Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marniejące cyprysiki - POMOCY !!!

Recommended Posts

Nie przekonuję, absolutnie. Masz rację, bo te klony, które kupiłam to właśnie szczepione: jeden to Klon zwyczajny 'Drummondii', drugi

Klon jawor 'Brillantissimum' mogą ulegać niestety później rewersji, czyli powrotowi do pierwotnej formy. Tylko te drzewka mają korzenie osłonięte siatką, wszystkie pozostałe mają dobrą bryłę korzeniową w doniczkach. A propos wyjmowania roślin z doniczek: moja mama stosuje metodę naciskania stopą doniczki, wtedy łatwo ziemia oddziela się od plastiku.

Siatki jako standard - to wywnioskowałam z lektury linków, które podałam :-?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do autora wątku,

ja tez kupowałam te cyprysiki w Obi po 10,50 :wink:

Z 5 przyjął się ładnie tylko 1, bo reszta została podlana przez psa sąsiada - co widziałam. Dwa z tych uszkodzonych padły definitywnie, resztę przesadziłam, obcięłam uschnięte końcówki, wyglądają obrzydliwie, ale dałam parę lat na reaktywację, jakoś żyją, może urosną do początkowego wzrostu.

Niedawno, po 3 latach od posadzenia, odżył całkowicie wydawałoby się uschnięty jałowiec płożący - nie pamiętam odmiany, zabarwiony na żółto. Dwa lata był uschnięty, a teraz odbił i rośnie.

Nieraz rośliny sprawiają takie niespodzianki, trzeba dac im szansę. Ich siły życiowe są niesamowite. Jak mają żyć, przeżyją :)