nom 26.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Tak sobie pomyślałem, że po sezonie grzewczym jest trochę zimno w łazience i można by wykorzystać cyrkulację ciepłej wody do zasilania grzejnika i cieszyć się ciepłem w łazience również poza sezonem. Ale czy to ma sens? Nie lepiej użyć elektrycznego grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A pomyślałeś o tym że w instalacji CO krąży ta sama woda cały czas a przez grzejnik będziesz przepuszczał cały czas świeżą co raczej mu dobrze nie wróży. Co stoi na przeszkodzie żeby zrobic normalnie? Na upartego zrobisz to na dwóch trójnikach + rura. Nawet chińska będzie lepsza niż cyrkulacja w grzejniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 27.04.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 No ale poza sezonem grzewczym woda w grzejnikach nie płynie to jak Ci się grzejnik w łazience nagrzeje? Można elektrycznie podgrzewać, ale cyrkulacja i tak sobie wodę tłoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 28.04.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 słyszałem o takim rozwiązaniu - tzn podłogówka zrobiona na CWU. Co do rozwiązania - hmm nie do konca mi sie podoba.. ale rzecz gustu rowniez nie wiem jak to eksploatacyjnie wychodzi - tzn wlasnie kamien kotłowy - pewnie nei zaszkodziło by uzywac w calym domu wody zmiekczonej wtedy ten stres odpada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 28.04.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 można by położyć rurki od cyrkulacji jak ogrzewanie podłogowe, woda by krazyła między kranem i bojlerem długą drogą, a przy tym by ogrzewała łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 29.04.2008 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 No ale poza sezonem grzewczym woda w grzejnikach nie płynie to jak Ci się grzejnik w łazience nagrzeje? Można elektrycznie podgrzewać, ale cyrkulacja i tak sobie wodę tłoczy. No ale cos tę wodę grzeje czyli jakiś kocioł pracuje co stoi na przeszkodzie żeby też zasilał jeden grzejnik jeżeli jest taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 29.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 może ten grzejnik w łazience zrób tak, aby miał odzielną instalację i w lecie tylko tem kawałek instalacji by pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 29.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Nie kumam - i co, potem odkręcam wodę w kranie i leci mi taka, co przed chwilą krążyła w grzejniku? Fuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.04.2008 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 A czy nie można włączyć obiegu od ogrzewania i wyłączyć wszystkie odbiorniki ciepła za wyjątkiem tego grzejnika w łazience? Ja tak mam. Chcę w łazience przy nie pogodzie wysuszyć pranie - odkrecam grzejnik i jest ciepło.Chyba prosciej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.04.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Da się. Wystarczy grzałka elektryczna w grzejniku w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.04.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Da się. Wystarczy grzałka elektryczna w grzejniku w łazience. Ale czy porównywalnie cenowo? Chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.04.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 O jakich cenach mówisz? Bo jeśli chodzi o różnicę 5 zł miesięcznie za rachunki to moim zdaniem jest to różnica do pominięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 30.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Odkręcanie tylko grzejnika w łazience będzie skutkowało tym iż woda będzie krążyła w całej instalacji i pomijała grzejniki, chyba że masz doprowadzenie do kazdego grzejnika z kolektora, chyba tak się to nazywa, jeśli tradycyjnie to będzie jak piszę.Pisząc o oddzielnej instalacji myslałem aby do tego grzejnika doprowadzić oddzielne zasilanie z pieca, tak aby woda krążyła między piecem a tym grzejnikem z pominięciem pozostałej instalacji, chyba że masz te kolektory rozdzielające (nie wiem czy to się nazywa kolektory, ale chodzi mi o to że z tego idzie do każdego grzejnika oddzielne zasilanie i powrót też jest każdy osobno i schodza się w drugim kolektorze). Sorki jak cos pomieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts