Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solidny wykonawca, najlepiej z polecenia

Recommended Posts

UWAGA: Najbardziej poszukiwanym "towarem" na rynku budowlanym jest solidny, sprawdzony, niezawodny wykonawca.

Od dzisiaj zaczynam gromadzić informacje o wszystkich tych wykonawcach, którzy mogą pochwalić się wymienionymi cechami. Ale tu jest pewien problem - trudno jest uwierzyć na słowo, potrzebuję materiałów uwierzytelniających. Mogą to być zdjęcia z wykonanych prac, opinie klientów, listy referencyjne itp. Nie będą stawiał żadnych ograniczeń co do ilości tych materiałów.

Zebrane materiały zostaną zgromadzone w bazie danych udostępnionych na stronie internetowej.

Wszystkich zainteresowanych taką formą współpracy zapraszam na priv.

Ciekawe jak będziesz to weryfikował? A może ja dla odmiany się ogłoszę że za drobną opłata wystawiam referencje wykonawcom. Zdjęcia też mogę załatwić bez problemu. Czy chcesz brać na siebie odpowiedzialność, jak ktoś coś spartoli? A może wymyśliłeś nowe źródło dochodu? :D

Wyobrażam sobie, że w materiałach o sobie będą dane o klientach, najlepiej prywatnych, dość szybko pojawią się także osoby, które skorzystają z usług tych ludzi i to dość szybko pozwoli zbudować cały system.

Teraz jak patrzę na to forum i inne, to bardzo często poszukiwania solidnych wykonawców, kończą się fiaskiem i zostają w zasadzie tylko ogłoszenia i wyczucie klienta.

Ja wiem, że pomysł ma pewne wady, ale chcę otworzyć drogę do uporządkowania sytuacji. Myślę, że wszyscy trochę się dołożą, bo to w interesie wszystkich tych, którzy zamierzają budować lub remontować.

Misiek - to co piszesz to utopia i to zreszta niezgodna z obowiązującym obecnie prawem.

Nie masz żadnych uprawnień do wydawania "Świadectw Rzetelności" a ponadto tworzenie bazy (cytat: ...materiałach o sobie będą dane o klientach, najlepiej prywatnych, dość szybko pojawią się także osoby, które skorzystają z usług tych ludzi... ) wymaga zgody Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Nie wiem czy taką zgodę uzyskasz.

Powodzenia. Tylko nie zapomij że istnieje coś takiego jak Ustawa o Ochronie Danych Osobowych abyś sie kiedyś nie zdziwił. Twój zbiór będzie podlegał rejestracji i całej zabawie z przetwarzaniem danych osobowych związanej. A jak już pomyślisz o tym to zastanów sie czy masz wystarczającą ilość kasy do wydania na zabezpieczenie systemu, żeby ci nikt tej bazy nie wykradł.

Wowka, to nie wystarczy zgoda zainteresowanego umieszczeniem danych? Zawsze mi się wydawało, że mam prawo wyrazić taką zgodę i wtedy nikt nie może się czepiać, że moje dane są. Poza tym wykonawcy, to często firmy, a dane firm nie są utajnione, czyli zgodę muszą wyrazić Ci, co dają referencje. Jest to do zrobienia. Tak sobie wyobrażam, że nawet nie będzie to bardzo skomplikowana baza. Tylko trzeba ją dobrze przemyśleć no i pytanie kto będzie się zajmował administracją i utrzymywaniem. Chyba, że Misiek991 ma pomysł na biznes i ma to być komercyjne... No właśnie - wpływy z reklam...

Najlepszym pomysłem jest lekka modyfikacja forum dyskusyjnego.

Dane osobowe osób polecających będą umieszczane wyłącznie za ich wyrażną zgodą.

GIODO - nie musi wyrażać zgody, to nie jest baza danych osób. Dane użytkowników forum też nie wymagają takiej zgody.

Rozwiązanie od strony projektowo-informatycznej musi zawierać rozbudowane bazy danych

- gdzieś muszą leżeć oferty wykonawców wraz z materiałami, które będą tutaj kluczowe, czyli zdjęcia, jakieś listy referencyjne itp.

- gdzieś muszą spływać zapytania od osób, którzy będą poszukiwać konkretnych rzeczy - jak rozwiązać problem, kiedy znajdziemy 300 dobrych glazurników, jak klient ma wybrać bez tracenia czasu na analizę wszystkich 300 ofert - to byłoby tak jak jest w onecie, czy wp.pl - 2 dni w internecie

- jest jeszcze założenie, że klienci nie mogą za to płacić - bo ich intencją jest znalezienie tańszego, lepszego i dokładanie do takiego przeszukiwacza na wstępie jest bez sensu - nikt nie podejmie ryzyka płacenia - jednocześnie samo oprogramowanie, serwery z dostępami itp to koszty nawet kilkuset tysięcy

- źródłem finansowania będą wykonawcy - dajemy im alternatywę dla opłat za ogłoszenia gazetowe, które średnio miesięcznie kosztują ok. 200-300 zł (za te drobne) i nie mają tam możliwości zaprezentowania się w takim szerokim zakresie - opisy, zdjęcia, referencje - przewiduję, że koszt uczestnictwa nie będzie przekraczał rocznie 100 zł, co może nie od razu, ale w jakiejś perspektywie przełoży się na obniżenie kosztów tych wykonawców i pozwoli na większą elastyczność przy negocjacjach z klientami.

Na razie wszystko to jest tylko perspektywa - najważniejszym pytaniem jest to, czy pomysł podoba się Wam, czyli klientom, w końcu to i tak Wasze pieniądze - bo czy wykonawcy reklamują się w prasie, książkach telefonicznych, w telewizji czy radiu to pieniądze na to wydawane pochodzą od klientów i są uwzględniane w kosztach robocizny.

Mechanizm ma pomóc obniżyć te koszty, czyli zmniejszyć marżę.

Misiek, dlaczego twierdzisz, że dane uzytkowników forum nie wymagają takiej zgody?

Art. 6. Ustawy o ochronie danych osobowych

W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się każdą informację dotyczącą osoby fizycznej, pozwalającą na określenie tożsamości tej osoby.

Polecam lekturę całej ustawy - Dz.U.97.133.883. Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r . (Dz. U. z dnia 29 października 1997 r. z późn. zm.)

Zanim coś "poczniesz" zpoznaj się ze stanem prawnym.

Wiarygodne polecenie kogoś może nastąpić tylko wtedy jeśli podpisze się pod takim poleceniem konkretna osoba swoim nazwiskiem i imieniem oraz adresem. List referencyjny podpisany nickiem np. Hans Klos czy też Tymek 34xzy jest dla mnie mało interesujący.

Zwróć uwagę na fakt, że forumowicze wymieniają się między sobą adresami wykonawców (w tym także i ja) ale następuje to nie na forum ogólnym ale w wiadomościach prywatnych lub e-mailami.

Ale jeślibyśmy mówili o portalu informacyjnym, to powinno być ok :

- ogłaszający płaci za możliwość reklamy-opisu,

- zgadza się na upublicznianie swoich danych przez dany portal ( chociaż fachowo : vortal - serwis stricto informacyjny w danym kierunku ),

- otrzymuje za to miejsce na serwerze na swoje strony, czy rekalmy.

Można w prosty sposób wprowadzić rankingi, top-listy, uwagi ludzi korzystających z usług tychże firm. Im więcej ludzi będzie brało udział w głosowaniu, tym więcej innych bedzie mogło korzystać z ich opinii ( statystycznie - będzie większa próba :wink: )

Pomysł fajny, ale rozreklamowanie tego serwisu wśród zalewu innych będzie kluczem do sukcesu.

pzdrv, Majki

Majki, ale mogło by to dotyczyć tylko firm. Uwagi użytkowników (klientów) musiały by być już anonimowe gdyż ochrona danych moca ustawy dotyczy tylko osób fizycznych

Art. 2.

1. Ustawa określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub mogą być przetwarzane w zbiorach danych.

Wowka odpowiem Ci tak - cały prawie postęp polega na tym, że wszyscy mówią, że coś jest niemożliwe, a tu przychodzi ktoś, kto nie wie że to coś jest niemożliwe i wymyśla rozwiązanie.

Stosując tę zasadę zrobiłem już kilka usprawnień na rynku związanym z przepływem informacj - to będzie, jak sądzę kolejny mój pomysł, który się upowszechni - jeśli chcesz poznać, opiszę Ci na priv.

Kwestia ochrony danych osobowych, uwiarygodnień itp jest tylko drobnym problemem do "obejścia" - prawo w Polsce jest restrykcyjne, ale jeśli wola ludzi ma być przez prawo blokowana, a prawo jest dziurawe to poszukamy luki i wejdziemy w nią.

Jeśli ktoś się zgodzi podać swój telefon do uwiarygodnienia oferty danego wykonawcy to co do tego ma ustawa.

Jeśli wykonawca nie będzie miał tych zgód to po prostu będziemy mu mniej ufać - będzie mu się gorzej sprzedawać - jego problem.

Zgadza się, dokładnie tak jak nasze ankiety na tym forum : po prostu wchodzi się na stronę, wybiera danego wykonawcę i klika się na pola do wyboru od do d... :evil: do świetny :D.

Jest to anonimowe, ale rosnie ilość tzw. "hitów" danej firmy/człowieka. Ludzie wiedzą, ze ten gość jest ok i go wybierają. Oczywiście tu istnieje możliwość "klikania" na samego siebie ale to można w różny sposób wykluczyć.

Majki

Misiek. Powtarzam ponownie. Masz prawo tworzyć bazę firm. Ale upublicznianie danych osób fizycznych koliduje z art. 6 ustawy.

Chcesz obejść ustawę. Po co? Wystarczy zwrócić się do GIODO i w przypadku pozytywnej odpowiedzi działasz legalnie. Niestety to kosztuje.

ps. Oczywiście, zapraszam. Napisz na priv o swoich dotychczasowych dokonaniach

Takie ankiety są lepsze niż nic, ale jak sama mówisz - zawodne.

Liczba kliknięć pozytywnych zależy od zainteresowanego i jego znajomych. Sita wykluczające takie możliwości można bardzo łatwo obejść. Opinie negatywne - też łatwo obchodzi konkurencja.

Tu nie chodzi o listę przebojów - trzeba zminimalizować możliwość sterowania taką informacją.

Zauważcie, że internet jest pierwszym w historii takim medium, które pozwala pojedynczemu hydraulikowi zrobić taką samą ofertę jak gigantycznemu Budimexowi - zniknęłą bariera kosztów związana z drukowaniem katalogów, folderów itp.

Ten element trzeba wykorzystać dla dobra klientów.

Więcej informacji - to mniejsze ryzyko popełnienia błedu. W końcu i to forum też jest po to.

Ponawiam swoją wypowiedź !

Jak zabezpieczysz bazę aby ci nikt jej nie wykradł? Czy masz na to wystarczającą ilość kasy? Ktoś kto ją zdobędzie może ją różnie wykorzystać, a pretensje będą do ciebie i tylko do ciebie !!!

Profesjonalizm kosztuje i przekonała się o tym nie jedna firma robiąca interesy przez internet. Informacje o tym były, ale gwarantuje ci że to tylko promil tego co faktycznie sie dzieje.

Jak już będziesz miał bazę to taj znać zobaczymy ile wytrzymają twoje zabezpieczenia!

Internet to potężne narzędzie oczywiście, ale też w coraz w większym stopniu dżungla pełna cwaniaków i złodzieji. A co ciekawsze anonimowych :( Nie wiem czy ktoś robił badania ale daje głowę że w internecie w każdej sekundzie dzieje się kilkakrotnie więcej czynów niezgodnych z prawem niż w pozostałych sferach życia.

A swoją drogą jak masz zamiar namówić inwestorów aby odbierali np. 10-50 telefonów dziennie i potwierdzali kompetencje wykonawcy? Jaki mają w tym interes? Ja nawet mając wykonawce do polecenia za takie coś dziękuję. A może masz zamiar za to płacić? No chyba że założę sobie 0700... i 10 zł za minutę.

Ciekawe jest również to że z twojej wypowiedzi już od samego początku wynika, że masz zamiar obchodzić prawo lub je łamać. :o

No no i ktoś tu chce zbić kokosy na uczciwości i bezinteresowności innych ludzi. Bardzo ciekawe, bardzo.

wykorzystywanie luk, po poradach prawnika nie jest łamaniem lub omijaniem prawa, tylko rozwiązywaniem problemów, które są zgłaszane.

Telefony z potwierdzeniami do inwestorów - to rzeczywisty problem, zgadzam się z tym, że nie będą chcieli ich tyle odbierać, ale to też jest do rozwiązania.

Kradzież danych ze stron i zabezpieczenia bazy - uważam, że w tym wypadku nie będzie to problemem - nie bardzo sobie wyobrażam, żeby złodziej mógł odnieść korzyść materialną z pobrania danych w sytuacji, kiedy będą one dosępne bezpłatnie dla wszystkich internautów. Musiałby się włamywać, żeby coś zmienić, oszukać a to jest stosunkowo nietrudne do zabezpieczenia i kontrolowania.

Boże drogi, jak Misiek ma pomysł i chce mu się go realizować, to bardzo dobrze. Im więcej ludzi z pomysłami i energią do ich realizacji, tym będzie nam wszystkim lepiej. Pewnie dobrze, że pojawiły się uwagi, jakie widzimy niebezpieczeństwa i trudności, łatwiej wtedy pomyśleć jak im się przeciwstawić. Ale nawet jeśli są, to nie znaczy, że się nie uda. :D

Inna sprawa, że nigdy nie wiadomo w 100%, że się uda, ale jest ryzyko jest zabawa :wink: .

Misiek, trzymam kciuki, żeby Ci się powiodło.

....Stosując tę zasadę zrobiłem już kilka usprawnień na rynku związanym z przepływem informacj - to będzie, jak sądzę kolejny mój pomysł, który się upowszechni - jeśli chcesz poznać, opiszę Ci na priv. .....

Misiek - obiecałeś napisać na priv o swoich dokonaniach. Minęło kilka dni i nic :cry: