Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PRAGA LMB24 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Budujesz ten domek, który ja zacznę budować na wiosnę. Zainspirował mnie domek autora z forum: maciejon.

Pozwolisz, że będę podglądać, ależ się cieszę, że ktoś jeszcze jest tym projektem zachwycony :D :D :D

Ale domek Twój już nabiera kształtów, czekam na dalsze newsy.

A mam pytanie: ja planuję małą poprawkę, otóż z garażu i pomieszczenia po lewej stronie chcę zrobić dwa równe pomieszczenia i od kuchni zrobić spiżarkę i magazynek na podręczne sprzęty domowe a pomieszczenie gospodarcze chcę zamienić na jadalnię aby w salonie było więcej miejsca.

Co o tym myślisz Ty który już widzisz na żywca jak wyglądają te pomieszczenia, bardzo proszę o odpowiedź

A garaż wraz z drugim garażem i pomieszczeniem gospodarczym będzie obok domu jako oddzielny budynek.

Czekam na odp

Pozdro Safikey :D

Zyskasz sporo powierzchni ,chyba masz sporą działkę ,dom prezentuje się okazale na działce,jeśli dasz radę to postaw go jak najdalej od ulicy wtedy efekt będzie jeszcze lepszy, ja mam tylko 6 metrów od granicy(ulicy)ale wygląda super a od ogrodu jest jeszcze lepiej ,gorąco pozdrawiam i życzę postępu w budowie.

Witaj Zbyszku,

Mam działkę o wymiarach: 35x100 więc i tak planowałam dom postawić troche dalej od szosy. W przyszłym tygodniu ma odebrac mapki projektowe od geodety i przez zimę chcę pozałatwiać wszystkie media a od wiosny zacznę mysleć o pozwoleniach itd. Pierwszy raz buduje domek i dlatego nie wiem jak długo zejdzie sie z tymi formalnościami. A jak było w twoim przypadku? :D

Ja aż tak bardzo sie nie spieszę chciałabym robić wszystko dokładnie, bez mijaków, solidnie. Prawie 3 lata temu kupilismy z mężem mieszkanie w bloku- 2 pokoje 53 metry, dwie łazienki + garderoba,duża kuchnia ; dlatego teraz przy stanie posiadania jednego dziecka (Marcelek lat 2) ciasnota nam nie doskwiera i mamy gdzie mieszkać. Do tego mieszkania chcielismy sie wprowadzić szybko więc remonty były na szybko i trochę nie przemyślane. A teraz drażnią nas zauważalne wszędzie niedoróbki. Tym razem bedzie inaczej....

Wczoraj wymyślilismy z mężem że na końcu działki jakieś 15-20 metrów na całej szerokości zasadzimy sobie aronie (ok 200 drzewek) na sprzedaż. Nakładów finansowych trzeba mało, pracy przy niej niewiele i ceny coraz lepsze. Więc w wakacje kilka dni poswiecimy na oberwanie krzaków aronii a zarobimy kasę na wakacje lub np na ogrzewanie zimowe. Myslisz, że to dobry pomysł?

Pozdrawiamy...

Daj kilka fotek z wnętrz.... Widziałeś domek Maciejon jest też na forum, wykończony, piekny podoba mi się w 102%

Safikey

• 1 month później...
Witam.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za Wasze opinie dotyczące tego projektu:

LMB 24 z pracowni M.&L.Lipińscy

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53955&page=1

ładny dom,prosta bryła, dach droższy niż dwuspadek, dodatkowo okna połaciowe, dół dobrze rozplanowany, podobają mi się dwa wejścia do kuchni i schowek za garażem, brakuje spiżarki i przejścia z garażu do domu, ale nie każdy to lubi poza tym fajny staropolski dworek. :p

Do pozostałych forumowiczów prośba, bo ja zwariowałam na widok projektu Kuropatwa, po 6 latach poszukiwań to miłość od pierwszego wejrzenia, po niewielkiej zmianie: kuchnia w pokoju nr7, a na miejsce kuchni jadalnia, obrót kominka o 180 st. w kierunku na salon i jadalnie,mój mały biały domek z niebieskim dachem stanie się ideałem :oops: czy ktoś ma inne zdanie lub odkrył jakieś braki to proszę o oświecenie :o bo przecież miłość jest ślepa :lol:

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=163&unset=2

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie.

Na wstępie chcę się przywitać jako nowy.

Czy ktoś z was mółby mi oszacować koszta stanu surowego zamkniętego tego domu,oczywiście w przybliżeniu i ile mniej więcej trzeba by było włożyć jeszcze w stan pod klucz.Interesują mnie dane na rok obecny.

http://www.gotowe.pl/project.xml?id=53955&backcmd=Ready&offset=1

Przymierzam się do tego projektu naprawde poważnie.

Za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięczny

serdecznie pozdrawiam

Witam!

Miło spotkać kogoś, kto zdecydował się na LMB-24. My wybudowaliśmy dom wg. tego projektu.

Odnośnie kosztów nie mogę ich Ci podać, bo sa one niaktualne - stan surowy robiliśmy w 2005 roku. Zerknij na naszą stronę (jeżeli jeszcze tam nie byłes). Może Ci to w czymś pomoże

Może będziesz zainteresowany naszymi uwagami i doświadczeniami :)

Super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jestesmy z żoną pod ogromnym wrażeniem waszej strony.

Kolorystyka wnętrz praktycznie taka jaką my chcielibysmy zrobić,a ogród to porostu mistrzostwo swiata.Ja działałem w branży ogrodniczej przez trzy lata także mam hopla na punkcie zieleninki

Myslę że napewno będę miał wiele pytań do was jak już zacznę budowę.

Mam jedno pytanie narazie.

czy robiliście poddasze,bo ja chcę zrobić tam dwa pokoiki iłazieneczkę.

Serdecznie pozdrawiam

Mamy poddasze nieużytkowe a strych jest duży a nawet bardzo duży.

To co napisze dalej może zniechęcić Cię do adaptacji poddasza ale leipiej mieć świadomośc konsekwencji wczesniej niz później:

W opisie projektu w katalogu zasygnalizowana jest możliwosc adaptacji poddasza. W projekcie jest tyle samo. No moze jeszcze zaznaczone sa schody na poddasze. I tyle.

Schody miałyby się zaczynać w salonie w części jadalnianej - przy oknie, obok ściany z pomieszczeniem gospodarczym i garazem. Kończą sie nad ścianą między kuchnią a jadalnia. W konsekwesncji, moim zdaniem, cześć jadalniana bardzo sie degeneruje, by nie powiedzieć przestaje istnieć.

Jeżeli godzisz sie na takie konsekwencje - nie ma sprawy.

Samo poddasze musiałoby oczywiście zostać zaprojektowane i funkcjonalnie i pod katem docieplenia. Nastrychu, na środkowej ścianie nośnej biegnącej wzdłuż budynku stoja 4 słupy, których nie można ruszyć - na nich leży konstrukcja.

Innej lokalizacji wejścia na użytkowe poddasze przyznam nie widzę.

Przepraszam ,ale zdjęcie jest na twojeje stronie także już widzę o co chodzi.

Jeżeli chodzi o twoje spostrzeżenia apropos strychu to dzięki bardzo.

LMB 24 bardzo się nam podoba ,tylko że ja mam trójkę dzieciaków no imuszę przynajmniej te dwa pokoiki zrobić na górze.Jeżeli chodzi o te schody to kwestja gustu.ja w salonie chciałbym postawić tylko jeden stolik z sofą,a drugi w kuchni. Postaram sobie zrobić wizualizację salonu ze schodami na górę no iwtedy będe z żoną decydował co dalej.

Jeżeli chodzi o wykończenie strychu to mam wiruoza w tej dziedzinie jest to ojciec mojego szwagra.Ja mówię na niego Picasso płyty gipsowo kartonowej.Takie cuda wianki robi z GK,że to mucha nie siada.

Pozdrawiam

http://www.maciejon.republika.pl/images/Strych1.jpg

To widok części strychu nad garażem. Widac wejście na strych (schody drabinowe z garażu). Stoclec (w kszałcie litery pi) obok pracownika stoi na scianie oddzielajacej garaż. Jasna plama to światło z okna połaciowego). Obok plamy pierwszy z 4 słupów

http://www.maciejon.republika.pl/images/Strych2.jpg

To widok w grugi koniec strychu - nad sypialniami. Widać dwa słupy. Po lewej komin od kominka.

http://www.maciejon.republika.pl/images/Strych3.jpg

To ten sam konin co poprzedno ai widok w tym samym kierunku jak na pierwszym zdjeciu