ghost34 18.05.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 wyszlifowac do surowego drewna bez pozostałosci lakieru i pomalowac bejca rustikalna spirytusowa rozcienczona z woda , nie stosuje sie bejc na podłogi które tworza warstwe,po bejcy spirytusowej drewno jest wybarwione wgłebnie kolor mozna zdzierac razem z drewnem .po wyschnieciu kazdy lakier mozna stosowac . Powodzenia...bejce spirytusowe na podłogi i wychodzą Panu bez plam??Jak Pan je Aplikuje chciałbym wiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 wyszlifowac do surowego drewna bez pozostałosci lakieru i pomalowac bejca rustikalna spirytusowa rozcienczona z woda , nie stosuje sie bejc na podłogi które tworza warstwe,po bejcy spirytusowej drewno jest wybarwione wgłebnie kolor mozna zdzierac razem z drewnem .po wyschnieciu kazdy lakier mozna stosowac . Powodzenia...bejce spirytusowe na podłogi i wychodzą Panu bez plam??Jak Pan je Aplikuje chciałbym wiedzieć... Przecież to proste jeżeli na kolanach bejcuje się każdy kawałek osobna. Niestety profesjonalnie wykonuje się to maszynowo i w tym celu nie można stosować bejcy spirytusowej. Poza tym gosć rozcieńcza ją wodą a więc nakłada conajmniej dwa razy. Przy takiej technologii przy trzecim kryciu ma kolor wyrównany. ________________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 wyszlifowac do surowego drewna bez pozostałosci lakieru i pomalowac bejca rustikalna spirytusowa rozcienczona z woda , nie stosuje sie bejc na podłogi które tworza warstwe,po bejcy spirytusowej drewno jest wybarwione wgłebnie kolor mozna zdzierac razem z drewnem .po wyschnieciu kazdy lakier mozna stosowac . Gdyby bejca spirytusowa jak każda inna zresztą nie tworzyła warstwy na powierzchni drewna nie byłaby bejcą. O ile wiem to nie ma bejcy transparentnych-przeźroczystych. Można się jedynie sprzeczać która z tych bejc wnika głębiej w drewno. Bejce na podłodze drewnianej pokrywa się aplikacjami typu lakier czy olej. To chyba nie ulega żadnej wątpliwości. Tak długo jak długo jest aplikacja ochronna na bejcy jest ona bezpieczna bez wględu na to jak głęboko wnikneła w drewno. ____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 19.05.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 bejca spirytusowa jest sprzedawana w postaci koncentratu jezeli nie rozcienczymy go na duzych powierzchnich beda sie tworzyły plamy spowodowane tym ze nie nasaczylismy całej powierzchni maxymalnie czyli tak ze drewno wicej juz nie wsiaknie cieczy.ilosc nanoszonych warst zalezy od pozadanego efektu koncowego bo przeciez mozna rozrobic ciemna bejce w pieciu litrach wody ,o5 l bejcy i juz po pierwszej warstwie równo mamy zabarwiona podłoge w jasym odcieni . ja produkuje podłogi i mam przemysłowa nakładarke bejcy z dozownikiem w gramach na m2 z mozliwoscia rozcierania zacierania tylko porów w debie i nie mam zednych plam.bejca powinna darwic drewno a nie tworzyc warstwe na powierzchni drewna wtóra wraz z bezbarwna warstwa zabezpieczajaca mozemy porysowac ,bejca takze nie powinna ograniczac wsiakaniu lakieru czy oleju w glab drewna ,po bejcy spirytusowej lakier wsiaka tak głeboko jak w surowe drewno.inne bejce to taka sama porazka jek stosowanie lakieru nitro podkładowego (copon) w celu zmniejszenia zuzycia drogiego lakieru nawierzchniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.05.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 A to tez dobre jest proszę położyc raz capon i na to jakikolwiek standartowy (nie bardzo gęsty i nie na beznynie lakowej tylko na nitro) lakier nawierzchniowy i prosze zrobić to samo dwa razy lakierem nawierzchniowym nitro i zmierzyc warstwę...sam sobie Pan udowodnisz różnice na takim np domaluxie sa minimalne ...pomijajac to kto stosuje w tych czasach capon...nitroceluloza +toluen tylko sie truć.. i niby czemu ma to służyć???I zapewniam że stosuje bejce na bazie np benzyny lakowej pozostawiaja warstwe (mimo ze jej nie widać gołym okiem co nie jest dowodem na to że nie ma warstwy)..jeśli Pan nakłada maszynowo to w porzadku i uzyskuje Pan pożadany efekt..ja produkcji nie posiadam ale mam przetestowanych parenaście różnego rodzaju kolorantów posadzek i proszę mi wierzyć w warunkach budowy bejca nitro czy też spirytusowa jest bardzo ciezka w aplikacji i uzyskaniu żądanego efektu..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 bejca spirytusowa jest sprzedawana w postaci koncentratu jezeli nie rozcienczymy go na duzych powierzchnich beda sie tworzyły plamy spowodowane tym ze nie nasaczylismy całej powierzchni maxymalnie czyli tak ze drewno wicej juz nie wsiaknie cieczy.ilosc nanoszonych warst zalezy od pozadanego efektu koncowego bo przeciez mozna rozrobic ciemna bejce w pieciu litrach wody ,o5 l bejcy i juz po pierwszej warstwie równo mamy zabarwiona podłoge w jasym odcieni . ja produkuje podłogi i mam przemysłowa nakładarke bejcy z dozownikiem w gramach na m2 z mozliwoscia rozcierania zacierania tylko porów w debie i nie mam zednych plam.bejca powinna darwic drewno a nie tworzyc warstwe na powierzchni drewna wtóra wraz z bezbarwna warstwa zabezpieczajaca mozemy porysowac ,bejca takze nie powinna ograniczac wsiakaniu lakieru czy oleju w glab drewna ,po bejcy spirytusowej lakier wsiaka tak głeboko jak w surowe drewno.inne bejce to taka sama porazka jek stosowanie lakieru nitro podkładowego (copon) w celu zmniejszenia zuzycia drogiego lakieru nawierzchniowego. Ciekawi mnie w tym co Pan mówi o głębokościach jedno. Jakie są to głębokości? 1mm; 2mm a może 3 i wiecej. Według mnie bejca spirytusowa osiaga głębokość zaledwie kilku mikronów maksymalnie 0,1mm. Wykonałem próbę na parkiecie (dębie) przeciągając trzy razy bejcę spirytusową i bejcą Starwaxa. Po wyschnięciu przeciąłem klepki i nie udało mi się zobaczyć ani bejcy spirytusowej ani Starwaxa na głębokości nawet 0,1mm w drewnie. Wodna bejca Blanchon wniknęła na głębokość 0,3mm w głąb drewna. Może to stąd, że spirytus szybko wyparowuje i przestaje penetrować. Woda zaś wnika głębiej ponieważ jest nośna i jej napiecie powierzchniowe jest inne (korzystniejsze) niż spirytusu. Wniosek z tego, że podłogi należy chronić przed zarysowaniami szczególnie te bejcowane. Na bejce nalezy nakładać aplikacje kilkakrotnie. Podkład i trzy razy lakier lub dwa razy olejo-wosk High-Solid w warunkach budowy. A potem dbać o podłogę. Jest duża różnica miedzy produkcyjnym nakładaniem bejcy, lakieru, oleju itp. a wykonawstwem na otwartej budowie. Dokładnie jest tak jak pisze ghost34. Jest to inna techologia inne warunki. Pozostaję przy sprawdzonych bejcach nadających się do nanoszenia na dużych powierzchniach a nie na pojedyńczych deszczułkach czy panelach. ______________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monke 06.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mam pytanko...gdzie mozna na terenie Warszawy kupić bejcę Syntilor poliuretanową wodną? muszę ją dzisiaj kupić, dzwoniłam juz do kilku sklepów i nigdzie nie mogę jej znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.03.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 syntilor to castorama miala zdaje sie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monke 06.03.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dziękuję ślicznie:) dzwoniłam do castoramy - jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 you welcome.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mam pytanko...gdzie mozna na terenie Warszawy kupić bejcę Syntilor poliuretanową wodną? muszę ją dzisiaj kupić, dzwoniłam juz do kilku sklepów i nigdzie nie mogę jej znaleźć CAstorama! O widzę, że się spóźniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts