Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vat od darowizny dzialki

sliwaprz

Recommended Posts

Witam,

4 lata temu kupilem dzialke, ktora teraz dziele na 20 mniejszych. Swoim dzieciom chce podarowac po 2 dzialki a reszte sprzedac. Wiem, ze od tych sprzedanych bede musial zaplacic VAT ale nie wiem czy od tych, ktore darowalem tez. byloby to bez sensu, ale tak bywa w naszym kraju. Czy ktos moglby mi dac na to odpowiedz?

Dzieki za info

nie jestem fachowcem, ale...

tak ogólnie to:

- jeśli jakaś działalność powoduje VAT to zarówno od sprzedaży jak i darowizny (przypominam choćby głośno przypadek piekarza rozdającego podobno chleb)

- ale powstaje pytanie czy w ogóle cała ta operacja ma podlegać VAT - choć 20 to sporo :) - wiem, że US chciały to tak traktować zwykle już od drugiej sprzedanej działki, ale ostatnio pojawiły się interpretacje na korzyść podatników w tej sprawie - nie mam pod ręką ale pewnie da się wygooglać; albo wystąpić o interpretację albo przynajmniej do Krajowej Informacji Podatkowej - nawet nieźle tam radzą

Wedle mojej wiedzy, VAT od darowizny nie wystąpi bo wcześniej

nie przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług związanych z tymi czynnościami w całości lub w części

a jak rozumiem sliwaprz w momencie nabywania nieruchomości nie był VAT-owcem.

Casus piekarza - VAT od darowizny musiał być naliczony bo wcześniej był odliczony.

Nie jest istotne, czy wcześniej lub później ktoś jest, lub był Vat-owcem, bo zgodnie z Ustawą o podatku VAT naliczenie podatku VAT jest odpłatna dostawa ........

Jak słusznie zauważył ZUZEK od tej zasady istnieje wyjatek, bo Ustawodawca uznał , iż opodatkowane będą nieodpłatne dostawy, jeśli wcześniej - przy zakupie tych towarów - podatnik miał prawo do odliczenia VAT-u - ale w tym przypadku tej okoliczności brak.

Od tej darowizny nie nalicza sie podatku VAT.

Podatku VAT nie zapłacisz.

Ale jeśli działka jest wspólnym majatkiem, to przy "wrednej" interpretacji US "obdarowani" mogą zapłacić podatek od 1/2 wartości darowizny, bo "szwagrostwo" nie jest w grupie podatkowej "0".

Podatku VAT nie zapłacisz.

Ale jeśli działka jest wspólnym majatkiem, to przy "wrednej" interpretacji US "obdarowani" mogą zapłacić podatek od 1/2 wartości darowizny, bo "szwagrostwo" nie jest w grupie podatkowej "0".

Wydaje mi się, że do tego naprawdę nie trzeba "wrednej" interpretacji US. Po prostu ewentualny podatek pobierze notariusz.