btx 12.10.2008 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Zacząłem robić instalacje wewnątrz: kanaliza już praktycznie skończona, teraz zaczynam walczyć z rozprowadzeniem wody, a na początku tygodnia powinien wejść elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 18.10.2008 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 no tak, kanaliza skończona, woda praktycznie też, a elektryka jak nie było tak dalej nie ma... Podobno się nie zgłaszał bo pomagier zrezygnował i miał kłopot żeby znaleźć następnego. W najbliższy poniedziałek mają się stawić na budowie. Zobaczymy. W piątek po skończeniu prac przy rozprowadzaniu wody, miałem chwile czasu i żeby rozpędzić komin, wstawiłem kozę tworząc klimat domowego ogniska Ciepełko że aż miło http://images32.fotosik.pl/382/0e0a1681985ba782med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 30.10.2008 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 instalacji elektrycznej nadal nie mamy ale udało mi się przynajmniej skontaktować z elektrykiem: niestety zrezygnował, bo, jak twierdzi: jego pomocnik zrezygnował, a on sam nie da rady... trudno. Na jutro mam nagranego następnego i w razie czego jeszcze następnych dwóch. Mimo że wcześniej byliśmy przeciwni to jednak zdecydowaliśmy, że będziemy mieć odkurzacz centralny. A właściwie to będziemy mieć tylko instalację, a odkurzacz kupimy kiedyś jak będzie za dużo pieniędzy. Mam oferty i zlecając montaż firmie trzeba by zapłacić ok 6 tyś zł. Ale od czego jest internet? Sama jednostka centralna z osprzętem (rura, szczotki, zmiotki, ssawki, itp) to koszt ok 2,5tyś.zł (kupimy później), instalacja (rury, gniazda, przewód zasilający) z robocizną wg ofert to ok 3,5tyś zł. A ja właśnie całą instalację kupiłem za ......300zł. Oczywiście składał będę sam, bo jest to prostsze nawet od kanalizy... Podobnie sytuacja wygląda z wentylacją z rekuperatorem: oferty na 16-24tyś zł netto (+7% vat). Z tego robocizna to ok 5tyś... Nawet przedstawiciel handlowy jednej z firm stwierdził, że nigdy nie zleciłby robocizny firmie (robocizna = łączenie rur i w naszym przypadku jedno przekucie przez strop) Bazując na projekcie gotowym, który dostaliśmy z projektem domu poszukałem, poskładałem, policzyłem ....i całość będzie kosztowała poniżej 10tyś brutto (z 22% vatem). Robocizna oczywiście własna Do połowy, max do końca listopada chciałbym zakończyć powyższe instalacje, żeby na koniec miesiąc położyć tynki. Wtedy do końca roku powinno się udać zrobić też CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 06.11.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Elektrycy zaczęli kłaść instalację, niestety narazie tylko wieczorami, więc zbyt dużo nie widać. Z racji że zbliża się długi weekend, będę chcizli robić przez całe 4 dni, od rana do wieczora. Myślę że powinni wtedy większość zrobić. A ja się zastanawiam nad alarmem. Są plany że będziemymieć dość dużego psa, zatem czujki ruchu odpadają, a to byłaby najtańsza opcja. Poszperałem po sieci i wygląda na to, że będziemy musieli zastosować wersję zdeka droższą... Robocizna oczywiście własna (w większości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 09.11.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 elektryka się robi - dół prawie gotowy, chłopaki kończą garaż i kotłownię. Ja wczoraj poskładałem instalację odkurzacza centralnego. Niestety nie przysłali mi kleju i paru kolanek, więc całość zakończę dopiero w następna sobotę. Ogólnie bardzo przyjemna i prosta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 16.11.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 jak zapewne zauważyliście, częstość wpisów spadła w ostatnim czasie. Nie oznacza to oczywiście , że na budowie nic się nie dzieje. To tylko potwierdza teorię, że budując stan surowy najbardziej widać efekty. Dalej to instalacje, wykańczanie i dłubanina. Panowie elektrycy kończą właśnie pajęczynę, zaraz zajmą się alarmem i może TV. Ja wczoraj skończyłem kłaść instalację odkurzacza centralnego. Zajęło to jednej osobie w sumie jakieś 10-11 godzin. Koszt .....350zł. Do tego dojdzie (a może i nie dojdzie ) jednostka centralna z osprzętem za jakieś 2500zł, czyli całość będzie kosztowała poniżej 3000zł. A firmy proponują dokładnie to samo za jakieś 6000zł Jeżeli na wszystkim tak kroją to chyba się zastanowię nad zmianą branży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 02.12.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 niestety tempo słabe - nadal walczymy z elektryką. A właściwie to z instalacją TV. Z racji że na działce glina, a w niej niefajnie się kopie, chłopaki zażyczyli sobie żeby wynająć koparkę żeby wykopała rów na główny kabel zasilający - tak więc im ją zafundowałem. Wcześniej sami zaproponowali żeby wykopać koparką, a zakopią sami, łopatami. Efekt był taki że rów miał wymiary jakieś 0,5m szerokości na 1m głębokości i jakieś 25m długości. Tego nie przewidzieli i chyba więcej się narobili zakopując po koparce niż gdyby sami wykopali na szerokość szpadla i głębokość dwóch... Z tego co mi później mówili to myśleli że wynajmę im kopareczkę taką małą to kopania kabli ........takiej na wiosce pod ręką nie było W najbliższy weekend mam ustawionych ludków od alarmu, zarzekają się że w jeden dzień zrobią.... się zobaczy. Powoli zamawiam materiały do wentylacji i ocieplenia poddasza. Między świętami a sylwestrem mam dość ambitne plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 06.12.2008 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 elektryka gotowa, TV też. Chłopaki od alarmu jak obiecali, tak zrobili: w jeden dzień położyli całą sieć przewodów do alarmu Takiego tempa się nie spodziewałem, a jeszcze mniej spodziewałem się takiego zużycia przewodu: poszło prawie 500mb... Może jutro całą instalację obfotografuję, to zamieszczę jakieś fotki Tynkarze jednak prawdopodobnie wejdą jeszcze przed świętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 13.12.2008 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 W końcu położyłem przewody do głośników kina domowego i od termostatów do podłogówki. Byłem na budowie praktycznie cały dzień, zimno jak w kostnicy, do tego ciągle wieje - i tak chyba będzie do czasu ocieplenia poddasza. A do tego kłopot z odpaleniem kozy, bo wszytko wilgotne, łącznie z zapałkami Tynki coraz bliżej, prawdopodobnie w najbliższym tygodniu zaczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 19.12.2008 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 no i nadszedł TEN dzień: na budowie zjawili się tynkarze! Jednak zobaczyli drogę dojazdową, która wygląda jak poligon po przejechaniu batalionu czołgów i stwierdzili, że zamiast swojego busa przyjadą jutro kamazem Wcześniej mówili że do świąt skończą, a teraz już zmienili zdanie i chcieliby do końca roku się uporać. Tak więc od jutra mamy plan zacząć tynkować. Ja jednocześnie będę walczył z ociepleniem poddasza. Sam jestem ciekaw ile uda mi się w czasie urlopu położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 20.12.2008 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 No i ocieplamy! Położyliśmy pierwszą warstwę wełny między murłatą a dachem, na górze zrobiło się znacznie cieplej - bez przeciągów, wiatr nie dyma po oczach i wreszcie ciepełko z kozy nie ucieka, ale faktycznie grzeje. Robimy we dwóch z (niedoszłym jeszcze) szwagrem. Idzie całkiem nieźle. Kładziemy wełnę rockwool superrock 160. Potem będzie druga warstwa 80mm. O isoverze nasłuchałem się duzo złych opinii, a ta co mamy jest ładnie zbita, nie rozpada się w rękach i wszystko jest ok, ale następnym razem nie wziąłbym wełny w płytach, tylko w rolkach. Jest znacznie wygodniejsza w docinaniu. Z płytą trzeba kombinować, żeby nie było odpadu. Jutro postaram się zapodać jakieś foty. Tynkarze nie dojechali ciężkim sprzętem. Przyjechali za to busem i się oczywiście zakopali po same osie. Szpadel w ruch, podkłady pod koła, czterech chłopa i jakoś wyjechali. Kładli listwy narożnikowe i gruntowali ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 21.12.2008 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Układanie wełny idzie całkiem sprawnie. Dziś ułożyliśmy ją w całym domu do wysokości, do której sięgamy bez drabiny, ani rusztowania. strych, stan na dzisiaj:http://images31.fotosik.pl/423/f713e51450d504cfmed.jpg pokój dziecka (prawy):http://images27.fotosik.pl/305/7add55a645e9a89amed.jpg i jedna fotka instalacji elektrycznej przed tynkowaniem. Rozdzielnia w wiatrołapie:http://images34.fotosik.pl/422/501cbc81c8af48c7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 27.12.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 no i po świętach. żeby nie tracić czasu, dzisiaj dalej zajęliśmy się ociepleniem dachu. Zakończyliśmy pierwsza warstwę strychu i większość sypialni. Tynkarze dotarli w końcu na budowę ze sprzętem i co? I się zakopali, chociaż zarzekali się, że ich wypasiony kamaz wjedzie bez problemu. I faktycznie wjechał, ....ale już nie wyjechał Potrzebna była koparka z wiochy. To było w poniedziałek. Wtargali sprzęt, kilka palet tynku, zjedli po kiełbasce - po naszej kiełbasce, którą sobie zostawiliśmy na następny dzień To już chamstwo, gdyby spytali to bym dał, ale nie mieli chyba odwagi - w każdym razie po żarciu się zawinęli, nie robiąc NIC! Niby cztery dni ich pracy a nie zrobili nic, oprócz narożników na pięciu oknach... ps ocieplanie wełną nie jest fajne, bo się sypie i wszystko gryzie - a najgorzej oczy, szyja i ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 29.12.2008 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Zaczęło się tynkowanie. Dla bezpieczeństwa ekipa zaatakowała od garderoby. Potem zrobili lewy pokój na górze. Ściany zaczynają wyglądać jak w normalnym mieszkaniu, a nie jak na budowie. Jest trzech tynkarzy, z czego jeden cały czas grzeje łapska na kozą. Dobrze że płacę od metra a nie od roboczogodziny Ocieplania oczywiście ciąg dalszy. Na budowę dotarły belki, które zastąpią jętki nad przedpokojem i dwoma mniejszymi sypialniami na górze. Wg projektu są one na wysokości ok 3,5m, a ja chcę zamocować je na wysokości ścian działowych, czyli ok 2,7m, co oznacza że muszą być dłuższe o jakieś 2m od tych w projekcie. Po nabiciu na nie podłogi, pozwoli to na uzyskanie dużego, dodatkowego strychu nad sufitem. Widziałem u jednej z forumowych Koleżanek - extra. Takich pomieszczeń nigdy za wiele! Radzę się nad tym zastanowić już na etapie zamawiania więźby! Unikniemy kosztów (których ja niestety nie uniknąłem... ) Żeby było weselej, to pan który przywiózł beleczki oczywiście się zakopał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 03.01.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Tynkarze teoretycznie zaczęli swoją działkę przed wigilią - 20.12, ale do dzisiaj otynkowali tylko jeden pokój na górze... w dwa tygodnie!!!!!!!!!! Jeżeli będą pracować dalej w takim tempie to chyba do marca nie skończą... Wczoraj mieliśmy trochę atrakcji bo zamarzła woda w przewodzie i lód rozerwał główny zawór A przewód niby izolowany... Szczęście w nieszczęściu, że po odmrożeniu woda leciała tylko w połowie otwarcia zaworu - jak był zamknięty to nic nie ciekło. Pozostawiliśmy na noc żeby spowrotem zamarzło i dzisiaj bez problemu wymieniliśmy. Prawie skończyliśmy ocieplać dach pierwszą warstwą wełny. Zaczęliśmy też zakładać wieszaki na profile dla drugiej warstwy i dla płyt k-g. Urlop się kończy, a my mamy niewiele więcej niż połowę roboty... Dwa dni straciliśmy na wymianę jętek. Szczerze mówiąc myślałem że będzie szło trochę szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 10.01.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Mrozy zatrzymały tynkarzy na kilka dni, także znowu przerwa... Wczoraj po całej nocy grzania dmuchawą wrócili do roboty i wytynkowali następny pokój i łazienkę na górze. Chociaż tyle Ocieplania ciąg dalszy. Znaczy obłożyliśmy folią strych i położylismy większość wieszaków do mocowania profili. Została tylko jedna połać na strychu nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 11.01.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 trochę się nudziłem więc co nie co stworzyłem. powiedzcie co o nich myślicie i która wygląda najlepiej: wersja 1: http://images34.fotosik.pl/435/51be78d3d997bfe2med.jpg wersja 2: http://images26.fotosik.pl/313/300cf215b3313483med.jpg wersja 3: http://images47.fotosik.pl/48/623c14f22a6ffb80med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 12.01.2009 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Się buduje tynkarze walczą, dogrzewając się kozą i dmuchawą. W sobotę ma się zjawić gość od alarmu i zakładać czujniki. A ja dzisiaj zanabyłem wkład kominkowy: Polski producent: Arysto, model 10WWL DJ. Taki jak na zdjęciu, z tym że ten jest zwykły, powietrzny, a my będziemy mieć wodny. http://images48.fotosik.pl/48/a0cdd589af8a659a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 24.01.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No i w końcu udało się skończyć tynki. Jest co prawda kilka małych poprawek, ale panowie nie dostaną kasy dopóki nie skończą - argument dobry więc na początku przyszłego tygodnia powinno być załatwione. http://images33.fotosik.pl/448/dc1994c22eec663fmed.jpg http://images39.fotosik.pl/52/b51f3050a35631a2med.jpg http://images34.fotosik.pl/443/6d59aa0549012788med.jpg W domu nie ma jeszcze wentylacji, więc trzeba grzać i jednocześnie otwierać okna, żeby grzybów nie hodować. Spodziewam się, że suszenie potrwa jakieś 2-3 miesiące i zaczęliśmy układać instalację c.o. Grzejniki Purmo, jakby ktoś pytał. Chłopaki mają pojęcie o robocie, mają takie tempo, że nie nadążam ze zwożeniem materiałów i co ważne robią w miarę tanio. Koniecznie chcą już montować kominek i piec, a te niestety będą najwcześniej w przyszłym tygodniu DO tego nie mam zielonego pojęcia jak my to wwieziemy na budowę - dojazd to aktualnie bagno głębokie na jakieś 0,5m http://images27.fotosik.pl/316/c8d1e79f1dee958fmed.jpg Ogrzewanie to jednak duuuuży wydatek. Początkowo instalator proponował że kupi materiały, nawet dał wycenę. Ale ja jestem uparty i kupując samemu wyszło jakieś 30% taniej, To niestety niewiele pomoże i końcowa suma i tak będzie spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 24.01.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 a to wstępny projekt naszej łazienki na górze: http://images40.fotosik.pl/52/259f4e931c4a4f1emed.jpg http://images31.fotosik.pl/443/22552351d097c5eemed.jpg zobaczymy za jakiś czas co z tego wyjdzie w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts