Kubulec 28.04.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Może temat był poruszany, ale jakoś nie udało mi się znaleźć.Sąsiad ma postawiony dom z bali okragłych w odległości cztey i pół metra od mojej granicy. Chciałbym postawić swój dom drewniany, albo szkielet albo bal; jeszcze nie jestem zdecydowany. Jaką powinienem zachować tę minimalna odległość między budynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioslotw 28.04.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Odległość między dwoma budynkami drewnianymi ze ścianami z otworami wynisi 2*8 m = 16m!Duuużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.04.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 w PB nie zauważyłem rozróżnienia na materiał w przepisowych odległościachskąd takie dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Odległość między dwoma budynkami drewnianymi ze ścianami z otworami wynisi 2*8 m = 16m! Duuużo. Podpowiem Przepis o minimalnej odległości od granicy działki (4 , lub 3m) wynika również z faktu ochrony p.poż. Czyli minimalna odległość wynosi 4 lub 3 m od granicy działki - bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.04.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Przepis o minimalnej odległości od granicy działki (4 , lub 3m) wynika również z faktu ochrony p.poż. Obecnie ten przepis nie ma nic wspólnego z przepisami p.poż Czyli minimalna odległość wynosi 4 lub 3 m od granicy działki - bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku. Chyba żartujesz! Możesz tak przyjmować jedynie dla budynków jednorodzinnych posiadających dachy i ściany NRO. W przeciwnym przypadku będzie jak pisze psioslotw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 28.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 W jednym z Muratorów (r.2007) opisywano odległości budynków wykonanych z drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.04.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Zgadza sie 16m,ale nie dwa razy po 8m.Odleglosc miedzy dwoma drewnianymi domami polozonymi na sasiednich dzialkach nie moze byc mniejsza niz 16m,bez wzgledu na to czy w scianach zwroconych ku granicy sa okna,czy nie.Jezeli u sasiada dom drewniany stoi 6m od plotu,drugi dom musi byc odsuniety co najmniej 10m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.04.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Zgadza sie 16m,ale nie dwa razy po 8m. 2 x dlatego bo jest to zwiększenie standardowej odległości o 100%. Oczywiście dotyczy to odlgłości pomiędzy domami, czyli tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioslotw 29.04.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Wynika to z § 271 ust. 2 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 W "szkielotowcu" ważne jest z czego wykonano elewację. Nawet elewacja drewniana może być traktowana jako nierozprzrestrzeniająca ognia - np.wystarczy "ostrugać" deski", że nie wspomne o specjalnych lakierach zabezpieczajacych. Ściany zewnętrzne domu z bali, wykonywane są zwykle jako ściany wieńcowe. Jeżeli mniejszy wymiar przekroju poprzecznego bali lub średnica okrąglaków jest nie mniejsza niż 14 cm ( prawdopodobnie zmieniono ja na 10cm, ale nie mam "podstawy prawnej") ściany wieńcowe z takich elementów uważa się za nierozprzestrzeniające ognia. I ostatnia uwaga. Praktycznie wszystkie "elementy" zarówno dla scian "szkieletowców" jak i domów z bali spełniaja warunki minimum dla klasy "D" - bo tego wymaga PB, czyli te domy mozna stawiać w odległościach od granicy takich jak wykonane np. z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 29.04.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czyli minimalna odległość wynosi 4 lub 3 m od granicy działki - bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku. sSiwy12 Ty chyba naprawdę nie wiesz co piszesz. Jak zwykle piszesz bzdury a później coś doczytasz i próbujesz kręcić, nie próbując tego zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.04.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Znów napisze JAK ZWYKLE BZDURĘ Ale faktycznie byc może w tym przypadku zastosowałem zbyt duzy skrót myślowy , ale dla większości chyba czytelny To czego sie czepiasz dotyczyło tylko i wyłacznie tematu czyli "szkieletowca i domu z bali, a w tym przypadku prawdą jest, że "bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku. - przy czym zakładam (zawsze), że oba domy budowane sa zgodnie z przepisami. Masz symatyczny kolego wyjatkowy dar interpretacji tego co czytasz - zwłaszcza w przepisach. I nie jest to z mojej strony chęć obrazy Ciebie, lecz najczystsza złośliwość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 29.04.2008 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Znalazłem, co prawda na innym Forum, taką informację - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=336&sid=9d20e5f0392ca2da03f1ffe12c8eb769 Co o tym sądzicie? Na ile to może być wiarygodna informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.04.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Między dwoma drewnianymi ma być 16m, między drewnianym a murowanym 12m.Było w muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts