tomala123 06.05.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Mamy wylaną ławę Kto podpowie jak zaizolować fundament, na ławę dajemy 2x Dysperbit + papa termozgrzewalna, za kilka dni zaczną murować ściany fundamentowe i nie wiem jaką zrobić izolację - jak Wy robiliście ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 06.05.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 My na swoje fundamenty daliśmy 3 razy Dysperbit + styropian Yetico Aqua 12 cm + folia kubełkowa. Pod ławy daliśmy dreny (tak na wszelki wypadek gdyż ziemie na działce mamy iłowo gliniastą). Fundamenty stawialiśmy z bloczków betonowych. Fundamenty zasypane grubym zagęszczonym żwirem + 10 / 15 cm betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 21.05.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Mamy prawie stan zero Coś nikt się nie chwali jak się buduje lub mieszka pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 22.05.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 To ja się pochwalę. My obecnie kończymy stan surowy. Właśnie wybraliśmy ekipę dekarską. Aaaaa i jeszcze jedno , dokonaliśmy małej zmiany w wyglądzie zewnętrznym, dodaliśmy zadaszony taras który jest połączony razem z dachem, powiem nieskromnie, ładnie to wygląda . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 24.05.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Super Też myślałem o tarasie, ale nie mam koncepcji. Może jakieś zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika_P 24.05.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam:) razem z mężem również posiadamy projekt W-30.12, tylko niestety z jednym garażem. Z Waszych fotek widze, że dobrze wybraliśmy bo domek jest śliczny:) W zeszłym tygodniu ekipa zaczeła działac wiec fundamenty są juz wylane:) z niecierpliwościa czekam na sciany i dach bo wtedy dopiero cos widac:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika_P 26.05.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 HejMam pytanie do Justyny:)Na początku gratuluje slicznego domku:)Chciałam sie zapytac jakiego koloru wstawialas okna bo na fotkach bardzo ladnie sie prezentują i idealnie pasują do elewacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapestka15wp.pl 27.05.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam, kolor okien to złoty dąb z firmy DRUTEX. Bramy garażowe to złoty dąb - Hormann. Rynny stalowe - kolor miedziany. Dachówka ceramiczna kolor miedziany - Roben. Podbitka dachowa pomalowana na kolor TIK Altaxin. A tynk jest z firmy Tikurilla - koloru już nie pamiętam. Może wam to trochę pomoże w wyborze kolorystyki. Jest tyle możliwości, że aż trudno się zdecydować. Jak się wybierze jeden kolor to potem się żałuje, że jednak nie inny się wybrało. Moim zdaniem wszystko zależy od koloru dachówki i okien no a potem to już trzeba do tego całą resztę dopasować. Ja w swoim czasie myślałam również o zestawieniu: dach - dachówka grafitowa, okna białe, podbitka najlepiej biała i ściany w kolorze bardzo jasny żółty. Zaręczam, że efekt by był świetny. pozdrawiam Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika_P 28.05.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Hej:) Dziekuje Justyno za szybką odpowiedź My się wlasnie zastanawiamy nad wyborem koloru dachówki i okien i nie wiedzialam ze jest to takie trudne:) Myslimy o kolorze brazowym na dach a okna chcielibysmy koloru albo złoty dąb albo orzech. Masz racje ze na rynku jest tyle kolorow do wybrania ze mozna dostac zawrotu głowy, a najgorsze jest to, że musisz wszystko do siebie idealnie dopasowac a to juz nie jest takie proste. Zastanawiam sie rowniez czy nie zamurowac wejscia do kuchni od strony korytarza, zeby miec wiecej miejsca na meble. Boje sie ze jesli zostawie to wejscie to bede miala malo miejsca na szafki i tym samym nie pomieszcze sie w kuchni. A Wy jak macie? A i jeszcze mam pytanie czy podnosiliscie wysokosc domu, my sie zastanawiamy aby podniesc o jeden pustak. ps. Jak bedziesz miala nowe fotki to wstaw prosze, chetnie zobacze i moze cos podpatrze:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 28.05.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 My podnieslismy dom o jeden pustak. Ja mam 2metry wysokości i chcę mieć komfort podczas używania prysznica.Jeżeli chodzi o okna okna, to u nas kolor ram to też złoty dąb a dachówka to Rupp Ceramika model Sirius 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika_P 29.05.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dzieki za odpowiedz.My raczej tez podniesiemy o jeden pustak:)Zastanawiamy sie rowniez nad rozmiarem okien dachowych. Wg projektu 6 okien jest jest rozmiaru 78x140 (nr 7 Fakro) widzielismy je w sklepie i sa bardzo duze, sprzedawca nam poradzil zeby wstawic troszke mniejsze nr 6 Fakro bo niby te duze beda smiesznie wygladaly. A Wy przy jakich rozmiarach zostaliscie.Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapestka15wp.pl 29.05.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 My okna kupiliśmy według projektu i nie żałuję. Z okna na klatce schodowej zrezygnowaliśmy i wstawiliśmy je na strychu od strony północnej. Nie wyobrażam sobie teraz myć tego okna. Zwłaszcza, że też podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak a tym samym zrobiło się tam wyżej, muszę powiedzieć, że bez drabiny by się napewno nie obeszło!!! Według mnie okna tak projektant wymyślił żeby jak najwięcej doświetlały pomieszczenia. Dwa okna na jeden pokój to naprawdę nie jest za dużo!!! A jeszcze je pomniejszać to bym kategorycznie odradzała! A tak wogóle to nie wiem dlaczego te okna mają wyglądać śmiesznie??? Widziałam większe - też nie wyglądają śmiesznie. Dziwny ten sprzedawca. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 29.05.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 My też zostawiamy oryginalne wymiary okien połaciowych. Nie widze w tych wymiarach nic smiesznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika_P 02.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Hej!Mamy juz stan zero:) jutro zaczynaja stawiac mury.Wczesniej przeczytalam, ze Justyna pogrubiła dwa filary przed domem do 35 cm średnicy. Nasza ekipa tez nam tak radzi, zastanawiamy sie tylko jaka dac odleglosc miedzy filarami, a Ty Justynko jaka masz? My napewno chcielibysmy dac wieksza odleglosc niz jest w projekcie. Co do okien dachowych to napewno zostajemy przy takich jakie sa w projekcie, widzielismy je ostatnio u znajomych w domu i bardzo ladnie wygladaja, daja duzo swiatla, a ten nasz sprzedawca to naprawde jakis dziwny koles, wiec okna bedziemy brac u innego:)Pozdrawiam wszystkich budujących:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapestka15wp.pl 13.06.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Tak szczerze mówiąc to już nie pamiętam jaka jest ta odległość pomiędzy domem a filarami. Wydaje się mi, że taka jak jest w projekcie. Filary robiliśmy jak już ściany parteru stały i pewnie tak trochę na oko. Ta odległość nam się troszkę zmiejszyła potem o 12 cm styropianu. My jesteśmy teraz zajęci poprawianiem drobnych fuszerek. Typu np. skracaniem drzwi wejściowych bo posadzka za wysoko wylana itp. No i kupiliśmy "samochód" , który na razie stoi w garażu i będzie dużo palił , marki piec http://x.garnek.pl/ga4345/36879e000d2b8ea5812559a2/5812559.jpg a domek wygląda teraz tak: (nic się nie zmienił zresztą) http://x.garnek.pl/ga8427/52dabd1695fa33a5812523a2/5812523.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 02.08.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam wszystkich,Mam pytanie - czy pod ścianki działowe robiliście fundament lub jakieś wzmocnienia, bo mam zagęszczony piach na to ok 10 cm chudziaka i teraz mam stawiać ścianki działowe z siki 12 i 8 cm - jak to wykonać żeby nie było problemów z pękaniem ścian lub tym podobnych sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 02.08.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 tomala 123. Czy Ty stawiasz jakieś dodatkowe ścianki działowe czy te które były w projekcie?U nas np. na górze scianki działowe są z Porothermu 11. Mój budowlaniec twierdził, że choć mamy strop monolityczny i dobrze zazbrojony to lepiej postawić z 11 niż 25. Twierdził, że pod 25 trzeba by było robić podciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 05.08.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 hej Kajkus. chodzi o ścianki działowe na parterze zgodnie z projektem. Czy robiliście jakieś dodatkowe wzmocnienia pod nie przy robieniu fundamentów lub później? Ja stawiam dom z silki 24cm, a ścianki działowe też chcę postawić z silki 12 lub 8. Zastanawiam się czy nie będą mocno "siadać" (będą stawiane ana 10cm warstwie betonu). Mam już strop teriva i ściankę kolankową. Dziś wchodzą cieśle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 05.08.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My scianki działowe na płycie betonowej tak jak i u góry stawialiśmy z 11 cm porothermu. Ścianki nośne z 25 cm porothermu. Te z 25 stawialiśmy na ławach które były w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 08.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Dziękuję za informacje kajkus. U nas cieśle zaczęli już działać z więźbą (koszt 9200 zł). Pozdrawiamy wszystkich z "naszego" forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts