Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak oceniać (wyceniać też) ten dom

Recommended Posts

Szukam dobrej duszy, która podpowie mi jak oceniać (wyceniać też) ten dom. Co może mnie czekać w trakcie realizacji. Nie mam jeszcze projektu ale przymierzam się do niego.

podaje namiar na strony gdzie mozna go obejrzeć (nie chce zasmiecać forum obrazkami)

http://stylowydom.com.pl/projekty/wt2/wt2.htm

D.

darpil - widze że masz sporo kasy. Zastanów się czy zaglądać na to FORUM. Ludzi któzy budują takie chałupy jak ta z linku - nie zaglądają na takie strony. Moja opinia o projekcie - bez działki i przyłaczy - wg średniego standardu (no może górne zakresy średniej półki) to wydatek 750-900kPLN (no bliżej 1mln PLN). Chyba że dasz na dach ondulinę, ściany z Siporeksu, drzwi z marketu, okna kupione z wyprzedaży, panele na podłogi takie za 25PLN/m2 to starczy Ci z 500kPLN (może mniej).

Aldonko, jest tak:

1. nie mam dużo kasy.

2. ludzie którzy podobne domy budują też zagladają a nawet piszą.

nawiasem mówiąc nie widze w tym domu nic nadzwyzajnego poza jego układem (duży zadaszony taras i coś w rodzaju patio) no może jeszcze stylistyka. Z funkcjonalnościa trochę gorzej ale cos za coś. Właśnie te cech zdecydowały o wyborze.

Dltego nie rozumiem co w nim jest takiego drogiego (wierzę Ci, że może tyle kosztować) ale dlaczego?

Dzięki za odpowiedź.

D.

a sprawdzałeś i przeliczałeś m2 i m3 betonu na fundamenty, dachu, mb rur do ogrzewania, pionów, itp. itd. To spory i naprawdę obszerny dom, okna też sporych rozmiarów (ja mam w domu 18 szt. w tym 3 balkonowe, 3 w garażu - jakieś wypierdki - 4 w piwnicy - też wypierdki, reszta ma wymiary 146*100 i całość w zeszłym roku z montażem kosztowała mnie około 13-14kPLN - okna plastikowe 5-komorowe z OKNOPLASTU na zewnątrz złoty dąb - bez szprosów - za to chcieli coś koło 2kPLN) od podłogi po sufit. Nie ma powierzchni dachu (nie potrafię tak na szybko znaleźć) ale: na oko dach jakieś 450-500m2, to 20-25 kubików drewna (po 650-700 za m3 netto = 16kPLN) do tego dachówka (ceramiczna to jakieś 30kPLN) rynny (jakieś 5-7kPLN) blacha na obróbki (arkusz kosztował mnie jakieś 40PLN *30-40szt), robocizna (45PLN *450m2 = 20250PLN), dostrzegłam 6 okien połaciowych (6*1200PLN = 7200PLN). Wg mnie to minimalne wyliczenia (mogłam oczywiście walnąć się w m2 dachu), dobre okiennice do 1 okna to tak z 2-3kPLN, itd. itp.

dach to ~570 m2, kubatura ~1450m3, ale mimo to wydaje mi się mały. Wiem, brzmi to dorobkiewiczosko (może nawet arogancko) ale jeśli przyjrzysz sie poszczególnym pomieszczeniom nie wyglądają już tak potężnie. Salon w stosunku do niektórych projektów jest mały. pokoje mają normalną powierzchnię a to co robi go takim dużym jest układ. Jeśli pokoje jakiegokolwiek domu ułożyłabyś w jednym ciągu a ten troche tak ma otrzymałabyś coś podobnego. Tłumaczę się ale naprawdę ten zadaszony taras jest zniewalający. To właściwie zdecydowało o wyborze. Bardzo nie chciałbym, żeby kosztował aż tle ile mówisz tym bardziej, że będę się wspierał kredytem.

Dzięki za te informacje co do kosztów.

D.