Bigbeat 27.04.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Kurczę, zaplątałem się jak sznurówki od tenisówek... Jak się ma rozliczenie podatkowe do zwrotu VAT od faktur na materiały? Konkretniej: to się robi razem, czy VAT można później? Czy do PIT-u 37 wchodzą jakieś faktury? A w ogóle to co moge zrobić z PIT-em 37, jeśli: - kupiłem dom od dewelopera (stan surowy zamknięty deweloperski) - wykończeniówkę robiłem (i robię nadal) za własną kasę (głównie z kredytu) - to samo z ogrodem, ogrodzeniem itp. - dom jest już odebrany, jestem zameldowany i mieszkam - rozliczam się razem z małżonką, która też mieszka i jest zameldowana w tym domu - ani ja, ani małżonka nie prowadzimy działalności gospodarczej - na dom wzięty został kredyt (a konkretniej dwa - jeden w CHF na zakup, drugi w PLN na wykończenie) No i które załączniki powinienem wypełnić (w zakresie związanym z domem)? PIT-D ? Bardzo proszę o jakąś (choć małą) garstkę wskazówek, bo im więcej czytam, tym mniej wiem Zawsze robiłem rozliczenie sam, ale teraz zaczynam dochodzić do wniosku, że chyba coś za późno się za to zabrałem Pomóżcie, proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/100899-pit37-a-zwrot-vat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 28.04.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jak się ma rozliczenie podatkowe do zwrotu VAT od faktur na materiały? Konkretniej: to się robi razem, czy VAT można później? Czy do PIT-u 37 wchodzą jakieś faktury? To dwie zupełnie odrębne rzeczy. VZM-1 i PIT-37 za 2007 nie mają na siebie wpływu. Składasz je odrębnie (choć możesz oczywiście w tym samym dniu - czyli razem ). A w ogóle to co moge zrobić z PIT-em 37, jeśli: - kupiłem dom od dewelopera (stan surowy zamknięty deweloperski) - wykończeniówkę robiłem (i robię nadal) za własną kasę (głównie z kredytu) - to samo z ogrodem, ogrodzeniem itp. - dom jest już odebrany, jestem zameldowany i mieszkam - rozliczam się razem z małżonką, która też mieszka i jest zameldowana w tym domu - ani ja, ani małżonka nie prowadzimy działalności gospodarczej - na dom wzięty został kredyt (a konkretniej dwa - jeden w CHF na zakup, drugi w PLN na wykończenie) No i które załączniki powinienem wypełnić (w zakresie związanym z domem)? PIT-D ? Jedyne co z powyższych rzeczy teoretycznie może się znaleźć w PIT/D i PIT-37 to odsetki od kredytu (tego na zakup jeśli umowa została zawarta do 31.12.2006 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/100899-pit37-a-zwrot-vat/#findComment-2438777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.04.2008 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/100899-pit37-a-zwrot-vat/#findComment-2438798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts