Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

linia energrtyczna sąsiada pzrewieszona przez mój dom...

Recommended Posts

kupiłem dom w stanie surowym i linia napowietrzna energetyczna idąca do sąsiada ze słupa przechodzi przez moją działkę a co najlepsze energetycy na moim domie zrobili wysięgnik tak aby przewody nie dotykały sciany... czy zrobili to legalnie ?? z tego co sie dowiedzialem to nie maja na to zadnej zgody poprzednich włascicieli...

U szwagra przyłącze do chałupy chyba od czasów elektryfikacji zahaczało o róg działki sąsiada. Pewnego dnia nie spodobało mu się (zanaczy sąsiadowi). No i szwagier musiał sięgnąć do kieszeni. Wydaje mi się, że to sąsiada problem bardziej. Masz prawo sobie nie życzyć takich udogodnień na swoim niebie :D

U szwagra przyłącze do chałupy chyba od czasów elektryfikacji zahaczało o róg działki sąsiada. Pewnego dnia nie spodobało mu się (zanaczy sąsiadowi). No i szwagier musiał sięgnąć do kieszeni. Wydaje mi się, że to sąsiada problem bardziej. Masz prawo sobie nie życzyć takich udogodnień na swoim niebie :D

to problem energetyki i nie wiem jak szwagier mógł za to zapłacić ....

To problem właściciela działki przez którą przyłącze przechodzi. Znam osobiście kilka takich przypadków. Jeden z nich to przypadek pewnego developera, który kupił działki w tym jedną z przyłączem nap. do sąsiada. Robiłem mu kolizję z tym przyłączem i finał był taki że owy developer usilnie prosił sąsiada do którego to przyłącze szło o zgodę na przebudowę. A sąsiad nie miał ochoty się zgodzić i się nie zgodził. Wyjścia były dwa. Albo iść na drogę sądową z sąsiadem albo zrobić tak aby wogóle nie ingerować w przyłącze na jego działce. W wyniku tefo trzeba było postawić trzy słupy na działce inwestora .

kupiłem dom w stanie surowym i linia napowietrzna energetyczna idąca do sąsiada ze słupa przechodzi przez moją działkę a co najlepsze energetycy na moim domie zrobili wysięgnik tak aby przewody nie dotykały sciany... czy zrobili to legalnie ?? z tego co sie dowiedzialem to nie maja na to zadnej zgody poprzednich włascicieli...

Witam.W umowie z ZE a jest nim u mnie ENEA Operator Sp. z o.o. w punkcie 12 napisane jest:

Klient oświadcza, że:

nieodpłatnie umożliwiać będzie ZE ,w obrębie swojej nieruchomości budowę, rozbudowę sieci i przyłączy oraz wykonywanie prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii. Powołują się na treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami( Dz. U. nr 261 z 2004 roku poz. 2603) Może warto sprawdzić co tam jest napisane.Pozdrawiam