Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My na swoje fundamenty daliśmy 3 razy Dysperbit + styropian Yetico Aqua 12 cm + folia kubełkowa. Pod ławy daliśmy dreny (tak na wszelki wypadek gdyż ziemie na działce mamy iłowo gliniastą). Fundamenty stawialiśmy z bloczków betonowych. Fundamenty zasypane grubym zagęszczonym żwirem + 10 / 15 cm betonu.

• 2 weeks później...
Witam:) razem z mężem również posiadamy projekt W-30.12, tylko niestety z jednym garażem. Z Waszych fotek widze, że dobrze wybraliśmy bo domek jest śliczny:) W zeszłym tygodniu ekipa zaczeła działac wiec fundamenty są juz wylane:) z niecierpliwościa czekam na sciany i dach bo wtedy dopiero cos widac:) pozdrawiam

Witam,

kolor okien to złoty dąb z firmy DRUTEX.

Bramy garażowe to złoty dąb - Hormann.

Rynny stalowe - kolor miedziany.

Dachówka ceramiczna kolor miedziany - Roben.

Podbitka dachowa pomalowana na kolor TIK Altaxin.

A tynk jest z firmy Tikurilla - koloru już nie pamiętam. :)

Może wam to trochę pomoże w wyborze kolorystyki.

Jest tyle możliwości, że aż trudno się zdecydować. Jak się wybierze jeden kolor to potem się żałuje, że jednak nie inny się wybrało.

Moim zdaniem wszystko zależy od koloru dachówki i okien no a potem to już trzeba do tego całą resztę dopasować.

Ja w swoim czasie myślałam również o zestawieniu: dach - dachówka grafitowa, okna białe, podbitka najlepiej biała i ściany w kolorze bardzo jasny żółty. Zaręczam, że efekt by był świetny.

pozdrawiam

Justyna

Hej:)

Dziekuje Justyno za szybką odpowiedź:)

My się wlasnie zastanawiamy nad wyborem koloru dachówki i okien i nie wiedzialam ze jest to takie trudne:)

Myslimy o kolorze brazowym na dach a okna chcielibysmy koloru albo złoty dąb albo orzech. Masz racje ze na rynku jest tyle kolorow do wybrania ze mozna dostac zawrotu głowy, a najgorsze jest to, że musisz wszystko do siebie idealnie dopasowac a to juz nie jest takie proste.

Zastanawiam sie rowniez czy nie zamurowac wejscia do kuchni od strony korytarza, zeby miec wiecej miejsca na meble. Boje sie ze jesli zostawie to wejscie to bede miala malo miejsca na szafki i tym samym nie pomieszcze sie w kuchni. A Wy jak macie? A i jeszcze mam pytanie czy podnosiliscie wysokosc domu, my sie zastanawiamy aby podniesc o jeden pustak.

ps. Jak bedziesz miala nowe fotki to wstaw prosze, chetnie zobacze i moze cos podpatrze:)

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz.

My raczej tez podniesiemy o jeden pustak:)

Zastanawiamy sie rowniez nad rozmiarem okien dachowych. Wg projektu 6 okien jest jest rozmiaru 78x140 (nr 7 Fakro) widzielismy je w sklepie i sa bardzo duze, sprzedawca nam poradzil zeby wstawic troszke mniejsze nr 6 Fakro bo niby te duze beda smiesznie wygladaly. A Wy przy jakich rozmiarach zostaliscie.

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)

My okna kupiliśmy według projektu i nie żałuję.

Z okna na klatce schodowej zrezygnowaliśmy i wstawiliśmy je na strychu od strony północnej. Nie wyobrażam sobie teraz myć tego okna. Zwłaszcza, że też podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak a tym samym zrobiło się tam wyżej, muszę powiedzieć, że bez drabiny by się napewno nie obeszło!!!

Według mnie okna tak projektant wymyślił żeby jak najwięcej doświetlały pomieszczenia. Dwa okna na jeden pokój to naprawdę nie jest za dużo!!! A jeszcze je pomniejszać to bym kategorycznie odradzała!

A tak wogóle to nie wiem dlaczego te okna mają wyglądać śmiesznie??? Widziałam większe - też nie wyglądają śmiesznie. Dziwny ten sprzedawca. :o

pozdrawiam

Hej!

Mamy juz stan zero:) jutro zaczynaja stawiac mury.

Wczesniej przeczytalam, ze Justyna pogrubiła dwa filary przed domem do 35 cm średnicy. Nasza ekipa tez nam tak radzi, zastanawiamy sie tylko jaka dac odleglosc miedzy filarami, a Ty Justynko jaka masz? My napewno chcielibysmy dac wieksza odleglosc niz jest w projekcie.

Co do okien dachowych to napewno zostajemy przy takich jakie sa w projekcie, widzielismy je ostatnio u znajomych w domu i bardzo ladnie wygladaja, daja duzo swiatla, a ten nasz sprzedawca to naprawde jakis dziwny koles, wiec okna bedziemy brac u innego:)

Pozdrawiam wszystkich budujących:)

• 2 weeks później...

Tak szczerze mówiąc to już nie pamiętam jaka jest ta odległość pomiędzy domem a filarami. Wydaje się mi, że taka jak jest w projekcie.

Filary robiliśmy jak już ściany parteru stały i pewnie tak trochę na oko.

Ta odległość nam się troszkę zmiejszyła potem o 12 cm styropianu.

My jesteśmy teraz zajęci poprawianiem drobnych fuszerek. Typu np. skracaniem drzwi wejściowych bo posadzka za wysoko wylana :x :-? itp.

No i kupiliśmy "samochód" :lol: , który na razie stoi w garażu i będzie dużo palił :lol: , marki piec

http://x.garnek.pl/ga4345/36879e000d2b8ea5812559a2/5812559.jpg

a domek wygląda teraz tak: (nic się nie zmienił zresztą)

http://x.garnek.pl/ga8427/52dabd1695fa33a5812523a2/5812523.jpg

• 1 month później...

Witam wszystkich,

Mam pytanie - czy pod ścianki działowe robiliście fundament lub jakieś wzmocnienia, bo mam zagęszczony piach na to ok 10 cm chudziaka i teraz mam stawiać ścianki działowe z siki 12 i 8 cm - jak to wykonać żeby nie było problemów z pękaniem ścian lub tym podobnych sytuacji ?

tomala 123. Czy Ty stawiasz jakieś dodatkowe ścianki działowe czy te które były w projekcie?

U nas np. na górze scianki działowe są z Porothermu 11. Mój budowlaniec twierdził, że choć mamy strop monolityczny i dobrze zazbrojony to lepiej postawić z 11 niż 25. Twierdził, że pod 25 trzeba by było robić podciągi.

hej Kajkus.

chodzi o ścianki działowe na parterze zgodnie z projektem. Czy robiliście jakieś dodatkowe wzmocnienia pod nie przy robieniu fundamentów lub później? Ja stawiam dom z silki 24cm, a ścianki działowe też chcę postawić z silki 12 lub 8. Zastanawiam się czy nie będą mocno "siadać" (będą stawiane ana 10cm warstwie betonu). Mam już strop teriva i ściankę kolankową. Dziś wchodzą cieśle :-) Pozdrawiam