Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa Hormann - zrób to sam ?!

szron

Recommended Posts

chyba nie warto samemu bawić się w montaż

skoro bierzesz dobrą markowo bramę i do tego nie tanią to nie warto dać jeszcze tych kilka dodatkowych stówek aby montażycie co to zrobili?

u mnie taka brama została wstawiona 2 tygodnie temu

robiło 2 ludzi; w sumie zajęło im to 4,5 godziny; nie wiem czy krótko czy długo

ale poza przerwą 15 minutową na kawkę przez cały czas majstrowali; piony poziomy;itp

poza tym czy później jak co coś się zatnie to czy nie zrzucą odpowiedzialności na niewłaściwy montaż?

w mojej ocenie nie warto

ale decyzja należy do ciebie

• 5 years później...
chyba nie warto samemu bawić się w montaż

skoro bierzesz dobrą markowo bramę i do tego nie tanią to nie warto dać jeszcze tych kilka dodatkowych stówek aby montażycie co to zrobili?

u mnie taka brama została wstawiona 2 tygodnie temu

robiło 2 ludzi; w sumie zajęło im to 4,5 godziny; nie wiem czy krótko czy długo

ale poza przerwą 15 minutową na kawkę przez cały czas majstrowali; piony poziomy;itp

poza tym czy później jak co coś się zatnie to czy nie zrzucą odpowiedzialności na niewłaściwy montaż?

w mojej ocenie nie warto

ale decyzja należy do ciebie

racja.

zwłaszcza, ze fachowo wykonany montaz jest jednym z warunkow gwarancji.

poza tym zabawa w samodzielny montaz albo w ogole powierzenie montazu komus, kto nie do konca posiada kwalifikacje, moze skonczyc sie niewesolo.

Pamietam zdjecia ktore zrobily na mnie wrazenie :) skutecznie są w stanie odwieść kazdego od pomyslu eksperymentowania z montazem.

material zdjeciowy pojawil sie na stronie internetowej firmy BigTor. Tu jest link omawiający ten material:

http://www.bramy-drzwi.pl/hormann-klient/bigtor/132-uwaga-brutalne-zdjecia-z-miejsc-montazu

Robakma racje. Hormann to porzadny producent, brama swoje kosztuje, placisz za jakosc - oszczędzanie na montazu to w tym momencie niepotrzebne ryzyko

Powiedzialabym inaczej- czy hormann czy nie to ryzyko. Wystarczy ze zle nakręci sie sprężyne i problem gotowy. O spadających linkach itp nie wspomnę. Ponieważ teraz nie bedzie mozna juz odliczyć VAT za bramę to tym bardziej opałaca sie brać z usługa zabudowy na 8%. Tylko ze ten topic to juz z 5 lat stary jest wiec nie wiem czy pytajacemu jeszcze ta opinia:)