Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proste pomiary w czasie budowy.

pharmagedon

Recommended Posts

Może dla większości jest to oczywiste, ale dla mnie odkryciem było sprawdzanie kąta prostego na ścianach przy pomocy metrówki a nie "winkla". Zasada 60/80/100 lub 3/4/5 może zaoszczędzić wielu problemów w dyskusjach za wykonawcą, podobnie mierzenie przekątnych w celu sprawdzenia np. pokoju. Napiszcie o prostych czynnościach i narzędziach do mierzenia budowli takich jak "wasser-waga", "winkiel", żyłka, poziomica, pion każde z nich ma jakieś sprytne tajemnice.

• 2 weeks później...

Czy ściany są prostopadłe?

Wystarczy na jednej odłożyć 60 cm na drugiej 80, pomiędzy punktami powinno być 100 cm (czyli tyle ile ma zwykła drewniana metrówka) albo odkładamy 3m i 4m a pomiędzy nimi ma być 5 m. Zwykły Pitagoras.

Czy pomieszczenie jest prostokątem?

Przekątne powinny być tej samej długości.

Jest pewnie sporo takich trików

Mieliśmy sprawdzić, czy pomieszczenie jest prostokątem. A prostokąt ma zawsz przeciwległe boki równe. Jak są nierówne, to przekątne nie będą takie same, czyli nie zbudowali prostokąta.

Taka figura (trapez równoramienny) też ma równe przekątne :

----------------
             /                \
            /                  \
           /                    \
          /                      \
         /                        \
        /                          \
       ------------------------------

I co Ty na to ?

Mieliśmy sprawdzić, czy pomieszczenie jest prostokątem. A prostokąt ma zawsz przeciwległe boki równe. Jak są nierówne, to przekątne nie będą takie same, czyli nie zbudowali prostokąta.

...w trapezie przekątne są równe. No, może nie w każdym, ale jednak.

W każdym równoramiennym trapezie ....

Trapez jest moją "ulubioną" figurą geometryczną. W 1992 r. nie przemierzyłem nowego mieszkania i dopiero przy układaniu parkietu wylazło mi przesunięcie działówki o 12 cm. Niby tylko 12 cm, ale w pokoju nic nie można ustawić narożnego....Wynoszę się z tego mieszkania. W wybudowanym domu nie mam trapezów. Trochę odbiegłem od tematu. Sorry.

Z tym trapezem równoramiennym, to autentyczny przypadek z ostatnich kilku tygodni. Kazałem murarzom sprawdzić w murowanym domu (pierwsza warstwa bloczków Silka) czy jest to kwadrat (akurat taki kształt ma ten budynek).

Zadzwonili do mnie, że jest kwadrat, bo przekątne są równe i tylko jeden bok jest o 2cm krótszy. Zadzwonili bo zastanawiali się, jak to możliwe ?Odpowiedziałem im podobnie jak powyżej.

Z prostych pomiarów na budowie bardzo przydatny jest "wąż z wodą" - poziomica działająca na zasadzie naczyń połączonych (dostępna za kilkanaście złotych w sklepach budowlanych) - pozwala z dużą dokładnością wyznaczć te same poziomy na odległch o kilkanaście metrów punktach. Trzeba tylko pilnować, zeby w wężu nie było pęcherzyków powietrza.

Jeżeli ekopa murarzy nie ma tego podstawowego narzędzia (lub lepszego np. niwelatora optycznego albo laserowego) to nie ma co ufać w ich umiejetności murarskie.

:lol: Heniu, czy sugerujesz, że jak fachowcowi nie wyjdzie prostokat, to przypadkiem trafi idealny trapez. Oczywiście, że masz rację, tylko nie wierzę w tak "idealny" błąd :)

Jako metoda "przesiewowa" wydaje się być dobra. W razie wątpliwości można dokładniej sprawdzić - i kąty i długości ścian. Ale jeżeli mierzę przekątne i nie są one równe - to niczego już nie muszę mierzyć.

:lol: Heniu, czy sugerujesz, że jak fachowcowi nie wyjdzie prostokat, to przypadkiem trafi idealny trapez. Oczywiście, że masz rację, tylko nie wierzę w tak "idealny" błąd :)

Jako metoda "przesiewowa" wydaje się być dobra. W razie wątpliwości można dokładniej sprawdzić - i kąty i długości ścian. Ale jeżeli mierzę przekątne i nie są one równe - to niczego już nie muszę mierzyć.

Niestety przy sprawdzaniu prostokąta musisz zrobić 6 pomiarów (4 boki + 2 przekątne). Jeżeli tego nie zrobisz nie masz pewności czy jest to na pewno prostokąt. Alternatywą może sprawdzenie 4 boków i jednego kąta (np. metodą "trójkąta murarskiego 3-4-5" lub przez obliczenie przekątnej wg twierdzenia Pitagorasa) - polecam wtedy, gdy nie ma możliwości sprawdzenia drugiej przekątnej (np. stoi na niej jakaś przeszkoda).

Pomiary "figur geometrycznych" już chyba omówiliśmy wyczerpująco. Dziękuje za udział

Może teraz coś o pionach, poziomach.

Jaka poziomica jest najlepsza dla inwestora?

1mb 1,5mb a może 2mb

Czy kupować pion?

Do czego może przydać sie żyłka budowlana (nie chodzi o smykałkę do boudowania, to inny temat :) )

Może sprawdzanie "ugięcia podłogi" albo ...

Jak na ścianie np. 4mb wyznaczyć linię prostą w celu np. malowania lub wytyczenia lini elektrycznej?

Gość darekbbb
Do wyznaczania lini prostej potrzebny jest sznurek , farba w proszku i ktoś do pomocy. Sznurek wkładamy do farby (najlepiej w woreczku) potrząsamy woreczkiem,następnie wyznaczamy dwa punkty które chcemy połączyć .Teraz prosimy drugą osobę o pomoc . Wyjmujemy sznurek z torebki .jeden koniec przykładamy w punkcie A drugi w punkcie B ,naciągamy go i za pomocą drubiej ręki odciągamy od ściany jak strunę ,następnie puszczamy.Farba która spadnie ze sznurka utworzy linię prostą :D

Witam

Pierwszą rzeczą jaką zakupiłem na budowie to poziomica 2m i jak na razie jest to podstawowe moje narzędzie (poza łopatą). Dokupiłem drugą 80 cm manewrową jak długa jest za długa.

Pionu nie używałem - na ściany "waga" wystarczała.

Co do "ugięcia podłogi" czy też innego terenu (mały geodeta) to można sobie nawet zrobić mapę przy pomocy "szlauch-wagi", kołka z podziałką (np. metr na listewce - w domu większych różnic poziomu chyba nie będzie) i pomocnika lub lornetki. Wyznacza się w terenie wybrane punkty pomiarowe i przenosi na papier. Jeden koniec węża ustala się gdzieś na sztywno (tylko nie pomocnikowi do ręki) i tutaj zawsze trzeba pilnować aby poziom był na tej samej "kresce" (rola pomocnika lub lornetki). Z drugim końcem chodzi się po punktach kontrolnych stawiając pionowo kołek i odczytując uzyskany poziom. Odczyty minus wysokość bazowego końca węża są różnicami w poziomie.

Piszę o tym bo widziałem jak się gość z tym bawił mierząc poziomy ślepej wylewki co 10 cm w całym domu!!!

Pozdrawiam