Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tani komin do pieca węglowego

qasi79

Recommended Posts

Witam! Ja zamontowałem wkłady ceramiczne 20x20 łączone na zaprawę szamotową. Znajomemu, który ma komin z samej cegły pojawiły się szpetne zacieki po jednym sezonie na otynkowanym kominie wewnątz chałupy. Musiał to naprawić skuwając tynk. Cegła obecnie robiona bywa z reguły kiepskiej jakości, fachowcy różnej maści, jak chcesz mieć szczelny i trwały komin to wydaj więcej kasy-niestety.

ja polecam te kominy http://www.smbkrasiccy.com/

uzywany narazie 1 sezon i sprawuje sie extra. cena tez dobra i ceramika moim zdaniem lepiej wykonana niz w schiedlu,jest bardziej gładka. ceramika do tego komina jest produkcji niemieckiej

Ceramika nie niemiecka a czeska (chociaż fabrykę kupili Niemcy - głównie dla wytwarzanych tam innych wyrobów ogniotrwałych). Firma ta była poddostawcą SCHIEDLA w latach 90 tych i ze względu na niską jakość przestała nim być. A zostali z gotowym produktem i sprzedają go do KRASICKICH i do ZAPELA oraz innych drobniejszych firm składających kominy. Jakość mocno umiarkowana.

Znalazłem pare lat temu na jednym ze składów budowlanych super cegłe pełną - twarda jak klinkier , dobrze wypalona (klasa 20).

Wziąłem 3 palety !!

To był mój pierwszy zakupiony materiał budowlany na dom :lol: :lol:

Postawiłem komin murowany :lol:

W domu rodziców chodzi taki komin 19sty rok :lol:(piec węglowy zębiec 18kw)

Palą węglem , węglem z miałem , drewnem - jedyny minus jakibym postawił

temu (piec+komin) duetowi to zbyt wysoka temperaratura czopucha.

Ktoś komentuje !

P.S

Zrobiłem wycenę shiedla (rondo plus) -w tamtym czasie coś koło 4-4,5tys. :roll:I - wys. ok.9m.

Pozdawiam

nie wiem czemu nie padła propozycja komina "tradycyjnego" :o

http://ekoblog.blox.pl/resource/Na_Komin2_01.jpg

Padnie , padnie :D

Komin wymurować pięknie z pełnej cegły , do środka wkład kamionkowy owinięty (otulony) wełną plus jakieś wentylacje i mamy pełną gębą porządny komin a nie jakiś schidel.

Na dodatek taniej o połowę .