savo 09.10.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 btx jak planujesz ogrzać duże przeszklenie w salonie i kuchni (drzwi na ogród) ? Brak kaloryfera w tym rejonie spowoduje powstanie "chłodnego kącika". My to rozwiązaliśmy wbudowując grzejnik kanałowy w podłodze przed drzwiami balkonowymi. Sprawdza się znakomicie ! Ze względu na to, że grzejnik powinien być w pobliżu okna (do 30cm), należałoby nieco zmodyfikować ściany fundamentowe w tym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 11.10.2008 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. W salonie i w jadalni będziemy mieli ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni. Teoretycznie powinno wystarczyć. W razie czego zostawię w ścianie króćce na dodatkowy grzejnik w okolicach jadalni. W razie potrzeby będzie można go zamontować. a jeżeli już na etapie fundamentów wiedziałeś jak będziesz ogrzewał dom, to niezły jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savo 16.10.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 btx, jedno pytanko - jak zamierzasz wchodzić na dach ? Nie widziałem żadnych stopni dla kominiarza na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 16.10.2008 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 heh, tak prawdę mówiąc to ja też nie widziałem tam stopni. Tylko ława kominiarska jest przy każdym kominie. A jak się wdrapać na dach to już niech się kominiarz martwi, może drabinę niech przywiezie , albo trampolinę... Żaden stary dom nie ma spacerniaka na dachu, ani pojedynczych stopni i jakoś czyszczą te kominy, to i u mnie kominiarz sobie jakoś poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 20.10.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 btx widzę, że prace idą w niezłym tempie do przodu, najbardziej podoba mi się to ciepełko domowego ogniska prosto z kominka zdradzisz na kiedy planujecie przeprowadzkę ?? ja się pochwalę, że u nas też powoli do przodu w sobotę zamontowali nam okna bez kuchennego niestety bo podobno jest gotowy profil ale czekają na szybę ale i tak dom zupełnie inaczej wygląda - podoba mi się coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 20.10.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Do przeprowadzki to jeszcze kawałek. Planujemy mniej więcej na lipiec, sierpień 2009. Narazie mamy gdzie mieszkać, także spieszyć się nie musimy. W tym roku chciałbym zrobić wszystkie instalacje i tynki. Właściwie to chciałem tynkowac dopiero na wiosnę, żeby budynek trochę osiadł, ale instalatorzy od CO chcą robić po tynkowaniu... Na zimę planuję ocieplenie poddasza i sufity na górze. Reszta na wiosnę... Zobaczymy jak pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 31.10.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 btx a nie myślałeś o tym, żeby samemu rozprowadzić kable od elektryki po ścianach a wziąc tylko kogoś do podłączenia w skrzynce?? mój mąz jak dostał wycenę od elektryka na 9 tyś zł z materiałem a potem dowiedział się od znajomego elektryka (niestety zajętego do końca listopada) że za całość elektryki z podłączeniem w skrzynce za taki dom to ok 3500 zł jest rozsądną ceną no max 5000 zł to postanowił sam kable pociągnąć ściągnął z jakiejś strony fajne materiały co i jak powinno wyglądać i zabiera się za garaż najpierw w poprzednim mieszkaniu sam położył kable w kuchni i łazience i wyszło mu to lepiej niż fachowcom z polecenia więc mam nadzieję, że i tutaj da radę a jak widze, że Ty tyle instalacji sam ciągniesz w domu to myślę, że i z elektryką byś sobie poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 01.11.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 btx a jak widze, że Ty tyle instalacji sam ciągniesz w domu to myślę, że i z elektryką byś sobie poradził poradzić to bym sobie zapewne poradził, ale czasu brak... nawet myślałem o tym żeby elektryka np z pracy wziąć tylko żeby wytłumaczył, a robić samemu. Gdybym miał powiedzmy miesiąc urlopu to bym robił sam. Niestety nie mam. Narazie równolegle do elektryki chcę się zająć instalacją odkurzacza i wentylacją, więc na nic innego czasu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 09.11.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam! Bardzo ładny domek budujecie. Dziś właśnie trafiłam na wasz dziennik i zastanawiam się w którym miejscu się budujecie. My też mieszkamy w Gorzowie ale na szczęście już niedługo ...miejmy nadzieje ze na lato przeprowadzimy sie na nasza wioske. Pozdrawiam i do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 09.11.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Cześć Wiola, my narazie tez mieszkamy w Gorzowie, a przenosiny planujemy na sierpień/wrzesień przyszłego roku. Chcemy się wprowadzić jak wszystko będzie skończone (no może oprócz grilla zewnętrznego... ), także jeżeli opóźni sie o miesiąc to tragedii nie będzie. Budujemy w Santocku, przy wylocie na Szczecin. A Was gdzie można znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 09.11.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Hej! My budujemy się w Baczynie więc niedaleko. Włąnie mąż po oglądnięciu waszego dziennika oświecił mnie że chyba budujecie się obok Moniki i Leszka których tez poznaliśmy poprzez forum muratora. Zapraszamy zatem do nas na budowe choć narazie nie ma co oglądać.....wiadomo najciekawiej jest jak już robi się wykończeniówke.... Pozdrawiam Wiolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 17.11.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 brawo, brawo z tym odkurzaczem, faktycznie oszczędności spore. A jeśli mogę wiedzieć to gdzie przewidziałeś gniazdka? Ja mam w łapaczu gniazdo i szufelkę w jednym, w kuchni szufelkę, przy wyjściu na taras gniazdo, na górze gniazdo przy wejściu do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 17.11.2008 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Hej Joani, jedno gniazdo mamy między kuchnia a gabinetem, drugie w garażu na jednostce, na górze jedno między sypialniami od strony ogrodu i drugie przy wejściu na strych. Szufelki żadnej nie mamy. Wąż będzie miał 9m długości - powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 10.12.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 btx widzę, że idziesz jak burza domyślam się, że ambitny plan zakłada ocieplenie poddasza we własnym zakresie a może masz napiary na rozsądną cenowo wełnę mineralną (kogoś kto sprzedaje na całą Polskę) bo ja właśnie poszukuję Rockwool 150 mm na razie, potem jeszcze pójdzie 5 mm w poprzek, ale majster się nie określił ile mam kupić tej piątki u nas właśnie kładzie się elektryka, w sobotę mąż robił z panami elektrykami, teraz panowie wieczorami ciągną sami bo mąż niestety nie ma kiedy i do soboty nie będzie im pomagał, myślę, że w przyszłym tygodniu skończą, a w ślad za panami elektrykami idą tynkarze, dzisiaj będą kończyć garaż potem łazienkę bo tam już elektryka gotowa itd. dzisiaj też ma być hydraulik i podłączyć hydrofor, niestety nie mamy skończonego dachu bo zabrakło dachówki na którą czekamy już 3-ci tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 10.12.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 a może masz napiary na rozsądną cenowo wełnę mineralną (kogoś kto sprzedaje na całą Polskę) bo ja właśnie poszukuję Rockwool 150 mm na razie, potem jeszcze pójdzie 5 mm w poprzek, ale majster się nie określił ile mam kupić tej piątki http://www.allegro.pl cenowo nie do pobicia! transport z reguły gratis bo ilości dość duże. Ja zamówiłem po 250m2 160 i 80mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 11.12.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 allegro oczywiście , tyle, że jak szukałam jakiś czas temu to było sporo sprzedających w rosądnych cenach teraz jakoś nie mogę trafić no nic będę sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 19.12.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 btx mam pyatnie masz już może zamontowane rynny - jeśli tak to prosiłabym o zdjęcie zwłaszcza od strony tarasu jesli nie to napisz mi jak planujecie zrobić odpływ z rynien nad tarasem?? pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 19.12.2008 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 nie mam jeszcze rynien. Będziemy prawdopodobnie zakładać razem z podbitką i deską okapową na wiosnę. Tak prawdę mówiąc to nie wiem w ogóle co będziemy robić z deszczówką, bo kanalizy nie ma, rowu ani jeziora też ni ma, a na działce glina...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 22.12.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 u nas rynny już założone nad tarasem na razie bez spustów, ale majster przygotował je tak, że jedna z nich schodziłaby przy słupie na tarasie co mi się wogóle nie podoba, ma to zmienic i puścić tak jak widziałam u większości Adelowiczów czyli z tyłu domu zaraz za rogiem - niestety nie mamy pomysłu jak tą wode odprowadzić ...u nas na działce też glina, meliorację działki robiliśmy bo było bardzo mokro mamy też rów za drogą dojazdową do działki i tam odprowadzamy wodę, ale nie wiemy za bardzo jak odprowadzić wodę z tych rynien nad tarasem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 22.12.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 nie wiemy za bardzo jak odprowadzić wodę z tych rynien nad tarasem ... pomysł spustu na słupie to porażka. Majster nie wykazał się zmysłem estetycznym. Ale nie powinno być chyba problemu z przeniesieniem. Jeżeli macie w okolicy rów to możecie się tam zapuścić z deszczówką np połączyć wszystkie spusty w jeden i dalej jedną rurą do rowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts