Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobry pomysł na zakwaszenie gleby pod borówkę ???

Recommended Posts

Jedno i drugie. Jest to kosztowne a krzaki (borówki, różaneczniki) już posadzone (zgodnie z radą pani ze szkółki posadziłem je w dole wypełnionym podłożem zebranym w pobliskim sosnowym lesie). Za dni parę sprawdzę odczyn gleby i dla jego poprawienia pozostanie tylko proszek. Myślę też o przyszłości. Łatwiej będzie podsypać proszek niż torf.

Z informacji zasłyszanych - a zgadzałoby się to z tym co pisał G.N. - dobrze jest podlewac to co juz posadzone w celu utrzymania pH na niskim poziomie "kiszonką z resztek chleba" - tak czyniła znajoma i miała odpowiednie i ekologiczne wyniki.

pozdrawiam

wybacz Arabella, skojarzyło mi się to z kuchnią śląską :D :D

Ach! Wodzionko, ty moja zupo z chleba!

Czy mnie do szczynścio coś wincyj potrzeba?

Bez cołkie życie jym cie na śniodanie,(…)

Jym cie już, jym cie, niebo w gymbie czuja

I sie już dzisioj fest z tego raduja,

Że jak Ponboczek do mi zdrowe spanie

To wodzionka tyż zjym jutro na śniodanie!.

z podglądem :D

http://pl.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A

Ostatnio praktykowałam u siebie w ogrodzie stężony kwas ortofosforowy (84-85%) w ilości 1 ml na 10 l wody; można kupić w hurtowniach z odczynnikami chemicznymi, polecam ale chyba tylko tym osobom, które muszą (jak ja) regularnie zakwaszać podłoże pod rośliny kwasolubne. Przychodzi mi na myśl także coca-cola, która w swoim składzie ma właśnie rzeczony kwas otrofosforowy, a mierząc pH pH-metrem laboratoryjnym wyszło mi 2,9-3,3, więc jeśli kofeina nie zaszkodzi roślinom (może je bardziej pobudzi :)) to w przypadku zepsutego auta...kto wie...

Pozdrawiam

• 1 month później...
A po co ten dziurawy worek :wink: ,

żeby woda nie podsiąkala i roslina nie rosła jak należy :wink:

Może ziemię z kwaśnym torfem należało zmieszać a nie robić jakieś „przekładańce" :) .

..

Oprócz wymiarów tego dołu to resztę zrobiłem tak jak mi polecił sprzedawca, wprawdzie trochę krzywiłem się na zakopywanie folii w ziemi, ale skoro tak podobno trzeba, to tak zrobiłem, nie wiem pewnie szkoda, że nie zapytałem o to na forum wcześniej, ale z drugiej strony przez ten miesiąc (dużo słońca, regularne podlewanie) całkiem nieźle odbiły od ziemi :D