Sylwina_a 22.11.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 chivas piękna działka. Tylko pozazdrościć można. Ten las.......... marzenie! Jeżeli chodzi o te ściany, to zastanawiamy się nad taką: pustak 24 + styropian 5 i pustak połówka. To jest tradycyjna budowa. W sumie to wyszło tak, że mamy pozwolenie, a nie zmieniliśmy rodzaju ścian w adaptacji. Chyba nikt nie będzie chodził i kontrolował z miarką przy odbiorze. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 22.11.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o te ściany, to zastanawiamy się nad taką: pustak 24 + styropian 5 i pustak połówka. To jest tradycyjna budowa. W sumie to wyszło tak, że mamy pozwolenie, a nie zmieniliśmy rodzaju ścian w adaptacji. Chyba nikt nie będzie chodził i kontrolował z miarką przy odbiorze. Zmiana technologii ściany z 2W na 3W nie jest taka banalna! Radzę co najmniej dobrze skonsultować to z kierownikiem a jeszcze lepiej z architektem, który robił adaptację. Taką zmianę trzeba uwzględnić już na etapie wylewania ław. Poza tym wydaje mi się, że 5 cm styropianu to trochę mało... My mamy ściany z silikatów 24 + styropian 15. Schody wewnętrzne betonowe. Ścianka kolankowa podniesiona minimalnie bo o 10cm (tak wychodziło z wielkości pustaka - 2 x gazobeton = 50cm 3 x Silka = 60cm). Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 23.11.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Witam Darku Kierownkiem budowy jest ta sama osoba, co dokonywała adaptacji projektu. Nie rozmawialiśmy z nim szczegółowo na takie tematy. W zasadzie to powiedział, że z czego wybudujemy z tego będzie stało. Mąż bierze na swoje barki wykonanie. Tzn. nie będzie tego robił sam (bo w życiu jeszcze żadnego domu nie postawił), ale przy pomocy znajomego budowniczego. Ja myślę, że będzie to odwrotnie. Nasi znajomi tanio postawili domek. Ściany wykonali ze zwykłego pustaka żużlowego i do tego styropian 10. Mieszkają w nim chyba z 4 lata i nie narzekają na nic, bo mają bardzo ciepło. Faktycznie przez rozpoczęciem fundamentów, trzeba się konkretnie zdecydować na te ściany. Ale w zasadzie to myślę, że zrobimy 3W i nie będziemy decyzji zmieniać. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 23.11.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Nasi znajomi tanio postawili domek. Ściany wykonali ze zwykłego pustaka żużlowego i do tego styropian 10. Mieszkają w nim chyba z 4 lata i nie narzekają na nic, bo mają bardzo ciepło. Pustak + 10 cm styropianu to standard obowiązujący jeszcze kilka lat temu. Obecnie zwykle stosuje się 12. Zauważ, że to sporo więcej niż chcesz zastosować u siebie. Przy ścianie 3W takiej jak Twoja dałbym co najmniej 8-10 cm styropianu. Tak naprawdę wszytko zależy od tego czym masz zamiar ogrzewać domek. Jeśli drewnem lub węglem to można sobie pozwolić na mniejszą izolację. Jeśli gazem lub prądem to niestety trzeba przyjąć wyższe standardy docieplenia bo inaczej pójdzie się z torbami płacąc rachunki za gaz czy prąd:( Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 30.11.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam Udało mi się popchnąc parę spraw do przodu:-Elewacja-Podłogi -Drzwi wewnętrzne i zewnętrzne.-Ogrodzenie Prawie można mieszkać.Założyłem też nowy album bo onet przesadził z tymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 01.12.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Bogdan, Obejrzałem zdjęcia i jestem pod wrażeniem.... Naprawdę...Rzeczywiście udało Ci się wykonać bardzo dużo w porównaniu do tego, co widziałem pod koniec czerwca. A mógłbyś mi napisać na priv. ile wydałeś do tej pory pieniędzy od początku budowy. I jakbyś miał jeszcze inne zdjęcia, zwłaszcza salon z kominkiem, to chętnie bym obejrzał. Pozdrowienia,Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 01.12.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Hej Bog!Bardzo do twarzy jest Twojemu Feniksowi w takim kolorku elewacji! Bardzo nam się spodobał. Napisz, co zrobiłeś łazience na parterze, ze jest taka duża. A może to tylko takie wrażenie?(choć nie sądzę!).Oczywiście my także czekamy na inne zdjęcia. Ciekawie jest zobaczyć, jakie pomysły mieli inni budowniczy feniksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 01.12.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Napisz, co zrobiłeś łazience na parterze, ze jest taka duża. A może to tylko takie wrażenie?(choć nie sądzę!). Kotłownia poszła sobie nad garaż. Więc mam łazienkę 3x3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 01.12.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Świetny pomysł! Łazienka 3x3 to już coś. My naszą dolną łazienkę jedynie wydłużyliśmy, dzięki temu zmieściliśmy na końcu pomieszczenia prysznic od ściany do ściany, a umywalkę i ubikację daliśmy na ścianę z kotłownią. Zdjęcia pojawią się niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 01.12.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Uzupełniłem fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 02.12.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Bog jestem pod wrażeniem moje pytania: - gdzie ulokowałeś pralnię? - jak umieściłeś ten prysznic na poddaszu? - z czego masz ściany zenętrzne? Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 02.12.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Te wszystkie ruchy były możliwe po wykonaniu ścianki kolankowej i zadaszenia nad garażem. Z półpiętra wchodzi się do pomieszczenia zwanego pralnią i tam też od frontu jest wydzielona kotłownia. Nie mam więc okna w łazience na poddaszu, więc przesunąłem komin. I na prysznic 120x80 - taki dwuosobowy znalazło się miejsce. Ściany zewnętrzne są z gazobetonu Faelbet odmiana 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 14.01.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witajcie!Nowy Rok już dawno rozpoczęty, a tu cisza! Co tam słychać u Was, Feniksowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 15.01.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ja jestem na etapie:- zamówiłem obłożenie schodów drewnem dębowym + parapety- szafy i półki do garderoby- szafa w wiatrołapie- kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 15.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witajcie! Nowy Rok już dawno rozpoczęty, a tu cisza! Co tam słychać u Was, Feniksowicze? my od miesiąca mieszkamy, wszystkie problemy już chyba mamy za sobą, kończymy meblowanie i zaczynamy robić górną łazienkę, bo tam jeszcze stan surowy zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 15.01.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 WitamMy jesteśmy dopiero na etapie planowania kiedy zaczniemy kopać fundamenty, także przed nami wszystko, co już za Wami.Mamy kupioną cegłę u220, z której będziemy budować Feniksa. PozdrawiamySylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 16.01.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 WitamMam prosbe do wszystkich budujacy, do tych co juz zbudowali Feniksa o podanie kosztow ktore posiesliscie przy budowie tego domu. I jesli to mozliwe z rozbiciem na stan surowy i reszte. Przymierzamy sie z zona do tego domku ale nie wiemy czy kwota 300 tys jaka dysponujemy (dzialka jest ale nie uzbrojona) staczy nam zeby w tym domu zamieszkac. Dach z blachodachowki, mury jeszcze nie wiem.PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 17.01.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam Mam prosbe do wszystkich budujacy, do tych co juz zbudowali Feniksa o podanie kosztow ktore posiesliscie przy budowie tego domu. I jesli to mozliwe z rozbiciem na stan surowy i reszte. Przymierzamy sie z zona do tego domku ale nie wiemy czy kwota 300 tys jaka dysponujemy (dzialka jest ale nie uzbrojona) staczy nam zeby w tym domu zamieszkac. Dach z blachodachowki, mury jeszcze nie wiem. Pozdrawiam Konrad Witam, zeby nie było watpliowści "Kasia i Konrad" to nie ta sama osoba co "KaJot" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 17.01.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 BogJaki masz kolor dachówki i okien? KaJot na jakim etapie budowy jesteś? Bastek, KIAjak się mieszka? Zastanawiam się nad takimi zmianami: podniesienie wyskości parteru do ok. 2,70 i podwyższenie ścianki kolankowej o 30 cm. Czy to jest rozsądne, czy ten domek nie straci swojego smaku i uroku? PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 17.01.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Kasia i KonradWitam Mam prosbe do wszystkich budujacy, do tych co juz zbudowali Feniksa o podanie kosztow ktore posiesliscie przy budowie tego domu. I jesli to mozliwe z rozbiciem na stan surowy i reszte. Przymierzamy sie z zona do tego domku ale nie wiemy czy kwota 300 tys jaka dysponujemy (dzialka jest ale nie uzbrojona) staczy nam zeby w tym domu zamieszkac. Dach z blachodachowki, mury jeszcze nie wiem. Pozdrawiam Konrad myślę, że starczy[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts