Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno 3 m od ogrodzenia - co mi grozi?

Recommended Posts

Mam ścianę, która od granicy działki oddalona jest o 3 m. Chciałbym w tej ścianie wybić dwa okna. Mam także wyjątkowo wrednych sąsiadów. Zanim więc to zrobię chcę rozważyć, jakie są szanse, że szwadrony śmierci nadzoru budowlanego nasłane przez owych wrednych sąsiadów zmuszą mnie bym te okna zamurował...

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie???

Gość M@riusz_Radom

No cóż. Najbezpieczniej odczekać do odbioru a potem wybić okna.

Mimo wszystko trochę to nieetyczne robić sąsiadom takie niespodzianki. Oni za to mogą w każdej chwili podkablować do PINB i tak czy inaczej stoisz na przegranej pozycji.

Mam ścianę, która od granicy działki oddalona jest o 3 m. Chciałbym w tej ścianie wybić dwa okna. Mam także wyjątkowo wrednych sąsiadów. Zanim więc to zrobię chcę rozważyć, jakie są szanse, że szwadrony śmierci nadzoru budowlanego nasłane przez owych wrednych sąsiadów zmuszą mnie bym te okna zamurował...

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie???

Ale możesz zgodnie z prawem takie otwory zamurować np. luksferami.

No cóż. Najbezpieczniej odczekać do odbioru a potem wybić okna.

Mimo wszystko trochę to nieetyczne robić sąsiadom takie niespodzianki. Oni za to mogą w każdej chwili podkablować do PINB i tak czy inaczej stoisz na przegranej pozycji.

to ma się rozumieć, że po odbiorze, nie wiem tylko, jak bardzo moja pozycja jest przegrana z PINB, w końcu nie takie numery przechodzą w budownictwie

sąsiadom to wisi, ALE, ponieważ są wkurzeni na budowę jako taką, zrobią to z typowo polskiej bezinteresownej zawiści

Ale możesz zgodnie z prawem takie otwory zamurować np. luksferami.

to nie rozwiązanie, zresztą, tam planowo mają być luksfery, ale ja chę okna, otwierane, doświetlenie pomieszczenia mnie nie urządza, poza tym, to są pomieszczenia "mieszkalne" i luksfery są za "zimne" by to tak zostawić

ale ja chę okna, otwierane, doświetlenie pomieszczenia mnie nie urządza,

A na etapie planowania, kupowania działki, wyboru projektu to nie chciałeś?

Jak bym był Twoim sąsiadem to po takim numerze wybudowałbym sobie garaż przylegający do płotu albo szambo. A no i oczywiście najpierw napisałbym tutaj na forum: Ludzie sąsaid wybił okna w domu 3 metry od granicy - poradźcie co mam zrobić.

, zrobią to z typowo polskiej bezinteresownej zawiści

A Ty jaką tutaj typowo polską cechę właśnie zaprezentowałeś?

sąsiadom to wisi, ALE, ponieważ są wkurzeni na budowę jako taką, zrobią to z typowo polskiej bezinteresownej zawiści

Sąsiadom się wcale nie dziwię. Jeśli ze wszystkim tak postępujesz to bardzo współczuję, ale im nie Tobie.

Kolejny cwaniak, który na forum chce się dowiedzieć jak łamać prawo.

U mnie na szczęście jest garaż.

Aczkolwiek sąsiad jak zobaczył ekipę to od razu chciał ode mnie projekt "do zatwierdzenia" i krzyczał, że nie został powiadomiony o mojej budowie !!!!

Jakie to typowe.

Mnie też nie interesuje gdzie jego chałupa stoi. Póki mi nie wchodzi w drogę.

Sąsiadom się wcale nie dziwię. Jeśli ze wszystkim tak postępujesz to bardzo współczuję, ale im nie Tobie.

Kolejny cwaniak, który na forum chce się dowiedzieć jak łamać prawo.

wypraszam sobie, prowadzę budowę zgodnie z prawem, a mam sąsiadów, którzy WŁAŚNIE z typowo polskiej bezinteresownej zawiści stwierdzili, że widać za dobrze mi się powodzi i zaczęli robić problemy o nic,

ponieważ nadzór odesłał ich z kwitkiem, bo wszystko jest lege artis, zaczęli sami świnie podkładać wyjątkowo niezgodne z prawem

mam mieć w tej ścianie planowo luksfery, ale ponieważ sąsiadów mam tak kochanych, przestałem przejmować się, czy mam 3 czy cztery metry do działki

a moje pytanie jest chyba jednak oznaką zdrowego rozsądku w takiej sytuacji a nie chamstwa, gdybym był chamem pomalowałbym ścianę wychodzącą na ich okna na czarno i co by mi wtedy zrobili???

Prawo jest prawem i sąsiad jaki by nie był nie ma na to wpływu. Nawet zgoda sąsiada nie upoważnia do wstawienia okien w takiej ścianie. Pozdrawiam.

tu niestety w doktrynie spór jest, w zwartej miejskiej zabudowie podobno normy normami a życie sobie, a podobno także normy ciut inne, nie wiem sam dokładnie, dlatego pytam, bo widzę cuda na ulicach

jeden inspektor powiedział mi także, że właśnie zgoda sąsiada załatwia problem, jak bierze na siebie ryzyko pożaru, niezależnie od tego, jak irracjonalne, to w tym momencie nic nadzorowi do tego

...staram się ustalić fakty...

wypraszam sobie

Czyli mam rozumieć, że jak mój sąsiad to zły człowiek, to mogę go bezkarnie okraść?

Otóż nie, jak go nie lubię mogę mu co najwyżej np nie odpowiadać "dzień dobry"

prowadzę budowę zgodnie z prawem,

I niech tak pozostanie, tego Ci zyczę

mam sąsiadów, którzy WŁAŚNIE z typowo polskiej bezinteresownej zawiści stwierdzili, że widać za dobrze mi się powodzi i zaczęli robić problemy o nic,

To się od nich odsun, a nie się przysuwasz. Możesz jeszcze odgrodzić się dwumetrowym płotem, no i jak wcześniej wspominałem, możesz im nie odpowiadac "dzień dobry"

Zły sąsiad nie jest usprawiedliwieniem na łamanie prawa.

pozdrawiam

coś tak ostatnio obserwuje , że co nie które osoby na forum probują uczyć dobrych manier w stosunku do sąsiadów i społeczności

wtrącają sie do nie swoich spraw , jeśli ktoś ma nie najlepsze stosunki z sąsiadem to zapewne z czegoś wynikły , o czym budulec i inni nie wiedzą

ciekawy jestem jak wy żyjecie z swoimi sąsiadami , zapewne jak pies z kotem tylko nie piszecie o tym , zgrywacie porządnych ludzi ,

mi sie wydaje że jestescie jak politycy , z wieszku anioły a pod spodem diabły :evil:

Dobra, jeszcze raz:

§ 12. (7) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

4. Jeżeli na sąsiedniej działce:

1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,

2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m.

6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu.

7. Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na sąsiedniej działce.

§ 13. (8) 1. Odległość budynku z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi od innych obiektów powinna umożliwiać naturalne oświetlenie tych pomieszczeń - co uznaje się za spełnione, jeżeli:

1) między ramionami kąta 60%B0, wyznaczonego w płaszczyźnie poziomej, z wierzchołkiem usytuowanym w wewnętrznym licu ściany na osi okna pomieszczenia przesłanianego, nie znajduje się przesłaniająca część tego samego budynku lub inny obiekt przesłaniający w odległości mniejszej niż:

a) wysokość przesłaniania - dla obiektów przesłaniających o wysokości do 35 m,

b) 35 m - dla obiektów przesłaniających o wysokości ponad 35 m,

2) zostały zachowane wymagania, o których mowa w § 57 i 60.

2. Wysokość przesłaniania, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się od poziomu dolnej krawędzi najniżej położonych okien budynku przesłanianego do poziomu najwyższej zacieniającej krawędzi obiektu przesłaniającego lub jego przesłaniającej części.

3. Dopuszcza się sytuowanie obiektu przesłaniającego w odległości nie mniejszej niż 10 m od okna pomieszczenia przesłanianego, takiego jak maszt, komin, wieża lub inny obiekt budowlany, bez ograniczenia jego wysokości, lecz o szerokości przesłaniającej nie większej niż 3 m, mierząc ją równolegle do płaszczyzny okna.

4. Odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1, mogą być zmniejszone nie więcej niż o połowę w zabudowie śródmiejskiej.

mam mieć w tej ścianie planowo luksfery, ale ponieważ sąsiadów mam tak kochanych, przestałem przejmować się, czy mam 3 czy cztery metry do działki

nie wolno i tyle - mając dodatkowo takich sąsiadów kapusiów trzeba być bogatym, skoro Cie stać na wymontowanie okien i wstawienie luksferów :)