Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam!

No cieszę się że znalazłam kogoś kto zainteresował się tym projektem!!! Chyba faktycznie jest to w miarę nowy projekt. My zaczynamy budowę już za dwa tygodnie. Mieszkamy w Chojnicach (woj.pomorskie). Już nie mogę się doczekać jak będzie wyglądał w rzeczywistości ten domek. Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia na temat tego projektu - chętnie porozmawiam.

pozdrowienia dla wszystkich

:D My powięszylismy (poszerzyliśmy) garaż o 1 metr. Byłem u kilku moich znajomych i zauwazyłem ,ze wszyscy mają szersze garaże. My też chcieliśmy mieć komfort i wysiadając z auta otwierać szeroko drzwi :p . Będą też kosmetyczne zmiany na górze ( ścianki działowe) . Robimy 3 duże pokoje z garderobami. Strych zmieniamy na pokój (tam zmieniamy podłogę na betonową - w planie jest drewniany strop). Likwidujemy też komin w pomieszczeniu gospodarczym, powód prozaiczny , dom będziemy ogrzewać pompą ciepła.

Teraz czekamy na pozwolenie. (podobno mam je dostać w lipcu)

Pozdrawiam

Marcin :lol:

My mamy projekt z dwoma garażami choć dwa samochody to chyba cięzko będzie tam zmieścić. Myślałam o poszerzeniu garażu ale myślę że wtedy dom straci proporcje będzie dłłuugi (ponad 17 metrów długości). A strop nad garażem w tej wersji jest już betonowy. W przyszłości nad garażem tez planujemy zrobić pokój. Tak w tym projekcie raczej nie robimy duzych zmian,likwidujemy drzwi do kuchni od strony korytarza i zostaną drzwi od salonu (chyba będzie bardziej ustawna ta kuchnia). Komin zostanie bo planujemy kotłownię na eko-groszek. Rozpoczęcie robót planujemy na poczatek lipca. Firmę do budowy już mamy. Mają wybudować dom od fundamentów po papę na dachu (ale ale - w projekcie jest folia a my ją chyba zamienimy na papę bo podobno tak jest lepiej - zastanawiam się nad tym).Ekipa zazyczyła sobie za robociznę 34 tys.zł ( najwięcej właśnie za dach). Więźbę mamy już zamówioną. Też wyszła stosunkowo drogo 13 tys.zł impregnowana ciśnieniowo. W tartaku mówili że jest to duża więźba. No chyba trochę zanudzam, jak coś mi przyjdzie do głowy to napiszę :wink:

Najbardziej to nie mogę się doczekać aż zobaczę ten projekt w realu :D

pozdrowienia

my też mamy projekt z dwoma stanowiskami garażowymi. Zdecydowaliśmy się na powiększenie tak jak wcześniej pisałem (komfort użytkowy). Tak jak Wy likwidujemy drzwi z korytarza do kuchni. I jeszcze jedna zmiana, w salonie okno zmieniamy na drzwi balkonowe. Będziemy mieć takie dwie pary, sądzimy że pomoże to dostaryczyć więcej światła do salonu. Na zewnątrz planujemy dobudować zadaszenie dla tarasu.

Pozdrawiam

Marcin

To dziwne że dostaliście projekt ze stropem drewnianym nad garażem??!! Myślałam że może tak jest w projekcie z garażem jednostanowiskowym. My jeszcze zmieniamy strop na wylewnay (monolityczny) - tak chcą murarze a mi jest wszystko jedno.

Może tez pomyslę o powiększeniu garażu ale nie wiem czy to jest jeszcze możliwe (mam już pozwolenie na budowę). Z tymi oknami w salonie to też dobry pomysł też już nad tym myślałam lecz nie mogę się zdecydować. Niektórzy likwidują też okno dachowe nad klatką schodową bo trudno się do tego okna potem dostać ale nie wiem czy to dobry pomysł, czy nie będzie za ciemno na klatce schodowej?

Zostajecie przy schodach drewnianych?

Marcin (jeśli można wiedzieć) :) to z jakiego regionu kraju jesteście?

pozdrawiam

Justyna

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

ciekawi mnie ile kosztuje u Was stan surowy otwarty :-? (ściany plus odeskowany dach) u mnie w Ostródzie za taki stan ekipy wołają od 35 tyś :p do 62 tyś :cry: . Justyna pisałaś ,że u Was to koszt ok 34 tyś. Czy w tej kwestii coś się zmienilo? My jesteśmy na tą chwilę na etapie wyboru ekipy. Decyzje i umowę chcemy zakończyć do końca sierpnia. Najgorsze jest to ,że ekipom powoli kończą się wolne terminy na 2009 rok i decyzję muszę podjąć dość szybko.

Stan surowy chcemy zacząć ok marca kwietnia i dać budowie przezimować. Potem w 2010 roku zakończyć i rozkoszować się swoim ogrodem . :p

U mnie cena za robociznę 34 tys.zł została bez zmian. Jestem bardzo zadowolona z tej ekipy. Zaczynają pracę już od 5 rano. A jest ich od 7 w porywach do 12 osób w zależności co mają do zrobienia. Cenowo to rozkałada się tak:

fundament 8 tys. zł. (moim zdaniem trochę za dużo bo tam nie ma tak wiele do roboty)

ściany, ścianki działowe i strop 12,5 tys.

dach z pełnym deskowaniem i opapowaniem 13,5tys. zł.

Jeśli chodzi o koszty z robocizną to wyszło mi tak:

fundament 26 tys. zł. (weszło u mnie 200 ton piachu)

ściany, ścianki działowe i strop: 53 tys.zł.

Myślę, że nie jest tak źle, myślałam że wyjdzie więcej, ale zawsze za materiały sie targuję ile tylko można (np. beton B-20 cena wyjściowa jaką u nas podają to 420 zł m3 z pompą, a jak się potarguje to wyjdzie 310 zł i to jeszcze na fakturę z VAT). Dalej wam nie powiem bo nie mam jeszcze zrobione ale przygotowuję się już do części nazywanej dachem.

No i trochę zmieniłam. Strop na monolityczny a dach będzie z pełnym deskowaniem i papą a nie jak mam w projekcie tylko z folią.

No i jeszcze jedna uwaga: u mnie okno balkonowe ma wysokość 180 na 250. Dzisiaj dając okna do wyceny pan mnie bardzo zadziwił (nadmieniam w DRUTEKSIE) że takich okien o takiej wysokości to oni nie produkują chyba że na zamówienie :o po prostu chyba jest błąd w projekcie.

Cieszę się że jeszcze ktoś do nas się przyłączył. A może ktoś widział ten dom w rzeczywistości?

pozdrawiam wszystkich

a jak ktoś chce to odpowiem na wszelkie pytania :D

Zastanawiałam się nad tym. Sądzę że ten okap ma również swoje plusy np. chroni przed deszczem, latem przed zbyt dużym słońcem, przed zabrudzeniem i zniszczeniem elewacji itd. W moim przypadku na etapie budowy podnieśliśmy nieco ściankę kolankową (10 cm) i myślę że będzie w sam raz. Więcej nie polecam bo myślę, że wtedy okna połaciowe będą za wysoko. Zwracam wszystkim uwagę na małe błędy w projekcie (chyba że macie już poprawione) a w szczególności wymiary bram garażowych i okna balkonowego.

pozdrawiam

Justyna

• 2 weeks później...

Budujemy W30.12 2garaze

A Ja z żoną jesteśmy już na etapie obmurowania wieńca i wyprowadzenia ścianek działowych, czyli przygotowanie pod wieżbe dachową. I w tym roku kończymy na tym etapie no chyba że będzie lekka zima to się dach zrobi.

Zaczelismy budowę w połowie czerwca.

Aha i ciekawi mnie czy budujecie z Ytonga bo My zrezygnowalismy z tego materialu i budujemy z ceramiki ponieważ gdzie się pytałem w hurtowni to mi odradzano i w sumie mieli racje za tą samą cenę mamy solidny mur 25 cm Jopka + 5 cm styropianu + 11 Wineberga I wydaje mi sie ze bedzie cieplutko w domu.

Koszty budowy:

Fundamenty (wytyczenie, wykop, wiązanie stali i zalanie ) 4250zl + ok 6000 za beton B-15 (18 m3) + stal 2000zl. Aha w projekcie były fundament ciagniety do zera wiec zrezygnowalismy i zero postawilismy bloczki 3600 i robocizna 2600.

Następnie razem z rodzinka zasypalismy( 3 KAMAZY piachu) stan zero ubilismy hydraulik wyciagnol kanailzacje i wode i sami zalalismy 4 wieczory po pracy i zaoszczedzilismy 1500zl.

Za mury, kominy, ścianki działowe Robocizna 9000zl material tyle tego bylo ze niewiem ile poszlo ale cos ok 30000zl

Postawilismy sobie z klinkieru filarki z klinkieru. (Wyglada pieknie)

Za strop 5500zl material 12000 + 3800 beton B-20 z pompa

Obmorowka wieca 2600

Scianki dzialowe 2000

i po cieslach kominy tez ok 2000zl

Za wiezbe dachowa zapłacilismy 10000zl

Za pokrycie i wiezbe niewiem ile zaplacimy bo sie niedowiadywalem ale zapewne 25000 zlotych acha a za dachowke nam wycenili z Robena na ten dach na 18000 zl Kasztanowa.

No i to tyle na ten moment i tez zrezygnowalismy z drzwi do kuchni z korytarza. No i tez myslelismy nad zadaszeniem nad tarasem i zdecydowalismy ze zdecydowanie nie bedzie cien i mniej swiatla w salonie. A na lato sobie zamontujemy markize i bedzie ok.

I to na tyle dzis powodzonka dla wszystkch

Artur i Ania.

Co do zmian. Zamurowaliśmy drzwi do kuchni z korytarza i zrobiliśmy częściowo otwartą kucnie a mianowicie będziemy mieć wydawkę przy którym będa stał krzesła i tym samym nie będziemy mieć stołu w kuchni.

Więcej zmian nie robimy na dole a łazienka jest wystarczając jak dla Nas.

Co do ścianki kolankowej nie wiem jaka jest wysokość w projekcie bo w tej chwili jesteśmy z żoną za granicą ale z tego co Wiemy to murarz podniósł o 10 cm do góry a mianowicie położył warstwe cegły pełnej 3 warstwy pustaka i zakonczyl warstwa cegly i w przeliczeniu wyszla wysokosc 80 cm. Więcej murarz nie podnosić bo powiedział ze ten dom wyglądał by śmiesznie.

Skoro podniósł ścianę kolankową to dach będzie wyżej wiec okap skoro jest taki długi to będzie teraz mniej zasłaniał okna.

Murarz jeszcze powiekszył nam bramy garażowe bo były za małe i to tyle zmian w naszym projekcie.