pawed2 26.04.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Planujemy wylać ławy fundamentowe nie z gruchy lecz z betoniarki.Dlatego proszę o opinie osób które podjęły sie tego zadania. Proszę waszą opinię po czasie czy ciężka harówka ile czasu wam zajęło i jaki był efekt końcowy. No i o wasz przepis na beton!. Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 Czekam na wasze rady i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 26.04.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Planujemy wylać ławy fundamentowe nie z gruchy lecz z betoniarki.Dlatego proszę o opinie osób które podjęły sie tego zadania. Proszę waszą opinię po czasie czy ciężka harówka ile czasu wam zajęło i jaki był efekt końcowy. No i o wasz przepis na beton!. Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 Czekam na wasze rady i opinie Moja rada, lej z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.04.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Nie wiem czy Ci się to opłaci. Pięciu ludzi, którym tzreba będzie zapłacić, jeśli to znajomi to i na obiad będą czekać. Beton z betoniarki nie będzie jednorodny. Czy jesteś w stanie dokładnie otrzymać beto o takich parametrach jak trzeba? Będzie to trwało kilka dni. Nie jesteś w stanie dokładnie wyliczyć ile trzeba piachu, cementu, więc albo braknie, albo zostanie. Z gruszką bez kłpotu - zamówisz, przywiozą, będzie to trwało ze3-4 godziny i po kłopocie. A beton jednorodny. W związku z powyższym korzystaliśmy z gruszki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 26.04.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 beton będą lać szwagry teść i ja więc wliczam tylko obiad - SOLIDNY!Czekam na opinie tych którzy sami betonowali i ich opinie po czasie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 No właśnie, solidny obiad, potem kolacja, pewnie coś do kolacji.... i tak każdego dnia dopóki nie skończycie. A potem jescze tak zwany dług wdzięczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 26.04.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Do odważnych świat należy myślę że na jednym dniu się skończy- a gdyby tak spojrzeć na to inaczej, może to nam ktoś jest winien dług wdzięczności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 To się nie opłaca. Betoniarnia taniej kupuje żwir, piasek i cement. Wiadomo że muszą zarobić ale gra nie warta świeczki. Zachowaj dług wdzięczności na inne etapy tam się bardziej przyda. Osobiście najbardziej nienawidzę dwóch rzeczy na budowie: mieszania betonu choc wymieszałem raczej drobne ilości góra 2 m3 i ocieplania wełną -to najbardziej wredne zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.04.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ja robiłem fundamenty pod niewielki dom parterowy. Szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1246308#1246308 Proporcje mieszanki podam jutro, muszę je znaleść w notatkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 26.04.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 ja lalem lawy betonem z betoniarek (2 jednoczesnie) ... piekna robota... rodzina sie zjezdza i do dziela... zaczelismy od 7 a 13 byl koniec i czas na poczestunek... beton wylewalem do wykopu wylozonego folia budowlana, w sumie bylo nas chyba 8, bardzo lubie takie "pospolite ruszenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 26.04.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 u nas beton do ław z gruchy, nie wyobrażam sobie inaczej dałem namówić się do wieńca, aby robic z betoniarki i kiszka 3 dni w 3 osoby; bo pogoda się psuła, bo już późno niczego nie zaoszczędzisz; bo prąd kosztuje, piach i cement również i jak ostatecznie policzysz to uznasz, że nie było warto pod względem finansowym a fundament to podstawa domu; nigdy nie ukręcisz tak dobrego betonu jak z węzła, no chyba że się mylę a znajomych i rodzinę możesz tak czy siak zaprosić na obiad; zaraz jak ci pomogą z betonem z gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 27.04.2008 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 To podobnie jak z ręcznym kopaniem. Zmarnuje się kupę siły i czasu podczas gdy koparka to zrobi za 100 PLN. Już lepiej ten czas poświęcic na czytanie forum bo nierzadko przekłada się to dużo wieksze oszczędności na kolejnych etapach. Szczerze polecam z gruchy a jak chcesz troche fizycznie popracować z pomoca rodziny i znajomych to weź bez pompy - roboty i tak bedzie dosyć przy samym rozgarnianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ... Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 Czekam na wasze rady i opinie opisywałem to - powtórze w skrócie 1. w pierwszy dzień wykopy wraz z podcięciem dołem na ławy, zasypanie i ubicie warstwy pospółki ok 10 cm na dnie wykopu oraz włozenie (wczesniej przygotowanego zbrojenia do wykopu) 2. drugi dzień (skład 5 osób jak u Ciebie i taki sam podział "ról") zabetonowanie po poziom ziemi (w tym dniu energetycy pracowali przy trasformatorze i miałem wyłaczenie prądu na blisko 3 godziny, a mimo to prace zkończyliśmy ok 18 stej 3. trzeci dzień - doszło szalowanie ponad terenem i przybyło dodatkowo 2 osoby zamujace sie szalunkiem (to była czynnośc którą przyhamowała czynnośc betonowania ) w ten dzień skończylismy ok 16 - 17 sta ... i świeto logistycznie byłem do betonowania dobrze przygotowany (cement i woda "na wyciagnięcie ręki), jeden z nas znał sie na elektryce, zbrojenie powiązane w belki wczesniej, przygotowane kołki, druty - do szalowania i kilka blatów zbitych z desek lecz ludzie to nie byli zawodowi budowlańcy dom podobny - jesli chodzi o powierzchnię uzytkową praca ciężka (trzeba umiec zabezpieczyć sie przed otarciami i odciskami) - lecz wykonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.04.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ... Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 Czekam na wasze rady i opinie opisywałem to - powtórze w skrócie 1. w pierwszy dzień wykopy wraz z podcięciem dołem na ławy, zasypanie i ubicie warstwy pospółki ok 10 cm na dnie wykopu oraz włozenie (wczesniej przygotowanego zbrojenia do wykopu) 2. drugi dzień (skład 5 osób jak u Ciebie i taki sam podział "ról") zabetonowanie po poziom ziemi (w tym dniu energetycy pracowali przy trasformatorze i miałem wyłaczenie prądu na blisko 3 godziny, a mimo to prace zkończyliśmy ok 18 stej 3. trzeci dzień - doszło szalowanie ponad terenem i przybyło dodatkowo 2 osoby zamujace sie szalunkiem (to była czynnośc którą przyhamowała czynnośc betonowania ) w ten dzień skończylismy ok 16 - 17 sta ... i świeto logistycznie byłem do betonowania dobrze przygotowany (cement i woda "na wyciagnięcie ręki), jeden z nas znał sie na elektryce, zbrojenie powiązane w belki wczesniej, przygotowane kołki, druty - do szalowania i kilka blatów zbitych z desek lecz ludzie to nie byli zawodowi budowlańcy dom podobny - jesli chodzi o powierzchnię uzytkową praca ciężka (trzeba umiec zabezpieczyć sie przed otarciami i odciskami) - lecz wykonalna Ad czerwone. Hmmmmmmm....... A teraz na temat: a co autor wątku rozumie pod pojęciem "ławy" wklejać rysunki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ad czerwone. Hmmmmmmm....... a czemu nie ? ... A teraz na temat: a co autor wątku rozumie pod pojęciem "ławy" wklejać rysunki??? wklej - tylko odwóróc go o 180 * ... tak mniej więcej wyglądały u mnie ławy tylko góra bardziej w pionie a dołem - jak w Twoim (odwróconym) rysunku - poszerzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 27.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 ja u siebie mialem 18m3 betonu, takze jedynie ze wzgledu na ilosc zrezygnowalem z krecenia na budowie. a tak pompa za darmo, beton w miare tani i 2 h pracy,przy 3 osobach,jeden leje,drugi wibruje i nadmiar przeciaga grabiami a trzeci zaciera,jak w powaznej firmie pawed2 nie chce reklamowac tutaj zbytnio firmy ale u nas (ja tez z wodzislawia) sa tanie betoniarnie,ktore daja wibrator,pompe za darmo,placisz tylko za m3. czy 210 za b20 (calosc na fakture i certyfikat zgodnosci) to duzo ? uderz na prv to podam ci namiar, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buduje-garaz 27.04.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 deleted .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 27.04.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Mam dom 10x14m. Ok 65 mb fundamentów. Robiliśmy na budowie w 4 osoby. Mamy duża betoniarke, a nie mieszalnik do pasz z supermarketu. Fundament lany do gruntu plus ok 50 cm powyżej w szalunkach. Fajnie jest się zmęczyć przy budowie własnego domu. Koszty... Myślę, że beton kręcony wychodzi taniej, ale nie jakoś mocno. Jeśli trzeba opłacić proacowników to zapewne średnio się opłaci. Jeżeli caly fundament robi się lany to plus jest też taki, że samemu dyktuje się tempo pracy - można chwile odsapnąc, powsadzac przepusty, dodatkowe zbroejnia itp. Jak przyjeżdza pompa to chce toi wszystko zrzucic jak najpredzej i ciezko z czasem. Trzeba wziac tez pod uwagę ze cement cementowi nie równy. Robilem z cementowni ożarów i lafarge. Ten drugi wyglada po roku jakby mocniej. Mnie calkowity koszt fundamentu wyniosl ok 8000 (ale robocizna wlasna) PS. Kopanie fundamentu recznie jest fajne . Estetycznie, dokladnie, dzialka nie zmasakrowana koparą i jaka satysfakcja . Wazne tylko zeby w ziemi nie bylo za duzo kamieni i gliny. Wtedy masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.04.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dawajcie paintoryt! Jest nieodzowny w tego typu tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.04.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 przybywam na wezwanie wielbicieli: 1. co to jest ława fundamentowa:http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg 2. rów o przekroju jak poniżej - czyli coś w co autor wątku wlejebeton i nazwie to ławami:http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg 3. następnie będą zakładane wątki typu "ściana pęka co zrobić pomocy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 27.04.2008 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! a o efektach na pewno napiszę-jak to wygląda na świeżo bo od jutra pierwsze wbicie łopaty a potem betonowanie- dzięki za rady a... jeszcze skombinuję drugą betoniarkę to pójdzie sprawniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts