sliwaprz 27.04.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam, 4 lata temu kupilem dzialke, ktora teraz dziele na 20 mniejszych. Swoim dzieciom chce podarowac po 2 dzialki a reszte sprzedac. Wiem, ze od tych sprzedanych bede musial zaplacic VAT ale nie wiem czy od tych, ktore darowalem tez. byloby to bez sensu, ale tak bywa w naszym kraju. Czy ktos moglby mi dac na to odpowiedz? Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 28.04.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jeśli wchodzisz w VAT dopiero teraz (przy okazji sprzedaży) to od darowizny nie zapłacisz VAT. Inaczej byłoby gdybyś nabył nieruchomość jako Vat-owiec i odliczał wtedy VAT. Tak na marginesie - VAT od darowizny nie jest taki bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 29.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Hmmm a czemu od darowizny nie zapłaci VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.04.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 nie jestem fachowcem, ale... tak ogólnie to: - jeśli jakaś działalność powoduje VAT to zarówno od sprzedaży jak i darowizny (przypominam choćby głośno przypadek piekarza rozdającego podobno chleb) - ale powstaje pytanie czy w ogóle cała ta operacja ma podlegać VAT - choć 20 to sporo - wiem, że US chciały to tak traktować zwykle już od drugiej sprzedanej działki, ale ostatnio pojawiły się interpretacje na korzyść podatników w tej sprawie - nie mam pod ręką ale pewnie da się wygooglać; albo wystąpić o interpretację albo przynajmniej do Krajowej Informacji Podatkowej - nawet nieźle tam radzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 30.04.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Wedle mojej wiedzy, VAT od darowizny nie wystąpi bo wcześniej nie przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług związanych z tymi czynnościami w całości lub w części a jak rozumiem sliwaprz w momencie nabywania nieruchomości nie był VAT-owcem. Casus piekarza - VAT od darowizny musiał być naliczony bo wcześniej był odliczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Nie jest istotne, czy wcześniej lub później ktoś jest, lub był Vat-owcem, bo zgodnie z Ustawą o podatku VAT naliczenie podatku VAT jest odpłatna dostawa ........Jak słusznie zauważył ZUZEK od tej zasady istnieje wyjatek, bo Ustawodawca uznał , iż opodatkowane będą nieodpłatne dostawy, jeśli wcześniej - przy zakupie tych towarów - podatnik miał prawo do odliczenia VAT-u - ale w tym przypadku tej okoliczności brak.Od tej darowizny nie nalicza sie podatku VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 30.04.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Od tej darowizny nie nalicza sie podatku VAT. Podłączę się do pytania. Jeśli darujemy z żoną jedną z działek szwagrowi/szwagierce to też vat nie obowiązuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Podatku VAT nie zapłacisz. Ale jeśli działka jest wspólnym majatkiem, to przy "wrednej" interpretacji US "obdarowani" mogą zapłacić podatek od 1/2 wartości darowizny, bo "szwagrostwo" nie jest w grupie podatkowej "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 30.04.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Podatku VAT nie zapłacisz. Ale jeśli działka jest wspólnym majatkiem, to przy "wrednej" interpretacji US "obdarowani" mogą zapłacić podatek od 1/2 wartości darowizny, bo "szwagrostwo" nie jest w grupie podatkowej "0". Wydaje mi się, że do tego naprawdę nie trzeba "wrednej" interpretacji US. Po prostu ewentualny podatek pobierze notariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Ale z "literalnej logiki prawa" prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 30.04.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Abstrahując od podatków i biorąc do ręki kc nie widzę innej możliwości jak 4 darowizny. Jeśli darujemy z żoną jedną z działek szwagrowi/szwagierce to też vat nie obowiązuje? Każdy musi złożyć oświadczenie o darowiźnie oraz o jej przyjęciu.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 30.04.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 ja widzę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 30.04.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Abstrahując od podatków i biorąc do ręki kc nie widzę innej możliwości jak 4 darowizny. ja widzę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts