Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Projekt w-30.12 bardzo spodobał się mi i mojej żonie, ma w sobie wszystko czego szukaliśmy i rozkład jest dokładnie taki jaki chcielibyśmy mieć. No nic tyko budować :) hehe

Przeczytałem właśnie całe forum, ale mam jedno pytanie - dla mnie bardzo ważne: Jak myślicie, jakim najniższym kosztem można wybudować ten domek (dodam, że nie znam się na budowlance), ale wybrałbym system gospodarczy. Myślicie, że w 300 tys można się zmieścić już pod klucz?

Z tego co czytałem, dużo osób na forum jest już w końcowej fazie budowy więc byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też budowaliśmy systemem gospodarczym. Jak na razie koszt budowy oscyluje nam około 400 tys., nie mamy jeszcze dokończonego poddasza!

Można ten koszt troszkę pomniejszyć wykonując więcej prac samemu ale trzeba się na tym troszkę znać no i mieć czas.

Wydaje mi się, że nie jest to najtańszy dom w budowie ale uważam, że warto.

Jak dotąd nie żałuję, że zdecydowaliśmy się na ten projekt.

A jak się w nim fajnie mieszka!!!!!

Witajcie

My na dzień dzisiejszy wydaliśmy 190tyś. i mamy do wykończenia (płytki, panele, armatura no i mebelki) całe wnętrze + kupno pieca i podłączenie go + wykonanie ogrodu i podjazdów, chodnika. Nie wliczam działki bo ją dostaliśmy.

Czy realne jest wykończenie tego domu pod klucz za 300tyś.??? TAK ale dużo zaangażowania własnego i kilku zaprzyjaźnionych fachowców.

Dziękuję za informację :) Teraz przynajmniej wiem na jaką kwotę powinienem się nastawić. Z tego co pisaliście to mieszka się w tym domku bardzo dobrze i wyboru projektu nie żałujecie, więc decyzja jest trafna. Jak zdecydujemy się Żoną to na pewno tutaj jeszcze zajrzę.

Życzę miłego i szczęśliwego mieszkania w W-30.12 a tym, którzy się jeszcze budują jak najniższych kosztów :) Pozdrawiam

• 5 months później...

Witam:)

Jestem w trakcie budowy tzn. wykańczania wnętrza domu. No i sie wykanczam:) tyle propozycji jest na rynku ze mozna oszalec:)

A Wy? jak urzadziliscie swoje wnętrza? Czy ktos z Was juz mieszka? jesli można to proszę wklejcie jakies zdjecia np. kuchni, łazienki:) Fajnie jest popatrzec i cos podpatrzec:) pozdrawiam wszystkim budujących i juz mieszkających w tym pieknym domku

• 1 month później...
Czyżby temat już się wypalił? Szkoda... dobrzy było by poczytać jeszcze różne porady i opinie zwiążane z W 30.12. Dom jest piękny i napewno funkcjonalny. Ja będę go budował, jednak dopiero w przyszłym roku, narazie staram się załatwić papierologię i wjazd. Jeśli są jeszcze osoby które go budują czy wykańczają zachęcam do odwiedzania forum i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, a osoby które już mieszkają w tym domku proszę o wszelkie opinie, zdjęcia i pomysły, które być może nasunęły się po zamieszkaniu w nim. Ich doświadczenie będzie bardzo użyteczne.

• 1 month później...
  • 4 months później...
Jeszcze takie pytanie do osób, które już mieszkają w w 30.12. Jak wygląda w użytkowaniu kotłownia wewnątrz domu? Tzn. czy do wnętrza nie przedostają się "zapachy" i czy nie ma problemu z utrzymaniem czystości? Moim zdaniem to raczej kiepski pomysł, żeby z kotłowni wychodziło się bezpośrednio na przedpokój, ale może się mylę bo nie wiem jak to wygląda w użytku codziennym. Proszę o opinie.

• 3 months później...

Witam

Jestem w trakcie budowy tego cudownego domku, jakoś ostatnio nikt nie dzieli się doświadczeniami z budowy. Czyżby już nie ma zainteresowanych tym projektem. My z mężem zdecydowaliśmy się na piwnicę tak aby kotłownia była poza częścią mieszkalną. A jak Wy rozwiązaliście sprawę z kotłownią?

• 1 month później...
Chyba już nikt nie chce pisać na temat tego domku. Ciekawa jestem jak rozwiązaliście temat ogrzewania wody latem. Niedługo mrozy zelżeją i będą montować ogrzewanie w moim domku. Może macie jakieś ciekawe pomysły aby była ciepła woda? Proszę napiszcie!

• 3 months później...
Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy W 30.12. To już 3 lata jak jestem posiadaczem tego domu. Po 3 latach nadal jestem zadowolony ze swojego wyboru i budowy tego projektu. Dziś wiem jak wiele znaczy dobrze sie przygotować i zaplanować budowę. Wiem też, że inwestycja w dobre materiały procentuje z czasem. Ponadnormatywne ocieplenie fundamentów, scian i dachu daje oszczędności w energii. Uzycie dobrych materiałów wykończeniowych daje efekt w postaci estetyki i braku pęknięć, rys i tego typu usterek. Jedno co moge poradzić to podczas budowy planujcie juz swoje otoczenie. Po budowie przychodzi czas na upiekszanie terenu i wtedy sa spore problemy. Do okoła domu sporo gruzu, resztki po dachówce, itp. Dodatkow nie przemyslane nasadzenia roślin i drzew. Dzis jestesmy w trakcie 3 sezonu , a w ogrodzie zmiany, zmiany, zmiany. Pewne roslinki okazały się zbyt wielkie jak na sąsiedztwo domu, pewne pomysły juz sie nie podobaja. Dziś zrobiłbym inaczej, bez pospiechu i presji przemyślał i zaplanował ogród, co pewnie bardzo ograniczyło by koszty, czas oraz wysiłek.