skrzypekps 26.04.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 kupiłem dom w stanie surowym i linia napowietrzna energetyczna idąca do sąsiada ze słupa przechodzi przez moją działkę a co najlepsze energetycy na moim domie zrobili wysięgnik tak aby przewody nie dotykały sciany... czy zrobili to legalnie ?? z tego co sie dowiedzialem to nie maja na to zadnej zgody poprzednich włascicieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 26.04.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 I tu jest mały problem bo aby usnąć ten szkopół trzeba to zrobić na własny koszt a poprzednik może sobie teraz mówić że nie dał zgody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.04.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 U szwagra przyłącze do chałupy chyba od czasów elektryfikacji zahaczało o róg działki sąsiada. Pewnego dnia nie spodobało mu się (zanaczy sąsiadowi). No i szwagier musiał sięgnąć do kieszeni. Wydaje mi się, że to sąsiada problem bardziej. Masz prawo sobie nie życzyć takich udogodnień na swoim niebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.04.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 U szwagra przyłącze do chałupy chyba od czasów elektryfikacji zahaczało o róg działki sąsiada. Pewnego dnia nie spodobało mu się (zanaczy sąsiadowi). No i szwagier musiał sięgnąć do kieszeni. Wydaje mi się, że to sąsiada problem bardziej. Masz prawo sobie nie życzyć takich udogodnień na swoim niebie to problem energetyki i nie wiem jak szwagier mógł za to zapłacić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 27.04.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 To problem właściciela działki przez którą przyłącze przechodzi. Znam osobiście kilka takich przypadków. Jeden z nich to przypadek pewnego developera, który kupił działki w tym jedną z przyłączem nap. do sąsiada. Robiłem mu kolizję z tym przyłączem i finał był taki że owy developer usilnie prosił sąsiada do którego to przyłącze szło o zgodę na przebudowę. A sąsiad nie miał ochoty się zgodzić i się nie zgodził. Wyjścia były dwa. Albo iść na drogę sądową z sąsiadem albo zrobić tak aby wogóle nie ingerować w przyłącze na jego działce. W wyniku tefo trzeba było postawić trzy słupy na działce inwestora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 27.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 kupiłem dom w stanie surowym i linia napowietrzna energetyczna idąca do sąsiada ze słupa przechodzi przez moją działkę a co najlepsze energetycy na moim domie zrobili wysięgnik tak aby przewody nie dotykały sciany... czy zrobili to legalnie ?? z tego co sie dowiedzialem to nie maja na to zadnej zgody poprzednich włascicieli... Witam.W umowie z ZE a jest nim u mnie ENEA Operator Sp. z o.o. w punkcie 12 napisane jest: Klient oświadcza, że: nieodpłatnie umożliwiać będzie ZE ,w obrębie swojej nieruchomości budowę, rozbudowę sieci i przyłączy oraz wykonywanie prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii. Powołują się na treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami( Dz. U. nr 261 z 2004 roku poz. 2603) Może warto sprawdzić co tam jest napisane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts