Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

napęd do bram

Recommended Posts

Witam , jestem tutaj pierwszy raz. Poszukuje informacji na temat napędów do bram wjazdowych. Chciałam kupić w Castoramie bo sa w przystepnej cenie...ale fachowiec, który robi mi bramę odradza i radzi jakiś rewelacyjny napęd za 2,5 tys.od firmy , której on jest posrednikiem, bo te tańsze niby zimą są za słabe, psują się i takie tam. Ja potrzebuję dwa napędy więc wydatek 5 tys jest dla mnie bardzo duzy. Chciałam zapytać , czy posiadacie może napędy z Castoramy i jak one się sprawdzają? Mam jakies podejrzenia, że kupując "przez fachowca" troche przepłacę.

Witam , jestem tutaj pierwszy raz. Poszukuje informacji na temat napędów do bram wjazdowych. Chciałam kupić w Castoramie bo sa w przystepnej cenie...ale fachowiec, który robi mi bramę odradza i radzi jakiś rewelacyjny napęd za 2,5 tys.od firmy , której on jest posrednikiem, bo te tańsze niby zimą są za słabe, psują się i takie tam. Ja potrzebuję dwa napędy więc wydatek 5 tys jest dla mnie bardzo duzy. Chciałam zapytać , czy posiadacie może napędy z Castoramy i jak one się sprawdzają? Mam jakies podejrzenia, że kupując "przez fachowca" troche przepłacę.

ja kupiłem faaca na allegro w cenie tych castoramowych- jeszcze można sporo stargować z ceny

nie kupuj w marketach takich rzeczy

1. ceny nie sa rewelacyjne a czasem i droższe od firmowych

2.nie ma serwisu ,części zamiennych i fachowca w casto

ja za 2500 z montażem biore za sprzet przesuwny do 600 kg z 2 pilotami lampa foto i 5 listew

to samo ze skrzydłówka 2500 z montażem do 2,5 metra skrzydła x2

przy dwóch sztukach napewno by ci monter z twojego regionu opuścił z ceny bierz montera z regionu i szukaj z polecenia żebys na cwaniaka nie trafił co montuje składaki z lewymi centralami itd(wtopisz kase)sprawdzaj co ma być w zestawie z dokładnością zegarmistrza ,nie daj sie oskubać.

montuje sprawdzone napedy beninca,came,marantec i czasami nice i faaca .

pamiętaj ten wzór :) brama 200 kg to napęd do 400 kg nie mniejszy ,zapas mocy to podstawa jak chcesz mnieć ubaw na lata.

no tak to jest jak sie kupuje samemu i za bardzo ufa w przekonania handlowca

to potem sprzet za słaby to normalne że handlowiec tak doradzi aby tylko sprzedać.

ania_cw

najlepiej jak byś zrobiła zdjecie bramy to bym mógł doradzic co powinnas kupic .Tez uważam że zakup powinien byc dokonany u powaznej firmy na aukcjach internetowych różnie bywa ,przed zakupem jest bosko gorzej jak cos nawali i człowiek póżniej sie buja i szuka winnych .

przed zakupem trzeba sie dobrze zastanowic żeby nie kupic za słabego napedu tak jak Cypek came to naprawde bardzo dobry sprzet tylko trzeba wiedziec który kupić do swojej bramy.

Dziękuję za cenne wskazówki. Przeglądałam oferty na allegro ceny rzeczywiście korzystne ale taki zakup nie będzie miał chyba gwarancji :((

pewnie, że kupując w internecie nie masz gwarancji... gdzieś Ty chłopie sie uchował? przecież na allegro najczęściej napędy sprzedają firmy, które je montują a sprzedaż na allegro jest jakby dodadkową działalnością

niby wszystko ok

tylko gwarancja zakupu a gwarancja montazu to dwie rózne rzeczy

dealerowi sprzetu nikt nie wmówi awarii z powodu złego montazu

ty kupiłeś od dealera i tobie moga powiedziec że awaria wynikła z powodu złego montazu bo montaz powinien wykonywać montazysta jak to jest ujęte w instrukcji napędu.

Jaka to gwarancja jak samemu musisz demontować naped i wysyłac na swój koszt do naprawy.FUN sie zaczyna jak przysyłają napęd że niby wszystko ok i nadal wszystko nie działa bo to moze foto albo lampa robi zwarcie.

GWARANCJA jest po to że w razie problemu przyjezdza monter i szuka rozwiązania i ciebie nic nie obchodzi poprostu madziałać-nie widze sprzedawcy z aukcji który przyjedzie to zrobic :wink:

może i tak, ale ile napędów ulega awarii w okresie gwarancji, a montowałem sam i w razie problemów odsyłam do montażysty, i niech on się tym martwi, napęd jest zamontowany według instrukcji więc nie powinno byc z tym problemów, wiele rzeczy zrobiłem sam na budowie, więc napęd nie stanowił dla mnie żadnego problemu przy montażu. No ale faktycznie, wszystko może się okazać, że jednak cos jest źle, to tak jak z butami, kupisz buty Adidasa i po pół roku np. rozkleją się, zareklamujesz je, a oni ci powiedzą że to sa buty do uprawiania joggingu i po gwaranacji, kolega miał taki przypadek.

• 2 months później...
Fitter, a jaką automatykę byś polecił do bramy dwuskrzydłowej, o łącznej szerokości obu skrzydeł 4,5 metra. Skrzydła samo drewno, tzn waga jednego nie większa jak 100kg. Wysokość bramy 1,25 metra, ze sztachet w odstępach, więc dużego oporu do wiatru nie stawia. Płot razem z bramą, to taka dobrze wykonana prowizorka :wink: Prowizorka, bo ma postać ok 5 lat, do czasu kiedy się odkujemy. Mimo wszystko przez te pięć lat chciałbym żeby bramę otwierać na cyknięcie. Montaż zrobię we własnym zakresie. Potrzebuję tylko jakiś gotowy zestawik. Znajdę cosik za 1000-1500 złociszy ??? :roll:

A ja mam taki: http://www.stanmal.pl/aktualnosci.php?akt_id=1 - konkretniej SM-180. Jest super - przede wszystkim bardzo solidnie wykonany mechanicznie (nie wytrzymałem i rozebrałem go na czynniki pierwsze - w porównaniu z faac-em kolegi stanmal to czołg ;) ). Działa bez zarzutów. Tak naprawdę to sama mechanika jest z Kanady, a sterownik z Chin (tak, jak w innych, bardziej markowych napędach), a oni najwyraźniej to tylko składają i firmują (trochę czasu spędziłem w necie, żeby to wyśledzić).

Montowałem sam - z doradztwem z ich strony nie miałem żadnego problemu.

a ja zrobilem tak http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504473-150.html

koszt wykonania to 40 zloty 2 silowniki / do tego sterowanie 160 / jak za darmo :D jak cos to dam moje fotki :D

Taniutko, ale jak z estetyką? Jeżeli tak jak na elektrodzie u kolegi darek222 to ja sobie odpuszczam :wink: Zapodzasz foty?

@Bigbeat

Stanmal ma tylko do bram przesuwnych :(

Kolegi FITTERA cosik nie widać....

a ja zrobilem tak http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504473-150.html

koszt wykonania to 40 zloty 2 silowniki / do tego sterowanie 160 / jak za darmo :D jak cos to dam moje fotki :D

Taniutko, ale jak z estetyką? Jeżeli tak jak na elektrodzie u kolegi darek222 to ja sobie odpuszczam :wink: Zapodzasz foty?

@Bigbeat

Stanmal ma tylko do bram przesuwnych :(

Kolegi FITTERA cosik nie widać....

chyba nie tylko, na stronie mają w ofercie także do uchylnych/skrzydłowych