KaJot 17.01.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Robie kosztorys dla banku (kredyt). Z grubsza wyszło mi 350 KPLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 17.01.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Bog Jaki masz kolor dachówki i okien? KaJot na jakim etapie budowy jesteś? Bastek, KIA jak się mieszka? Zastanawiam się nad takimi zmianami: podniesienie wyskości parteru do ok. 2,70 i podwyższenie ścianki kolankowej o 30 cm. Czy to jest rozsądne, czy ten domek nie straci swojego smaku i uroku? Pozdrawiam Sylwia Witam, na tym etapie co Ty - zamawiam materiały. Ekipa czeka w blokach startowych. Podłączam prąd. Start po świetach wielkanocnych. Co do ostatnich zmian i informacji: Mam wycene komina z Shciedla jakieś 8500 PLN, jakby sie chciało jak u nas w projekcie; Wysokość: mam mieć 12 wartst pustaków U220 i potem ewentualnie jedną warstę cegły pełnej, tak wiec 2.84-2.92 na surowo, docelowo 2.66-2.74 Do kominka warto doprowadzić od dołu rurą w pod podłogą wentylacje. Wybrane pokrycie dachu: dachówka ceramiczna, kolor i kształt taki jak u Bog(a) - kasztan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 17.01.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mieszka się oczywiście bardzo dobrze. Myślę, że jest to właściwy dla nas projekt. Domek w sam raz!Co do podwyższenia parteru i ścianki kolankowej musisz uważać z dachem, żeby on pasował do podwyższonego budynku, być może należy i tu pomyśleć o drobnych zmianach.Co do kosztów, to trudno porównywać bez konkretów. Wszystko zależy od cen materiałów i robocizny w danym regionie oraz od decyzji inwestora, co do materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 18.01.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam My podwyższyliśmy ścianę kolankową na górze, ale wogóle nie pomyślałam nad oknami połaciowymi, czy one mi się tam zmieszczą. Ten nasz kierbud jest chyba do bani, bo nic nie podpowie. Jakbym kazała mu zlikwidować wejście do domu, to chyba by to zrobił. Normalnie tyle projektów w życiu widział, a nic nie powie. Pewnie to przez to, że mieszka w bloku i z praktyki to nic nie wie. No, a tak wogóle to był najtańszy i to chyba jedyny plus. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 22.01.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Dachówkę mam "Roben miedziany". Mam wyższy parter. Pomieszaczenie mają 2,84. Mam też ściankę kolankową wyższą 110 cm. Nie da się wyglądać przez okna. Ale to tylko w łazience i jednej sypilani przeszkadza.Okna połaciowe skróciłem. Są 78x140. 160 przy takiej ściance nie pasują. Czy budynek stracił proporcje możecie ocenić na zdjęciach. Czy 300 tys. starczy ?- to oczywiście zależy od wielu czynników. Głównie standardu wykończenia, ceny przyłączy, ceny ogrodzenia i kostki- ostatnio podrożały też materiały i robocizna Przy rozsądnym wydawaniu na pewno wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 22.01.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam wszystkich, którzy tak szczegółowo dzielą się swoimi doświadczeniami w budowie FENIKSA. Ja niestety jestem jeszcze na etapie wyboru projektu. Dlatego z dużą ciekawością oglądałam zdjęcia z budowy Waszych domków. Są śliczne. Ja swoje 4 ściany będę stawiać w okolicach Warszawy. W związku z tym mam ogromną prośbę do osób, które mają już postawiony taki domek. Bardzo chciałbym zobaczyć go na "żywo". Jeżeli jest to możliwe byłabym wdzięczna ([email protected]). Pozdrawiam bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 23.01.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Bog często wchodzę na fotki Twojego domku i sobie marzę dziękuję bardzo za podpowiedzi. Też będę musiała zmienić okna połaciowe na mniejsze. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł: przeniesienie łazienki i kotłowni do pokoju - gabinetu, a w miejsce kotłowni i łazienki od frontu pokój. No, ale cóż to by się wiązało z przeniesieniem komina i całej instalacji. Wtedy byłaby możliwość zrobienia wyjścia na podwórko z kotłowni. Ale u nas z tym to chyba już za późno, bo pozwolenie czeka w szafce. Małgośka Projekt Fenixa jest bardzo skromny, ale przy tym ma dużo uroku. Niektórzy łączą oba projekty Fenixa i Oriona z pracowni Domus. Lukarny są piękne, ale to się wiąże z dodatkowymi kosztami. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 23.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Bog i jeszcze mam pytanie dośc szczegółowe. Czy fundamenty robiłeś zgodnie z projektem? Czy masz rolety zewnętrzne, i jaki jest kolor okien i drzwi wejściowych? Zamęczam pytaniami, ale kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 25.01.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Fundamenty mam z bloczków betonowych.Okna bez rolet.Okna (Oknoplast), drzwi (Gerda), brama (Krispol) - kolor złoty dąb. Na pytania chętnie odpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 25.01.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 przeniesienie łazienki i kotłowni do pokoju - gabinetu, a w miejsce kotłowni i łazienki od frontu pokój. No, ale cóż to by się wiązało z przeniesieniem komina i całej instalacji. 1 pomysł Można dobudować kanały do drugiego komina (tego do kominka). Ten od frontu przesunąć jak u mnie w róg pomieszczenia. 2 pomysł Też można na parterze zamienić łazienkę z kotłownią (bo szkoda takiego dużego okna do kotłowni). Tylko tak zaplanować aby pomieszczenie kotłowni miało 8 m3, wlot i wylot powietrza, wylot spalin lub kocioł z zamkniętą komorą spalania (nie wymaga wlotu powietrza do pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 25.01.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Dzięki Bog My będziemy mieć w kotłowni piec na eko groszek. Także łazienka jest za mała, bo takie piec to chyba nie wejdzie, a tak wogóle to nie mamy tam dorysowanego okna. Sprawa raczej już zamknięta, bo pozowlenie jest. Dachówkę chciałabym cementową, (żeby było taniej) w kolorze brązowym i do tego albo okna orzech albo złoty dąb. Zastanawiam się Ale z tym to mam jeszcze dużo czasu. Rolety chciałabym pod kolor, ale ostatnio zaczął mi się podobać kolor mahoniowy. Ni wiem, czy Bastek ni ma coś z tego koloru. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 25.01.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Ostatnio znalazłam taki domek: tak jak z katalogu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18514&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 25.01.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Rolety Czytałem sporo opinii na forum o roletach. Ogromna większość jest zdania że nie mają walorów praktycznych: - wiadomo kiedy nikogo nie ma w domu - łatwo je pokonać - kłopotliwe zamykanie - kwiaty mają ciemno itp No i kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 25.01.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Bog no faktycznie zgadzam się z Tobą. Może praktyczne to i są , ale nie estetyczne. Bo przeważnie nie idze dopasować do koloru ramy okiennej i są albo za jasne albo za ciemne. No i się psują!!! Moja sąsiadka miała już kilka razy naprawiana. Może trafiła na przysłowiowy "bubel". Ale mimo tych wszystkich zdań na "nie", my jednak chyba się zdecydujemy, bo alarmu to pewnie nie założymy. Bo alarm to większy koszt niż te rolety (tak myślę Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 25.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 a inni feniksowicze to gdzie, w zaspach śniegu siedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 25.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Inni feniksowicze wyglądają czasami z zasp i przyglądaja się "nowym" A tak w ogóle to śniegu u nas całkiem sporo! Co do rolet, to my mamy. Na dole. Jesteśmy zadowoleni z nich szczególnie wtedy, gdy oglądając tv słońce za bardzo nam zagląda w okna i wtedy gdy wieje wiatr, bo to także jakaś osłona. Rolety w kolorze okien, czyli złoty dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 26.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 KIAdzięki za odp. Faktycznie kolory rolet w kolorze okien. A można wiedzieć jakiej firmy?PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 26.01.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam wszystkich Feniksowiczów, chciałbym się pochwalić, że dzisiaj odebrałem pozwolenie na budowę i wg planów zaczynam w czerwcu. Ekipę do budowy mam, szukam jeszcze dekarzy od dachówki cementowej - może ktoś z Was poleci sprawdzonych na priv... W moim Feniksie będą ściany z betonu komórkowego, a na dachu dachówka Braas, prawdopodobnie celtycka. PozdrowieniaDarek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 29.01.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 a inni feniksowicze to gdzie, w zaspach śniegu siedzą? jeden z innych wziął 3 dni urlopu i kończy łazienkę na górze domu (oczywiście z pomocą złotych rączek ojca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 29.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Bastek masz krótką ścianę przy kominku, a według projektu wyaje mi się, że jest dłuższa. Myślę, że nie masz patentu na ten kominek, bo bardzo mi się podoba i będę mogła cosik zgapić z niego. Wstaw więcej fotek. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts