Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M49 ZŁOTY BRZEG

Recommended Posts

witam.przyznam że projekt jest ciekawy -jedyna (dla mnie )wada to troszke za mała kuchnia(chciałabym mieć w kuchni chociaż malutki stoliczek).Poza tym jest w nim prawie wszystko czego szukam;spory salon,kuchnia od strony północnej,pokój na dole z funkcjonalną łazienką,szerszy hol,schody z korytarza-na górze: 3 pokoje i spora łazienka.pozdrawiam -Czy się myle czy poszukujemy czegoś podobnego? Pozdrawiam

Chyba najładniejszy projekt domu piętrowego z kolekcji muratora. Dysponuje pełnowymiarową drugą kondygnacją ale dzięki kombinacji daszków nad częścia parterową nie będzie się specjalnie odcinał w krajobrazie zdominowanym przez domy z poddaszem. Jeśli chodzi o wnętrze to IMO nic dodać nic ująć: przestronny hol, ustawny salon z częścią jadalną, zadaszony taras, kuchnia ze spiżarnią, powiększony garaż.

Możliwy mankament to fakt, że ściany zewnętrzne drugiej kondygnacji w kilku miejscach nie stoją na ścianach nośnych parteru ale na stropie np. nad jadalnią i kuchnią, nad garażem. Na pewno komplikuje to konstrukcję, a może też oznaczać, że w suficie widać będzie podciągi. Inna sprawa to, że ilość materiałów potrzebnych do budowy jest nieco większa od porównywalnych powierzchniowo domów z poddaszem, ale prawdziwy fan pełnowymiarowych pomieszczeń na piętrze musi się z tym pogodzić.

Pozdrawiam,

Tomek

Co do kosztów budowy to pewnie piętrowy dom będzie trochę droższy od tego z użytkowym poddaszem, ale myślę że nie tak wiele, zwłaszcza porównując z domami z dachem wielospadowym i z oknami połaciowymi. Dużym plusem jest takze strych, który stanowi cenną powierzchnię gospodarczą.

Witam wszystkich. Na wiosnę mialam mieć juz wybrany projekt a tu ... nic:(

Zgadzam sie z Wami że jest to jeden z ładniejszych projektów domów piętrowych. Właśnie jestem w fazie namysłu. Niestety przerasta mnie to. Za duży jest wybór. A projekt indywidualny ....? za drogi .

Czy jest ktoś kto już kupił ten projekt?

Co do kuchni to nie jest taka mała... choć ja w początkowym zamyśle chciałam kuchnie ok 14m2 .

A mały stolik to w każdej można zrobić :D

• 2 weeks później...

Cześć, jesteśmy po rozmowie na temat tego domu z fachowcem no i niestety... a może i stety

1 kąt nachylenia dachu , jak na nasze warunki zabudowy jest zbyt mały. Potrzeba 28 - 45 stopni a dom ma 20. Po zmianie dachu już nie byłby w takiej bryle.

2 Jest podobno dość skomplikowany w budowie (piętro ma kształt kwadratu i zupełnie nie pokrywa się z parterem) .

A więc wracamy do naszej Nastki z Archipelagu. Jednak pierwszy pomysł jest najlepszy .

• 5 months później...
  • 2 weeks później...