Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległości między domami z drewna

Recommended Posts

Może temat był poruszany, ale jakoś nie udało mi się znaleźć.

Sąsiad ma postawiony dom z bali okragłych w odległości cztey i pół metra od mojej granicy. Chciałbym postawić swój dom drewniany, albo szkielet albo bal; jeszcze nie jestem zdecydowany. Jaką powinienem zachować tę minimalna odległość między budynkami?

Odległość między dwoma budynkami drewnianymi ze ścianami z otworami wynisi 2*8 m = 16m!

Duuużo.

:o :o :o

Podpowiem :lol:

Przepis o minimalnej odległości od granicy działki (4 , lub 3m) wynika również z faktu ochrony p.poż.

Czyli minimalna odległość wynosi 4 lub 3 m od granicy działki - bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku.

Przepis o minimalnej odległości od granicy działki (4 , lub 3m) wynika również z faktu ochrony p.poż.

Obecnie ten przepis nie ma nic wspólnego z przepisami p.poż

Czyli minimalna odległość wynosi 4 lub 3 m od granicy działki - bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku.

Chyba żartujesz!

Możesz tak przyjmować jedynie dla budynków jednorodzinnych posiadających dachy i ściany NRO.

W przeciwnym przypadku będzie jak pisze psioslotw

Zgadza sie 16m,ale nie dwa razy po 8m.

Odleglosc miedzy dwoma drewnianymi domami polozonymi na sasiednich dzialkach nie moze byc mniejsza niz 16m,bez wzgledu na to czy w scianach zwroconych ku granicy sa okna,czy nie.Jezeli u sasiada dom drewniany stoi 6m od plotu,drugi dom musi byc odsuniety co najmniej 10m od granicy.

W "szkielotowcu" ważne jest z czego wykonano elewację. Nawet elewacja drewniana może być traktowana jako nierozprzrestrzeniająca ognia - np.wystarczy "ostrugać" deski", że nie wspomne o specjalnych lakierach zabezpieczajacych.

Ściany zewnętrzne domu z bali, wykonywane są zwykle jako ściany wieńcowe. Jeżeli mniejszy wymiar przekroju poprzecznego bali lub średnica okrąglaków jest nie mniejsza niż 14 cm ( prawdopodobnie zmieniono ja na 10cm, ale nie mam "podstawy prawnej") ściany wieńcowe z takich elementów uważa się za nierozprzestrzeniające ognia.

I ostatnia uwaga. Praktycznie wszystkie "elementy" zarówno dla scian "szkieletowców" jak i domów z bali spełniaja warunki minimum dla klasy "D" - bo tego wymaga PB, czyli te domy mozna stawiać w odległościach od granicy takich jak wykonane np. z bloczków.

Znów napisze JAK ZWYKLE BZDURĘ :lol:

Ale faktycznie byc może w tym przypadku zastosowałem zbyt duzy skrót myślowy :oops:, ale dla większości chyba czytelny :lol:

To czego sie czepiasz dotyczyło tylko i wyłacznie tematu czyli "szkieletowca i domu z bali, a w tym przypadku prawdą jest, że "bez wzgledu na rodzaj ściany zewnetrznej budynku. - przy czym zakładam (zawsze), że oba domy budowane sa zgodnie z przepisami.

Masz symatyczny kolego wyjatkowy dar interpretacji tego co czytasz :roll: - zwłaszcza w przepisach. I nie jest to z mojej strony chęć obrazy Ciebie, lecz najczystsza złośliwość :lol:

Pozdrawiam