d5620s 28.04.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 czy to mozliwe aby za sprzedaż mieszkania wlasnosciowego dwaj notariusze żądali innej taksy????? moja kolezanka twierdzi, ze to właśnie ja spotkało-ustalała telefonicznie koszty i wybrała "tańszego"? a ja myslałam, ze to ustandaryzowane jest:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 czy to mozliwe aby za sprzedaż mieszkania wlasnosciowego dwaj notariusze żądali innej taksy????? moja kolezanka twierdzi, ze to właśnie ja spotkało-ustalała telefonicznie koszty i wybrała "tańszego"? a ja myslałam, ze to ustandaryzowane jest:( a czemu stawiasz ? chcesz, żeby było ustandaryzowane (jak się próbuje robić i mówić o tym) czy wolisz, żeby jednak można było ponegocjować. wolny rynek, w ograniczonym wydaniu ale u notariuszy wbrew pozorom też, mamy. zwracam tylko uwagę, że tak naprawdę u notariusza najwięcej zostawiamy dla Państwa (PCC 2%, vat od taksy i wypisów), notariusz to tylko ma obowiązek pobrać i przekazać. z terrory... znaczy z Państwem się nie negocjuje. jedynie notariusza część, już nie taką dużą, możemy ponegocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 28.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 koszty notarialne w każdej kancelarii będą raczej inne, choć z pewnością zbliżone do siebie my zakupując kilka lat temu działkę znaleźliśmy panią notariusz, która policzyła za usługę o 300 zł mniej niż reszta towarzystwa, a papiery dokładnie takie same jak gdzie indziej w tym roku pośredniczyłem w sprzedaży mieszkania, ta sama pani dalej ma niższe opłaty niż inni urzędnicy jednak prawa rynkowe i tutaj działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 28.04.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 z tego co pamiętam ustawowo wyznaczane są maksymalne pułapy cenowe, jakich notariusze mogą zażądać za daną usługę, wziąć mniej nikt im nie zabrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 29.04.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 ano właśnie w większości wypadków maksymalnie znaczy się tyle trzeba ale jednak nie zawsze tak jest; są i tacy dla których liczy się też dobra opinia; a co za tym idzie rekomendacje... i kolejni klienci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.04.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 czy to mozliwe aby za sprzedaż mieszkania wlasnosciowego dwaj notariusze żądali innej taksy????? moja kolezanka twierdzi, ze to właśnie ja spotkało-ustalała telefonicznie koszty i wybrała "tańszego"? a ja myslałam, ze to ustandaryzowane jest:( Są wyznaczone wyłącznie górne limity. Ale oczywiście zawsze należy szukać "tańszego" notariusza, ponieważ takowi w przyrodzie istnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.04.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 zamieszanie stąd, że jeszcze rok z hakiem temu istniał w kodeksie etyki stowarzyszenia czy też jakiejś tam izby notariuszy (do której przynależność i respektowanie tych zasad było obowiązkowe) zapis o tym, że konkurencja cenowa jest rażąco nieetyczna (niezłe, nie? . wtedy faktycznie było trudniej - też się dało, ale mniej na to szło. ale po wielu latach walki, niejednym wyroku sądu, udało się to wywalić. i teraz już tego zapisu nie ma. powoli się rozkręca i normalnieje. i na koniec przypominam, że większość tego co zostawiamy u notariusza i tak idzie do Państwa. mało kto się w to wczytuje i ludzie myślą, że to wszystko dla rejenta. Państwo, ustami polityków, niby też walczyło z tymi zapisami - nic nie wspominając o swoim udziale w tym procederze (procederze wyciągania kasy od nas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysiah 30.04.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 A ja przy kontrakcie u notariusza wynegocjowałam 200zł rabatu, bo była to już kolejna transakcja u tego pana. warto mieć odwagę i poprosić o obniżkę.200 zł było to 30 % wartości kontraktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 30.04.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 ...większość tego co zostawiamy u notariusza i tak idzie do Państwa. mało kto się w to wczytuje i ludzie myślą, że to wszystko dla rejenta. Państwo, ustami polityków, niby też walczyło z tymi zapisami - nic nie wspominając o swoim udziale w tym procederze (procederze wyciągania kasy od nas). 2% PCC to czysty haracz Państwa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts