Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Problem mam :roll: .

W łazience na poddaszu mam sufit z płyty kg zielonej.

Wedle sztuki zaszpachlowane, raz zagruntowane unigruntem .

Małż pomalował , ale już w trakcie malowania mówił że coś nie gra.... farba zostawała na wałku, płatami spadała :evil: . No i efektem są nierówności i pęknięcia które widać po wyschnięciu.

Zastanowiło mnie to, ponieważ dwa tygodnie temu tą samą farbą malowałam sufit w łazience dolnej - tyle, że on jest otynkowany cw ...i problemu nie miałam-ładnie pokryło i wszystko było ok. Farba to DULUX do łazienek i kuchni.

Wie ktoś co jest grane? Czy coś zrobilismy źle? Szlag mnie trafia, bo sufit ewidentnie do zeskrobania i poprawki a nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła :roll: .

https://forum.murator.pl/topic/100909-przy-malowaniu-%C5%82uszczy-si%C4%99-farba-na-p%C5%82ycie-kgdlaczego/

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie działo się podobnie.

Jeden pokój pomalowałem wodnistą farbą Śnieżki (jakąś taką najtańszą) a drugi gęstym Duluxem.

I Dulux właśnie się złuszczył i popękał. Chyba po prostu za gęsta farba za takie "pijące" wigloć podłoże lub niedokładnie zagruntowałem regipsy.

Powierzchnia malowana Śnieżką jest jak najbardziej ok.

... Czy coś zrobilismy źle? Szlag mnie trafia, bo sufit ewidentnie do zeskrobania i poprawki a nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła :roll: .

za mocna farba do słabego podłoza

Już kiedyś pisałam, że mój tato jest malarzem. Na samo słowo "dulux" ma ciarki, podobno strasznie się łuszczy i pęka.

jezzzuuu...jak się cieszę, że na pokoje kupiłam nobilesa :roll:

no to niezła kicha...i co teraz z tym zrobić? zedrzeć te pęknięcia i nierówności szpachelką? pomalować na to białym nobilesem?

ja u siebie planuję tynki gipsowe pomalować rozcieńczonym ungruntem Atlasa 1:1 i na to podkład śnieżki i kolor np. Dekoral.

brzoza, czemu unigrunt to nie twój typ?

Pieronie jasny czy was trzeba całe życi uczyć :)

Dajcie se siana z tymi unigruntami!!!!! kupcie najzwyklejsza farbę emulsyjna (czytaj najtańszą) posiadajaco masowe ilosci wypęłniacza:) i pomalijcie to na raz może dwa jak kto bogatszy - potem ostateczna farba jakakolwiek i nic sie łuszcyzło nie będzie :)

A łuszczy sie bo:

- przytarte jak było za świezę

- szpachlowane juz związaną gładzią

- podłoże było źle oczyszczone z kurzu

ogólnie podłoże nie złapało szpachli bo miało za mała przyczepnośc lub szpacha była juz po wizaniu - dziej się tak jak zostaje w wiadrze szpachli i domiesza się swieżej itak dalej i tak dalej a to co na dnie wiąże i soopa starzeje się dając własnie taki efekt

Sebo8877

...brzoza, czemu unigrunt to nie twój typ?
unigrunt równiez (na słabym podłozu jakim jest gips) moze powodowac szklistą skorupke, która płytko wzmacnia powłoke

czyli powoduje naprężenia powierzchniowe

tak jak pisał Sebo - takie podłoze lepiej gruntowac najtańsza farbą lub rozcieńczona farba docelowa

Hm... słuchajcie , koledzy drodzy :roll:

własnie wczoraj malowaliśmy z małżem 4 pokoje na poddaszu Nobilesem z pigmentem.... sufity i skosy z kg gruntowane były unigruntem , na to 2 razy zwykła badziewiasta emulsja biała.... ściany w tynkach cw , bez gruntowania tylko 2 razy badziewiasta emulsja :lol:

nic sie nie łuszczy, w miare pokrywa - zarówno na sufitach jak i na ścianach :roll:

czyli że co? wychodzi na to, że Dulux użyty w łazience jest do d..... i że to jego wina :roll:

jasne że to wina Duluxa :D Ja do pomalowania swoich ścian z kg ( które pokryte gładzią umyłem) użułem podkładu Śnieżki i na to szedł Dekoral lub Nobiles. Nic się nie łuszczy.
... Czy coś zrobilismy źle? Szlag mnie trafia, bo sufit ewidentnie do zeskrobania i poprawki a nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła :roll: .

za mocna farba do słabego podłoza

co to znaczy:"za mocna farba" - że za mało rozcieńczona?

Ja część ścian K-G zagruntowałem rozwodnionym Ceresitem CT7 + grunt Śnieżki, a część samym rozcieńczonym CT7. Potem malowałem farbami Dekoralu i Śnieżki, w obydwu przypadkach nic nie odłazi.

Ściany z tynkami c-w mam pomalowane rozwodnioną najtańszą białą farbą - wchodziło to zakres gładziowania i jest to już podkład pod malowanie.

... ja robię to tak:

po szlifowaniu gruntuję rozcieńczonym gruntem... Atlasowski 1:1 AmiGrunt z castoramy prawie wcale na to DOBRA farba ale również trochę "wodnista" i dopiero to jest podłoże pod malowanie...

...najtańsza farba to sama kreda bez lepiszcza... czyli nanoszenie pyłu na ścianę... na tym dobre farby się nie trzymają...

...polecam do pierwszego malowania farbę KABE Perfekta. Po rozcieńczeniu nawet 16m2 z litra się wymaluje... pięknie wyrównuje chłonność podłoża... kosztuje około 75zł/10l

noż kurcze...chciałam być przez moment profesjonalistką i zagruntowane było gruntem atlasa pół na pół - pędzlem nanoszony , na to niby dobra farba , i ....wielkie g.... :evil:

nie ma co się przejmować...ludzie mają większe problemy :roll:

Dulux czasami robi kiszkę , był kiedyś watek o farbach z seri złota jesień czy jakoś tak ...... też ludziom złaziła ze ścian ..taka seria była ..więc może to wina farby a nie gruntowania ??????

tak przy okazji unigrunt jest nędznym gruntem ( straszne zacieki po nim zostają ) ,więc może warto spróbować czegoś innego ?????

...najtańsza farba to sama kreda bez lepiszcza... czyli nanoszenie pyłu na ścianę... na tym dobre farby się nie trzymają...

miałem na myśli farbę firmy Jedynka (ale nie ta z Tesco :wink: )

Takiej sobie zażyczyła ekipa od gładzi. Jak na razie maluje się dobrze na tym podkładzie.