Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

srednie zuzycie opalu w sezonie grzewczym

przyby

Recommended Posts

jakies 4 tony eko groszku w okresie pazdziernik do teraz , woda ciepla + dom 192 m.kw z niedokonczonym ociepleniem poddasza. temperatury od 5 do 7 rano 21 stopni , od 7 do 18- 18 stopni, od 18-tej do 23 - znowu 21 stopni. ( regulator pokojowy)

przy krótkim okienku porannym piec nie zdąży nagrzać domu z 18 do 21 stopni, więc zrezygnowałem z okienka porannego i u mnie grzanie dzienne od 7 do 21: 20, 5 st C. W godzinach 23 - 7 19 st. C. Zużycie wyszło 4,5 tony.

Dom 160 m pow. użytk. ocieplenie: 15 cm styro ściany, 20 cm wełna dach.

Od 10-września do wczoraj tj.25-kwiecien 2750kg ekogroszku, do grzania 140m+26m garaż 3 osoby średnia temp. w pom 22- max23 stopnie cała doba. :D

Na zimę zakupiłem 3 tony, ale jeżeli była by porządna zima to na pewno by nie starczylo, myślę żę musiałbym mieć tonę więcej na srogą zimę. :wink:

gratuluję wyniku. Skąd znasz dokładną liczbę węgla (kupowany na worki?). Napisz coś więcej o ociepleniu. Jeśli Twój dom jest na obrazku przy nicku - to już widać mostek termiczny w postaci balkonu.

Od 10-września do wczoraj tj.25-kwiecien 2750kg ekogroszku, do grzania 140m+26m garaż 3 osoby średnia temp. w pom 22- max23 stopnie cała doba. :D

Na zimę zakupiłem 3 tony, ale jeżeli była by porządna zima to na pewno by nie starczylo, myślę żę musiałbym mieć tonę więcej na srogą zimę. :wink:

gratuluję wyniku. Skąd znasz dokładną liczbę węgla (kupowany na worki?). Napisz coś więcej o ociepleniu. Jeśli Twój dom jest na obrazku przy nicku - to już widać mostek termiczny w postaci balkonu.

_"mack" dokładnie jak zauwazyłeś balkon to jedyny mostek w całym domu teraz na wiosnę biorę go w obroty. Budynek jest ociepliny 10cm styropian, całe poddasze "isover" około 22cm(15cm+ rozpołowiona 15-tka=około 22cm).

Całe ocieplenie robiłem sam, dałem sobie z tym trochę czasu więc zrobilem najdokładniej jak tylko możliwe.

Ekogroszek kupiony w 30kg workach i jak się okazuje w każdym worku brakuje średnio około 2kg.

ŻYDY jedne okradły mnie z okolo 200kg ekogroszku, z tego miałbym latem ciepłą wodę na prawie dwa miesiące-złodzieje.

co do balkonow czy one naprawde tak negatywnie wplywaja na cieplo w domu,i jesli tak to jak najlepiej je odizolowac?

Balkony działają jak żeberko w chłodnicy samochodowej -- mają dużą powierzchnię oddawania ciepła i wyciągają je ze ściany.

Jak odizolować? Fizycznie odsunąć od ściany, postawić na czterech słupach, żeby nie dotykało ściany. :)

Juz od dawna wiesza sie balkony na tzw. izokorbach(nie wiem jak sie to nazywa po polsku, ale wiem z reklam ze jest dostepne)( ok 100 pln za mb.). Na zachodzie to standard na kazdej budowie. Balkon jest "odciety" od stropu styropianem a jedyny mostek to prety zbrojeniowe, ktore przechodza z balkonu przez styropian do stropu. Mozna tez obkleic balkon na okolo styropianem.