiszonką z resztek chleba" - tak czyniła znajoma i miała odpowiednie i ekologiczne wyniki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 30.04.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jezeli chodzi o utrzymanie niskiego pH to nic prostszego jak kupic w sklepie ogrodniczym kwas azotowy albo fosforowy i podlewac co jakis czas roztworem wodnym w proporcji od 1:5000 do 1:10.000 w zaleznosci od potrzeb. Ale nadal namawiam na torf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Z informacji zasłyszanych - a zgadzałoby się to z tym co pisał G.N. - dobrze jest podlewac to co juz posadzone w celu utrzymania pH na niskim poziomie "kiszonką z resztek chleba" - tak czyniła znajoma i miała odpowiednie i ekologiczne wyniki. pozdrawiam wybacz Arabella, skojarzyło mi się to z kuchnią śląską Ach! Wodzionko, ty moja zupo z chleba! Czy mnie do szczynścio coś wincyj potrzeba? Bez cołkie życie jym cie na śniodanie,(…) Jym cie już, jym cie, niebo w gymbie czuja I sie już dzisioj fest z tego raduja, Że jak Ponboczek do mi zdrowe spanie To wodzionka tyż zjym jutro na śniodanie!. z podglądem http://pl.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elja 01.05.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Ostatnio praktykowałam u siebie w ogrodzie stężony kwas ortofosforowy (84-85%) w ilości 1 ml na 10 l wody; można kupić w hurtowniach z odczynnikami chemicznymi, polecam ale chyba tylko tym osobom, które muszą (jak ja) regularnie zakwaszać podłoże pod rośliny kwasolubne. Przychodzi mi na myśl także coca-cola, która w swoim składzie ma właśnie rzeczony kwas otrofosforowy, a mierząc pH pH-metrem laboratoryjnym wyszło mi 2,9-3,3, więc jeśli kofeina nie zaszkodzi roślinom (może je bardziej pobudzi ) to w przypadku zepsutego auta...kto wie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.05.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Obawiam się, że całą mikrofaune glebową szlag może trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 01.05.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Ludzie opamietajcie sie, we wlasnym ogrodku sie chcecie truc tymi chemikaliami. Może nie trzeba chemikaliami-ja gdzieś czytałam,żeby borówki czy inne kwasolubne rośliny podlewać wodą z kwaskiem cytrynowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 01.05.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Może nie trzeba chemikaliami-ja gdzieś czytałam,żeby borówki czy inne kwasolubne rośliny podlewać wodą z kwaskiem cytrynowym No to brzmi lepiej niz przekopanie ogrodka z paroma workami siarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.05.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 oj ludzie ludzie ale kombinujecie a za to zbieranie kory w lesie, to kolega mógł zdrowo beknąć, z pewnością ciut więcej niż za worek torfu w sklepie ... no chyba że kolega ma swój las ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent 09.06.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 A po co ten dziurawy worek , żeby woda nie podsiąkala i roslina nie rosła jak należy Może ziemię z kwaśnym torfem należało zmieszać a nie robić jakieś „przekładańce" . .. Oprócz wymiarów tego dołu to resztę zrobiłem tak jak mi polecił sprzedawca, wprawdzie trochę krzywiłem się na zakopywanie folii w ziemi, ale skoro tak podobno trzeba, to tak zrobiłem, nie wiem pewnie szkoda, że nie zapytałem o to na forum wcześniej, ale z drugiej strony przez ten miesiąc (dużo słońca, regularne podlewanie) całkiem nieźle odbiły od ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minias 09.06.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jak sobie czytam niektóre pomysły to normalnie brzuch od śmiania mnie boli ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 15.06.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Torf torfem, ale potem trzeba to niskie pH utrzymać, bo w normalnych warunkach jednak będzie się podnosić. I tu chyba bez nawozów siarkowych się nie obejdzie. Kiszonka z chleba powiadacie... Ale jak i gdzie takie coś przyrządzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.06.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Mój były sąsiad z działki rekreacyjnej wrzucał pod krzaki borówki obierki z rabarbaru. Ponoc świetnie zakwaszały glebę i było bardzo ekologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts