Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dawniej bezpieczniki a teraz co?

kaszak

Recommended Posts

Poczytałam sobie że obecnie stosuje się trzy rodzaje elementów do ochrony elektrycznej:

1) rozłącznik izolacyjny do wyłaczania prądu na czas grzebania w instalacji

2) wyłącznik różnicowo-prądowy żeby nie zabiło użytkowników

3) wyłącznik nadprądowy do ochrony instalacji przed przepięciami

Czy ja to wszystko muszę mieć? Nie ma już czegoś takiego co by działało jak normalny automatyczny bezpiecznik - "łosz end goł", trzy w jednym? I jeszcze na dodatek to coś musi być jak najmniejsze. Nie mam miejsca na skrzynię z tym całym chłamem.

Wyłącznik nadprądowy z tego co mi wiadomo nie służy ochronie przed przepięciami (do tego jest inne zabezpieczenie) on chroni instalację przez przeciążeniem i spaleniem i jest odpowiednikiem starych bezpieczników topikowych. Różnicówka to kwestia bezpieczeństwa i nie rozumiem jak można nie mieć miejsca choćby na jedną różnicówkę (bardzo niewygodne rozwiązanie) nawet jak się ma trzy fazy można założyć jedną trójfazową różnicówkę. Prąd to nie zabawka instalacja ma być bezpieczna i wykonana prawidłowo a miejsce na zabezpieczenia po prostu musi się znaleźć.

Nie mam miejsca na skrzynię z tym całym chłamem.

To po prostu dobuduj pokój i ... po sprawie. Tam się wszystko zmieści.

No faktycznie, dzięki za KONSTRUKTYWNĄ poradę.

Do tych co naprawdę chcą mi pomóc zamiast wygłaszać idiotyczne uwagi: możecie mi podesłać linka do takiego ujstrojstwa które by mi zastapiło bezpieczniki automatyczne? Proszę o jak najmniejsze gabarytowo bo muszę trzy sztuki upchnąć na niewielkiej powierzchni.

Albo chociaż powiedzcie jak się to prawidłowo nazywa bo ja niekumata elektrycznie jestem.

Do tych co naprawdę chcą mi pomóc zamiast wygłaszać idiotyczne uwagi: możecie mi podesłać linka do takiego ujstrojstwa które by mi zastapiło bezpieczniki automatyczne? Proszę o jak najmniejsze gabarytowo bo muszę trzy sztuki upchnąć na niewielkiej powierzchni.

Albo chociaż powiedzcie jak się to prawidłowo nazywa bo ja niekumata elektrycznie jestem.

Ha ha ha... Trzy sztuki tych automatów zabierają ni mniej nie więcej tylko przestrzeń 10x10 cm, ale znajdź coś mniejszego skoro nie masz miejsca.

No i właśnie o te 10 na 10 cm chodzi. Teraz mam takie stare automaty, okrągłe i trzy sztuki w obudowie zajmują jakieś 15 na 20 cm. W związku z remontem chcę je przesunąć w inne miejsce a tam mam własnie jakieś 10 na 10. Wiem że teraz się robi takie małe podłużne, ale nie przypuszczałam że są do różnych zadań. Po prostu napiszcie które mam wybrać i tyle. Jeżeli nie da się zastąpić starych tylko trzema sztukami tych małych to trudno, trzeba będzie znaleźć inne miejsce. Chciałam się zorientować w temacie własnie w celu wybrania miejsca, choć przyznam że to jedno pasuje mi najbardziej.

Kaszak - myślę, że najlepiej jak wybierzesz jeden różowy i dwa zielone. Wtedy powinno być dobrze.

A tak na poważnie - widzę, że nie masz większego pojęcia o elektryce więc z dobroci serca - zawołaj jakiegoś elektryka. Za małe pieniądze zrobi Ci to pożądnie i będziesz miała większą pewność, że któregoś dnia prąd Ciebie nie zabije.

Nie piszę tego, żeby Ci dociąć. Sam budując swój domek robię w nim większość spraw, ale do eletryki i wody wolę zawołać fachowca, który ma o tym większe pojęcie aniżeli ja i spać spokojnie. Mógłbym sobie elektrykę rozłożyć sam, ale wolę zapłacić akurat za ten element i mieć spokój. Skrzynka bezpiecznikowa to nie byle jakieś urządzenie.

Kaszak - myślę, że najlepiej jak wybierzesz jeden różowy i dwa zielone. Wtedy powinno być dobrze.

Nie piszę tego, żeby Ci dociąć.

Wiesz co, Trociu kochany? Nie dam się wciągnąć w trolling. Ale jak Ty masz tak radzić to lepiej tego nie rób wcale. Nie ma sensu drażnić osób które nic Ci nie zawiniły.

Nie piszę tego, żeby Ci dociąć.

Wiesz co, Trociu kochany? Nie dam się wciągnąć w trolling. Ale jak Ty masz tak radzić to lepiej tego nie rób wcale. Nie ma sensu drażnić osób które nic Ci nie zawiniły.

Z całym szacunkiem ale kolega miał rację. Nie znasz się na tym. Weź elektryka i nich Ci zrobi tak jak ma być. I nie wyzywaj ludzi od Trolli jak chcesz być poważnie traktowana/ny

Bardzo żałuję że zadałam tutaj to pytanie. Pierwszy z brzegu "realny" znajomy wyjaśnił mi problem bez podkreślania mojej głupoty i odsyłania do elektryka. I nawet wskazał półkę w castoramie żebym sobie mogła pooglądać ustrojstwo w naturze. Po prostu był uprzejmy i uznał moje prawo do niewiedzy, za co mu jestem wdzięczna.

Aha, i nie wyzwałam nikogo od trolli, proszę czytać uważniej.

I na tym zakończmy tę dyskusję.

Normalna odpowiedź brzmi:

S 301 B10 na światło i S 301 B16 na gniazdka. Oczywiście na każdy obwód. B10 i B16 oznacza ampery - można sobie dobrać.

To jest odpowiedź elektryka z uprawnieniami. I tyle oczekiwałam.

Może się komuś innemu ta informacja przyda.

No przeciez Ci radziliśmy, zebyś wzięła elektryka. Czyli jednak skorzystałaś. Nie rozumiem ludzi, którzy się ciskają bo nie podoba im się odpowiedź jaka uzyskają zadając pytanie.