Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cyrkulacja wody jako ogrzewanie w łazience :-)

nom

Recommended Posts

A pomyślałeś o tym że w instalacji CO krąży ta sama woda cały czas a przez grzejnik będziesz przepuszczał cały czas świeżą co raczej mu dobrze nie wróży. Co stoi na przeszkodzie żeby zrobic normalnie? Na upartego zrobisz to na dwóch trójnikach + rura. Nawet chińska będzie lepsza niż cyrkulacja w grzejniku.

słyszałem o takim rozwiązaniu - tzn podłogówka zrobiona na CWU.

Co do rozwiązania - hmm nie do konca mi sie podoba.. ale rzecz gustu

rowniez nie wiem jak to eksploatacyjnie wychodzi - tzn wlasnie kamien kotłowy - pewnie nei zaszkodziło by uzywac w calym domu wody zmiekczonej ;) wtedy ten stres odpada ...

No ale poza sezonem grzewczym woda w grzejnikach nie płynie to jak Ci się grzejnik w łazience nagrzeje? :-)

Można elektrycznie podgrzewać, ale cyrkulacja i tak sobie wodę tłoczy. :-)

No ale cos tę wodę grzeje czyli jakiś kocioł pracuje co stoi na przeszkodzie żeby też zasilał jeden grzejnik jeżeli jest taka potrzeba

Odkręcanie tylko grzejnika w łazience będzie skutkowało tym iż woda będzie krążyła w całej instalacji i pomijała grzejniki, chyba że masz doprowadzenie do kazdego grzejnika z kolektora, chyba tak się to nazywa, jeśli tradycyjnie to będzie jak piszę.

Pisząc o oddzielnej instalacji myslałem aby do tego grzejnika doprowadzić oddzielne zasilanie z pieca, tak aby woda krążyła między piecem a tym grzejnikem z pominięciem pozostałej instalacji, chyba że masz te kolektory rozdzielające (nie wiem czy to się nazywa kolektory, ale chodzi mi o to że z tego idzie do każdego grzejnika oddzielne zasilanie i powrót też jest każdy osobno i schodza się w drugim kolektorze). Sorki jak cos pomieszałem.