Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielnie wykonany beton na ławy- kto robił?

pawed2

Recommended Posts

Planujemy wylać ławy fundamentowe nie z gruchy lecz z betoniarki.Dlatego proszę o opinie osób które podjęły sie tego zadania. Proszę waszą opinię po czasie czy ciężka harówka ile czasu wam zajęło i jaki był efekt końcowy. No i o wasz przepis na beton!. Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 :wink: Czekam na wasze rady i opinie

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planujemy wylać ławy fundamentowe nie z gruchy lecz z betoniarki.Dlatego proszę o opinie osób które podjęły sie tego zadania. Proszę waszą opinię po czasie czy ciężka harówka ile czasu wam zajęło i jaki był efekt końcowy. No i o wasz przepis na beton!. Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 :wink: Czekam na wasze rady i opinie

Moja rada, lej z gruchy.

Nie wiem czy Ci się to opłaci. Pięciu ludzi, którym tzreba będzie zapłacić, jeśli to znajomi to i na obiad będą czekać. Beton z betoniarki nie będzie jednorodny. Czy jesteś w stanie dokładnie otrzymać beto o takich parametrach jak trzeba? Będzie to trwało kilka dni. Nie jesteś w stanie dokładnie wyliczyć ile trzeba piachu, cementu, więc albo braknie, albo zostanie.

Z gruszką bez kłpotu - zamówisz, przywiozą, będzie to trwało ze3-4 godziny i po kłopocie. A beton jednorodny. W związku z powyższym korzystaliśmy z gruszki.

Pozdrawiam. :wink:

To się nie opłaca. Betoniarnia taniej kupuje żwir, piasek i cement. Wiadomo że muszą zarobić ale gra nie warta świeczki. Zachowaj dług wdzięczności na inne etapy tam się bardziej przyda. Osobiście najbardziej nienawidzę dwóch rzeczy na budowie: mieszania betonu choc wymieszałem raczej drobne ilości góra 2 m3 i ocieplania wełną -to najbardziej wredne zajęcia.

u nas beton do ław z gruchy, nie wyobrażam sobie inaczej

dałem namówić się do wieńca, aby robic z betoniarki i kiszka

3 dni w 3 osoby; bo pogoda się psuła, bo już późno

niczego nie zaoszczędzisz; bo prąd kosztuje, piach i cement również

i jak ostatecznie policzysz to uznasz, że nie było warto pod względem finansowym

a fundament to podstawa domu; nigdy nie ukręcisz tak dobrego betonu jak z węzła, no chyba że się mylę

a znajomych i rodzinę możesz tak czy siak zaprosić na obiad; zaraz jak ci pomogą z betonem z gruchy :wink:

To podobnie jak z ręcznym kopaniem. Zmarnuje się kupę siły i czasu podczas gdy koparka to zrobi za 100 PLN. Już lepiej ten czas poświęcic na czytanie forum :wink: bo nierzadko przekłada się to dużo wieksze oszczędności na kolejnych etapach. Szczerze polecam z gruchy a jak chcesz troche fizycznie popracować z pomoca rodziny i znajomych to weź bez pompy - roboty i tak bedzie dosyć przy samym rozgarnianiu.

... Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 :wink: Czekam na wasze rady i opinie

opisywałem to - powtórze w skrócie

1. w pierwszy dzień wykopy wraz z podcięciem dołem na ławy, zasypanie i ubicie warstwy pospółki ok 10 cm na dnie wykopu oraz włozenie (wczesniej przygotowanego zbrojenia do wykopu)

2. drugi dzień (skład 5 osób jak u Ciebie i taki sam podział "ról") zabetonowanie po poziom ziemi

(w tym dniu energetycy pracowali przy trasformatorze i miałem wyłaczenie prądu na blisko 3 godziny, a mimo to prace zkończyliśmy ok 18 stej

3. trzeci dzień - doszło szalowanie ponad terenem i przybyło dodatkowo 2 osoby zamujace sie szalunkiem (to była czynnośc którą przyhamowała czynnośc betonowania )

w ten dzień skończylismy ok 16 - 17 sta ... i świeto :wink:

logistycznie byłem do betonowania dobrze przygotowany (cement i woda "na wyciagnięcie ręki), jeden z nas znał sie na elektryce, zbrojenie powiązane w belki wczesniej, przygotowane kołki, druty - do szalowania i kilka blatów zbitych z desek

lecz ludzie to nie byli zawodowi budowlańcy

dom podobny - jesli chodzi o powierzchnię uzytkową

praca ciężka (trzeba umiec zabezpieczyć sie przed otarciami i odciskami) - lecz wykonalna

... Planujemy 2 osoby przy betoniarce , 2 do wożenia betonu i 1 do rozprowadzania betonu.Co o tym myślicie? dom 180m2 :wink: Czekam na wasze rady i opinie

opisywałem to - powtórze w skrócie

1. w pierwszy dzień wykopy wraz z podcięciem dołem na ławy, zasypanie i ubicie warstwy pospółki ok 10 cm na dnie wykopu oraz włozenie (wczesniej przygotowanego zbrojenia do wykopu)

2. drugi dzień (skład 5 osób jak u Ciebie i taki sam podział "ról") zabetonowanie po poziom ziemi

(w tym dniu energetycy pracowali przy trasformatorze i miałem wyłaczenie prądu na blisko 3 godziny, a mimo to prace zkończyliśmy ok 18 stej

3. trzeci dzień - doszło szalowanie ponad terenem i przybyło dodatkowo 2 osoby zamujace sie szalunkiem (to była czynnośc którą przyhamowała czynnośc betonowania )

w ten dzień skończylismy ok 16 - 17 sta ... i świeto :wink:

logistycznie byłem do betonowania dobrze przygotowany (cement i woda "na wyciagnięcie ręki), jeden z nas znał sie na elektryce, zbrojenie powiązane w belki wczesniej, przygotowane kołki, druty - do szalowania i kilka blatów zbitych z desek

lecz ludzie to nie byli zawodowi budowlańcy

dom podobny - jesli chodzi o powierzchnię uzytkową

praca ciężka (trzeba umiec zabezpieczyć sie przed otarciami i odciskami) - lecz wykonalna

Ad czerwone. Hmmmmmmm.......

A teraz na temat: a co autor wątku rozumie pod pojęciem "ławy"

wklejać rysunki???

Ad czerwone. Hmmmmmmm.......

a czemu nie ?

... A teraz na temat: a co autor wątku rozumie pod pojęciem "ławy"

wklejać rysunki???

wklej - tylko odwóróc go o 180 * ...

tak mniej więcej wyglądały u mnie ławy tylko góra bardziej w pionie a dołem - jak w Twoim (odwróconym) rysunku - poszerzone

ja u siebie mialem 18m3 betonu, takze jedynie ze wzgledu na ilosc zrezygnowalem z krecenia na budowie. a tak pompa za darmo, beton w miare tani i 2 h pracy,przy 3 osobach,jeden leje,drugi wibruje i nadmiar przeciaga grabiami a trzeci zaciera,jak w powaznej firmie :wink:

pawed2 nie chce reklamowac tutaj zbytnio firmy ale u nas (ja tez z wodzislawia) sa tanie betoniarnie,ktore daja wibrator,pompe za darmo,placisz tylko za m3.

czy 210 za b20 (calosc na fakture i certyfikat zgodnosci) to duzo ?

uderz na prv to podam ci namiar,

Mam dom 10x14m. Ok 65 mb fundamentów. Robiliśmy na budowie w 4 osoby. Mamy duża betoniarke, a nie mieszalnik do pasz z supermarketu. Fundament lany do gruntu plus ok 50 cm powyżej w szalunkach. Fajnie jest się zmęczyć przy budowie własnego domu. Koszty... Myślę, że beton kręcony wychodzi taniej, ale nie jakoś mocno. Jeśli trzeba opłacić proacowników to zapewne średnio się opłaci. Jeżeli caly fundament robi się lany to plus jest też taki, że samemu dyktuje się tempo pracy - można chwile odsapnąc, powsadzac przepusty, dodatkowe zbroejnia itp. Jak przyjeżdza pompa to chce toi wszystko zrzucic jak najpredzej i ciezko z czasem. Trzeba wziac tez pod uwagę ze cement cementowi nie równy. Robilem z cementowni ożarów i lafarge. Ten drugi wyglada po roku jakby mocniej. Mnie calkowity koszt fundamentu wyniosl ok 8000 (ale robocizna wlasna)

PS. Kopanie fundamentu recznie jest fajne :-). Estetycznie, dokladnie, dzialka nie zmasakrowana koparą i jaka satysfakcja :-). Wazne tylko zeby w ziemi nie bylo za duzo kamieni i gliny. Wtedy masakra...

przybywam na wezwanie wielbicieli:

1. co to jest ława fundamentowa:

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

2. rów o przekroju jak poniżej - czyli coś w co autor wątku wleje

beton i nazwie to ławami:

http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

3. następnie będą zakładane wątki typu "ściana pęka co zrobić pomocy"