Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taksa notarialna

d5620s

Recommended Posts

czy to mozliwe aby za sprzedaż mieszkania wlasnosciowego dwaj notariusze żądali innej taksy????? moja kolezanka twierdzi, ze to właśnie ja spotkało-ustalała telefonicznie koszty i wybrała "tańszego"? a ja myslałam, ze to ustandaryzowane jest:(

a czemu stawiasz :( ?

chcesz, żeby było ustandaryzowane (jak się próbuje robić i mówić o tym) czy wolisz, żeby jednak można było ponegocjować.

wolny rynek, w ograniczonym wydaniu ale u notariuszy wbrew pozorom też, mamy.

zwracam tylko uwagę, że tak naprawdę u notariusza najwięcej zostawiamy dla Państwa (PCC 2%, vat od taksy i wypisów), notariusz to tylko ma obowiązek pobrać i przekazać. z terrory... znaczy z Państwem się nie negocjuje. jedynie notariusza część, już nie taką dużą, możemy ponegocjować.

koszty notarialne w każdej kancelarii będą raczej inne, choć z pewnością zbliżone do siebie

my zakupując kilka lat temu działkę znaleźliśmy panią notariusz, która policzyła za usługę o 300 zł mniej niż reszta towarzystwa, a papiery dokładnie takie same jak gdzie indziej

w tym roku pośredniczyłem w sprzedaży mieszkania, ta sama pani dalej ma niższe opłaty niż inni urzędnicy

jednak prawa rynkowe i tutaj działają :wink:

czy to mozliwe aby za sprzedaż mieszkania wlasnosciowego dwaj notariusze żądali innej taksy????? moja kolezanka twierdzi, ze to właśnie ja spotkało-ustalała telefonicznie koszty i wybrała "tańszego"? a ja myslałam, ze to ustandaryzowane jest:(

Są wyznaczone wyłącznie górne limity.

Ale oczywiście zawsze należy szukać "tańszego" notariusza, ponieważ takowi w przyrodzie istnieją.

zamieszanie stąd, że jeszcze rok z hakiem temu istniał w kodeksie etyki stowarzyszenia czy też jakiejś tam izby notariuszy (do której przynależność i respektowanie tych zasad było obowiązkowe) zapis o tym, że konkurencja cenowa jest rażąco nieetyczna (niezłe, nie? :).

wtedy faktycznie było trudniej - też się dało, ale mniej na to szło.

ale po wielu latach walki, niejednym wyroku sądu, udało się to wywalić. i teraz już tego zapisu nie ma.

powoli się rozkręca i normalnieje.

i na koniec przypominam, że większość tego co zostawiamy u notariusza i tak idzie do Państwa. mało kto się w to wczytuje i ludzie myślą, że to wszystko dla rejenta. Państwo, ustami polityków, niby też walczyło z tymi zapisami - nic nie wspominając o swoim udziale w tym procederze (procederze wyciągania kasy od nas).

...większość tego co zostawiamy u notariusza i tak idzie do Państwa. mało kto się w to wczytuje i ludzie myślą, że to wszystko dla rejenta. Państwo, ustami polityków, niby też walczyło z tymi zapisami - nic nie wspominając o swoim udziale w tym procederze (procederze wyciągania kasy od nas).

2% PCC to czysty haracz Państwa!!!