rael_ww 26.04.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Większość wykonawców proponuje taśmę dylatacyjną. Słyszałem, że zamiast niej można dać paski styropianu 1cm. Które rozwiązanie jest wg lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 oba materiały spełniają swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 26.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 lepsze to taśma a tańsze to styropian,ja polecam jednak taśmę skoro ktosto wymyślił ,koszty nie są powalajace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 chce ci się ciąć styro na paski i zaoszczedzić 20 zł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 chce ci się ciąć styro na paski i zaoszczedzić 20 zł ?? u mnie majster ciął bo zabrakło taśmy a w hurtowni obok mieli cienki styropian - to nie jest jakieś upierdliwe - łata, nożyk i można ciąć kilka sztuk na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 26.04.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Słuchajcie, nie chodzi o oszczędności. Myślałem nawet, że styro jest droższy. Wydaje mi się, że styropian lepiej izoluje termicznie, a przy podłodze zwłaszcza akustycznie. Jak gruba jest ta taśma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.04.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Słuchajcie, nie chodzi o oszczędności. Myślałem nawet, że styro jest droższy. Wydaje mi się, że styropian lepiej izoluje termicznie, a przy podłodze zwłaszcza akustycznie. Jak gruba jest ta taśma? To czy lepiej izoluje termicznie czy nie nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.04.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 jak juz to izolacja akustycznatermiczna nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 termiczna nie ma znaczenia Nie? Czemu? Może i 1 cm to mało, ale zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 To cytacik z katalogu jednego z producentów: Izolacja brzegowa:- ogranicza straty ciepła przez ściany,- stanowi dylatacje płyty betonowej grzejnej od ścian zewnetrznych, filarów, innych elementów konstrukcyjnych,- układana do wysokosci wylewki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Izolacja brzegowa: - ogranicza straty ciepła przez ściany, Nie da się ukryć, że ogranicza. Stosunkowo niwiele, ale zawsze. Warto tu raczej zostosować możliwie dużo i możliwie dobrego izolatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 27.04.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Polecam taśmę a do tego jak jeszcze trakerem ją przymocujesz do ściany to układanie styro idzie jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 27.04.2008 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Polecam taśmę a do tego jak jeszcze trakerem ją przymocujesz do ściany to układanie styro idzie jak ta lala. Jaką grubość i twardość ma taka taśma? ...no i co to jest traker? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2008 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Izolacja brzegowa: - ogranicza straty ciepła przez ściany, Nie da się ukryć, że ogranicza. Stosunkowo niwiele, ale zawsze. Warto tu raczej zostosować możliwie dużo i możliwie dobrego izolatora. zgadzam sie z j-j i Depi co do dodatkowej funkcji dylatacji (czyli izolacji) ...no i co to jest traker? taker - zszywacz taśma ~ 0.5 cm styropian - 1,0 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.04.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Nie przesadzajcie z tą izolację termiczną dylatacji to są wartości pomijalnie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Opór cieplny 1cm styropianu (lub jeszcze lepij jakiejś dobrej pianki PU) już nie jest taki pomijalny, szczególnie w zestawieniu z betonem dookoła. Jak ma się podłogówkę i na styku ze ścianami zewnętrznymi coś to daje. Zawsze lepsze to, niż nic. Koszt tego jest także pomijalny, więc czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 małe wartości mozna zyskać izolując całe sciany fundamentowe, moim zdaniem na zwrot tej inwestycji trzeba czekac długie lata ( o ile wogóle inwestor tego momentu dożyje ... ) natomiast izolując tu, na styku "jastrych - ściana - fundament" można mniejszym kosztem uzyskac stosunkowo więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Szczególnie, jak ktoś ma podłogówkę. Duże delta-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 28.04.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Niedawno u nas skończono wylewki, fachowcy doradzali jednak taśmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 28.04.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Ja również zastosowałem taśmę - zdjęcia w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts