Roullette 27.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witanko Mam niewielkie mieszkanie kupione w 2001, aktualnie juz splacone, mieszkam w nim od poczatku do dzisiaj, co moze potwierdzic stado sasiadow wraz z Zarzadem Wspolnoty, ale nie jestem w nim zameldowana (zameldowany jest partner, ktory z aktem wlasnosci nie ma poki co nic wspolnego), wiec: czy moge to mieszkanie bezproblemowo sprzedac, czy musze sie w nim na rok w/g nowych przepisow zameldowac (zamedowanie w starym miejscu zostawilam "na wszelaki przypadek" po separacji z ojcem naszego dziecka z mysla o przyszlosci wspolnego dziecka, ale mamy z ojcem dziecka rozdzielczosc majatkowa SPRZED kupna przeze mnie mieszkania) )) Wieeeem .... zyciowo skomplikowane, ale nie mialam czasu do tej pory nawet myslec o tych skomplikowanych sprawach, a teraz poluje na mieszkanko dwupokojowe, wiec musze miec swiadomosc, ze sprawy sa uporzadkowane ..... mam nadzieje, ze sie nie pogubiliscie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roullette 27.04.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Wiem, ze w tym temacie pocieszenie nic nie da, wiec moze ktos ma namiar na prawnika, ktory bedzie sie biiegle orientowal w aktualnym prawie .... z gory dziekii ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa2 29.04.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Do sprzedaży mieszkania potrzebny jest aktualny odpis z księgi wieczystej, w którym będziesz figurowała jako właściciel. Notariusz nie będzie Cię pytał o sprawy meldunkowe. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roullette 30.04.2008 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Dzieki za odzew, ale to nie chodzi mi o stwierdzenie praw do mieszkania, bo jestem jego wlascicielka, tylko o ... Urzad Skarbowy, ktory z powodu niezameldowania sie mojej osoby w tym lokalu, ma prawo podejrzewac wlascicielke, czyli mnie o wynajem i czerpanie z tego tytulu "potwornych korzysci materialnych", co skutkowaloby ponoc w przypadku sprzedazy lokalu (a mam taki zamiar) zdarciem ze mnie, a moze raczej z sumy, ktora mam zamiar potem "wtopic" w wieksze mieszkanie, jakiegos rujnujacego podatku ! :/ No i juz wiem, ze zle sprecyzowalam tytul watku, ktory powinien brzmiec: " ZAWILOSCI PRAWA SKARBOWEGO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.04.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 gogle wiedzą o zawiłościach aktualnych,proponuję:http://www.google.pl/search?hl=pl&q=podatek+od+sprzeda%C5%BCy+mieszkania&btnG=Szukaj&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa2 30.04.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Dzieki za odzew, ale to nie chodzi mi o stwierdzenie praw do mieszkania, bo jestem jego wlascicielka, tylko o ... Urzad Skarbowy, ktory z powodu niezameldowania sie mojej osoby w tym lokalu, ma prawo podejrzewac wlascicielke, czyli mnie o wynajem i czerpanie z tego tytulu "potwornych korzysci materialnych", co skutkowaloby ponoc w przypadku sprzedazy lokalu (a mam taki zamiar) zdarciem ze mnie, a moze raczej z sumy, ktora mam zamiar potem "wtopic" w wieksze mieszkanie, jakiegos rujnujacego podatku ! :/ No i juz wiem, ze zle sprecyzowalam tytul watku, ktory powinien brzmiec: " ZAWILOSCI PRAWA SKARBOWEGO" Podejrzewać to oni mogą, co chcą. Niemniej to oni musieliby mieć dowody, że wynajmowałaś mieszkanie, a nie Ty im udowadniać, że tego nie robiłaś Ale faktycznie na podatkach to ja się mało znam, a jeszcze mniej na postępowaniu administracyjnym. Wydaje mi się jednak, że dowód zawsze ciąży na stronie, która z określonym zdarzeniem wiąże skutki prawne. Tak więc: oni chcą od Ciebie podatku - oni muszą mieć dowody, że wynajmowałaś mieszkanie. A jak nie mają, to niech spadają na drzewo gogle wiedzą o zawiłościach aktualnych, proponuję: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=podatek+od+sprzeda%C5%BCy+mieszkania&btnG=Szukaj&lr= Roullette chyba nie chodziło o to, jak uniknąć podatku przy sprzedaży mieszkania (to się chyba nazywa podatek od czynności cywilno-prawnych), tylko o podatek dochodowy od osób fizycznych. Znaczy się, żeby US nie doczepił się, że wynajmowała mieszkanie, czyli miała dochód, a nie zapłaciła od tego podatku. Ale jeśli jest tak, jak piszesz Roullette (stado sąsiadów może zaświadczyć, że mieszkałaś tam tylko Ty i Twój partner, i nikt więcej), to nie ma powodu do obaw. Nie wiem tylko, jakie są konsekwencje niedopełnienia obowiązku meldunkowego, ale to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roullette 30.04.2008 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Ano ... wlasnie ta inna bajka jest z zasady malo ciekawa, a co do naszej uczciwosci, to chyba niemal cale osiedle stanie za nami ... bo mamy cudownego, upiekszajacego otoczenie, rudego (psi)kota ! )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 08.05.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Urzad Skarbowy, ktory z powodu niezameldowania sie mojej osoby w tym lokalu, ma prawo podejrzewac wlascicielke, czyli mnie o wynajem i czerpanie z tego tytulu "potwornych korzysci materialnych", co skutkowaloby ponoc w przypadku sprzedazy lokalu (a mam taki zamiar) zdarciem ze mnie, a moze raczej z sumy, ktora mam zamiar potem "wtopic" w wieksze mieszkanie, jakiegos rujnujacego podatku ! przepraszam - wiekszej bzdury nie slyszalam. mozesz byc wlascicielka stu mieszkan, mozesz nie byc w zadnym z nich zameldowana, mozesz je wynajmowac za bajonskie kwoty albo traktowac jako spizarnie na weki - twoja sprawa. o co ma cie us podejrzewac? BEZPODSTAWNIE? tak na logike - wedlug tego, co piszesz o "podejrzeniach", to rowniez jak jestes wlascicielka duzego domu i mieszkasz sama, to jestes "podejrzewana" o wynajem wolnych pokoi? b z d u r a. podatek zaplacisz od sprzedawanej nieruchomosci wtedy, jesli jestes jego wlascicielka krocej niz 5 lat i nie zobowiazesz sie do przeznaczenia uzyskanych ze sprzedazy srodkow na zaspokojenie wlasnych potrzeb mieszkaniowych /np. zakup nowego lokalu/. wlascicielka mieszkania /stanowi o tym wpis w kw a nie meldunek!/ jestes od 2001 - nie masz nawet obowiazku informowania us o sprzedazy meiszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roullette 09.05.2008 01:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Hau, hau, hau ..... odszczekuje te bzdury, ktorych bylam autorka - masz racje - dzisiaj w urzedzie skarbowym uslyszalam to samo, no .... moze w spokojniejszej formie Watek uwazam za zamkniety - jest wiele ciekawszych tematow - dzieki za aktywnosc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts