ctr_tomi 27.04.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam!Mam pilna sprawe. Kupilem dom i zlecilem firmie polozenie tynku strukturalnego.Po jednej stronie domu nie ma rynny na dachu.Woda sciekala bezposrednio z dachu na odwodnienie - betonowa opaska.Po 3 miesiacach od polozenia tynk na samym dole zaczal pekac i odchodzic.Teraz praktycznie da sie go zerwac reka - mowie o tynku 40cm od odwodnienia reszta sie trzyma.Firma, ktora kladla tynk nie poinformowala mnie o tym, ze nie ma rynny. Ja bylem tak zajety remontem, ze nawet nie zwrocilem uwagi tym bardziej, ze to sciana od tylu dzialki.Prosze o porade, czy mam jakies prawo zadac naprawienia tynku od wykonawcy.Czy tynk marki greinplast jest tak delikatny, ze woda odbijana od podloza potrafi go zmyc?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 27.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 myślę że tynk powinien poprawic wykonawca ,rękojmnia to 3 lata od wykonania pracy a rynna to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.04.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 nieprawda że rynna to inna sprawa, to właśnie za jej sprawą tynk odpada , wiec jak możesz żądać żeby wykonawca to naprawiał To tak jakbyś dał auto do lakiernika bez zderzaka , on maluje i w jego interesie byłoby założyć zderzak bo może to zaszkodzić lakierowi .Jeśli go niema to widocznie tak mam być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
COOL-J 20.11.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam! Mam pilna sprawe. Kupilem dom i zlecilem firmie polozenie tynku strukturalnego. Po jednej stronie domu nie ma rynny na dachu. Woda sciekala bezposrednio z dachu na odwodnienie - betonowa opaska. Po 3 miesiacach od polozenia tynk na samym dole zaczal pekac i odchodzic. Teraz praktycznie da sie go zerwac reka - mowie o tynku 40cm od odwodnienia reszta sie trzyma. Firma, ktora kladla tynk nie poinformowala mnie o tym, ze nie ma rynny. Ja bylem tak zajety remontem, ze nawet nie zwrocilem uwagi tym bardziej, ze to sciana od tylu dzialki. Prosze o porade, czy mam jakies prawo zadac naprawienia tynku od wykonawcy. Czy tynk marki greinplast jest tak delikatny, ze woda odbijana od podloza potrafi go zmyc? Pozdrawiam. To nie tynk jest słaby tylko woda mocna....tak to już jest, skoro potrafi drążyć skały....a co do naprawy, wiem o podobnym przypadku, klient zgłosił się do producenta tynku - pomogli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 ...Firma, ktora kladla tynk nie poinformowala mnie o tym, ze nie ma rynny ... miałes w umowie zanaczona opcje informowania Cie o brakach w Twoim domu ? ... czy mam jakies prawo zadac naprawienia tynku od wykonawcy ... nie masz takiego prawa mozesz wyłącznie prosic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 20.11.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 myślę że tynk powinien poprawic wykonawca ,rękojmnia to 3 lata od wykonania pracy a rynna to inna sprawa Jeszcze tynkarz za fundamenty mógłby odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts