Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adela z Archipelagu - komentarze (btx)

btx

Recommended Posts

btx

jak planujesz ogrzać duże przeszklenie w salonie i kuchni (drzwi na ogród) ? Brak kaloryfera w tym rejonie spowoduje powstanie "chłodnego kącika".

My to rozwiązaliśmy wbudowując grzejnik kanałowy w podłodze przed drzwiami balkonowymi. Sprawdza się znakomicie !

Ze względu na to, że grzejnik powinien być w pobliżu okna (do 30cm), należałoby nieco zmodyfikować ściany fundamentowe w tym rejonie.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. W salonie i w jadalni będziemy mieli ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni. Teoretycznie powinno wystarczyć. W razie czego zostawię w ścianie króćce na dodatkowy grzejnik w okolicach jadalni. W razie potrzeby będzie można go zamontować.

a jeżeli już na etapie fundamentów wiedziałeś jak będziesz ogrzewał dom, to niezły jesteś. :o

heh,

tak prawdę mówiąc to ja też nie widziałem tam stopni. Tylko ława kominiarska jest przy każdym kominie.

A jak się wdrapać na dach to już niech się kominiarz martwi, może drabinę niech przywiezie :lol: , albo trampolinę... 8)

Żaden stary dom nie ma spacerniaka na dachu, ani pojedynczych stopni i jakoś czyszczą te kominy, to i u mnie kominiarz sobie jakoś poradzi

btx widzę, że prace idą w niezłym tempie do przodu, najbardziej podoba mi się to ciepełko domowego ogniska prosto z kominka :wink:

zdradzisz na kiedy planujecie przeprowadzkę ??

ja się pochwalę, że u nas też powoli do przodu w sobotę zamontowali nam okna :D bez kuchennego niestety bo podobno jest gotowy profil ale czekają na szybę ale i tak dom zupełnie inaczej wygląda - podoba mi się coraz bardziej :p

Do przeprowadzki to jeszcze kawałek. Planujemy mniej więcej na lipiec, sierpień 2009. Narazie mamy gdzie mieszkać, także spieszyć się nie musimy.

W tym roku chciałbym zrobić wszystkie instalacje i tynki. Właściwie to chciałem tynkowac dopiero na wiosnę, żeby budynek trochę osiadł, ale instalatorzy od CO chcą robić po tynkowaniu...

Na zimę planuję ocieplenie poddasza i sufity na górze. Reszta na wiosnę...

Zobaczymy jak pójdzie. :)

• 2 weeks później...

btx a nie myślałeś o tym, żeby samemu rozprowadzić kable od elektryki po ścianach a wziąc tylko kogoś do podłączenia w skrzynce??

mój mąz jak dostał wycenę od elektryka na 9 tyś zł z materiałem a potem dowiedział się od znajomego elektryka (niestety zajętego do końca listopada) że za całość elektryki z podłączeniem w skrzynce za taki dom to ok 3500 zł jest rozsądną ceną no max 5000 zł to postanowił sam kable pociągnąć ściągnął z jakiejś strony fajne materiały co i jak powinno wyglądać i zabiera się za garaż najpierw

w poprzednim mieszkaniu sam położył kable w kuchni i łazience i wyszło mu to lepiej niż fachowcom z polecenia więc mam nadzieję, że i tutaj da radę

a jak widze, że Ty tyle instalacji sam ciągniesz w domu to myślę, że i z elektryką byś sobie poradził :)

btx

a jak widze, że Ty tyle instalacji sam ciągniesz w domu to myślę, że i z elektryką byś sobie poradził :)

poradzić to bym sobie zapewne poradził, ale czasu brak... nawet myślałem o tym żeby elektryka np z pracy wziąć tylko żeby wytłumaczył, a robić samemu. Gdybym miał powiedzmy miesiąc urlopu to bym robił sam. Niestety nie mam.

Narazie równolegle do elektryki chcę się zająć instalacją odkurzacza i wentylacją, więc na nic innego czasu nie będzie :x

Cześć Wiola,

my narazie tez mieszkamy w Gorzowie, a przenosiny planujemy na sierpień/wrzesień przyszłego roku. Chcemy się wprowadzić jak wszystko będzie skończone (no może oprócz grilla zewnętrznego... :lol: ), także jeżeli opóźni sie o miesiąc to tragedii nie będzie.

Budujemy w Santocku, przy wylocie na Szczecin.

A Was gdzie można znaleźć?

Hej! My budujemy się w Baczynie więc niedaleko. Włąnie mąż po oglądnięciu waszego dziennika oświecił mnie że chyba budujecie się obok Moniki i Leszka których tez poznaliśmy poprzez forum muratora.

Zapraszamy zatem do nas na budowe choć narazie nie ma co oglądać.....wiadomo najciekawiej jest jak już robi się wykończeniówke.... :wink:

Pozdrawiam Wiolka

• 4 weeks później...

btx widzę, że idziesz jak burza :D

domyślam się, że ambitny plan zakłada ocieplenie poddasza we własnym zakresie :) a może masz napiary na rozsądną cenowo wełnę mineralną (kogoś kto sprzedaje na całą Polskę) bo ja właśnie poszukuję Rockwool 150 mm na razie, potem jeszcze pójdzie 5 mm w poprzek, ale majster się nie określił ile mam kupić tej piątki

u nas właśnie kładzie się elektryka, w sobotę mąż robił z panami elektrykami, teraz panowie wieczorami ciągną sami bo mąż niestety nie ma kiedy i do soboty nie będzie im pomagał, myślę, że w przyszłym tygodniu skończą, a w ślad za panami elektrykami idą tynkarze, dzisiaj będą kończyć garaż potem łazienkę bo tam już elektryka gotowa itd.

dzisiaj też ma być hydraulik i podłączyć hydrofor, niestety nie mamy skończonego dachu bo zabrakło dachówki na którą czekamy już 3-ci tydzień :-?

a może masz napiary na rozsądną cenowo wełnę mineralną (kogoś kto sprzedaje na całą Polskę) bo ja właśnie poszukuję Rockwool 150 mm na razie, potem jeszcze pójdzie 5 mm w poprzek, ale majster się nie określił ile mam kupić tej piątki

http://www.allegro.pl 8)

cenowo nie do pobicia! transport z reguły gratis bo ilości dość duże.

Ja zamówiłem po 250m2 160 i 80mm

• 2 weeks później...

u nas rynny już założone nad tarasem na razie bez spustów, ale majster przygotował je tak, że jedna z nich schodziłaby przy słupie na tarasie co mi się wogóle nie podoba, ma to zmienic i puścić tak jak widziałam u większości Adelowiczów czyli z tyłu domu zaraz za rogiem - niestety nie mamy pomysłu jak tą wode odprowadzić ...

u nas na działce też glina, meliorację działki robiliśmy bo było bardzo mokro mamy też rów za drogą dojazdową do działki i tam odprowadzamy wodę, ale nie wiemy za bardzo jak odprowadzić wodę z tych rynien nad tarasem ...

nie wiemy za bardzo jak odprowadzić wodę z tych rynien nad tarasem ...

pomysł spustu na słupie to porażka. Majster nie wykazał się zmysłem estetycznym. Ale nie powinno być chyba problemu z przeniesieniem.

Jeżeli macie w okolicy rów to możecie się tam zapuścić z deszczówką np połączyć wszystkie spusty w jeden i dalej jedną rurą do rowu