Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad schodami wylewanymi. Te drewniane są piekne, ale niestety miejsce pod nimi jest niewykorzystane.

A w tak małym domku liczy się każdy metr.

Nie pamiętam kto, ale ktoś z feniksowiczów miał taki schody, jeżeli mogę prosić o fotki. :D To bym była bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

Sylwia

• Odpowiedzi 574
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zastanawiam się nad schodami wylewanymi. Te drewniane są piekne, ale niestety miejsce pod nimi jest niewykorzystane.

A w tak małym domku liczy się każdy metr.

Nie pamiętam kto, ale ktoś z feniksowiczów miał taki schody, jeżeli mogę prosić o fotki. :D To bym była bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

Sylwia

zobacz w albumie z moimi zdjęciami (adres w stopce), tam są schody wylewane, pokazane też po skończeniu i wykorzystane miejsce pod nimi na schowek.

Witam wszystkich, zamierzam pobudować dom Feniks, dziś zamówiłem projekt, nie mam niestety jeszcze ekipy, która wybuduje mi ten domek ;( , ale mimo to chciałbym zacząć gromadzić materiały.

W związku z powyższym mam pytanko i prośbę zarazem. Posiada ktoś z was spis materiałów budowlanych, potrzebnych do wybudowania tego domku -do stanu surowego otwartego???

Jeśli ktoś z was posiada takie informację i chciałby się podzielić, bardzo proszę o kontakt. Mój e-mail to [email protected]

z góry dziękuje i pozdrawiam

tobek

Witam wszystkich feniksowiczów bardzo gorąco :D :D .

Już od bardzo dawna śledzę poczynania wszystkich budujących według tego projektu, ale nigdy nie miałam czasu żeby ujawnić się na forum.

My mieszkamy w swoim Feniksie od grudnia 2006 r. i jesteśmy bardzo szczęśliwi z tego że zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt a nie inny. uważamy że jest to domek optymalny, taki jaki sobie wymyśliliśmy. Jak narazie czujemy się tu super i myślę że tak pozostanie.

http://foto.onet.pl/e83r0,kdoo3bocdcd5,u.html?V=1

my również jak wszyscy zmieniliśmy parę rzeczy, m.in.

- powiększyliśmy wiatrołap o par centymetrów kosztem spiżarni,

- powiększyliśmy dolną łazienkę tak aby weszła kabina,

- powiększyliśmy okna,

- podnieśliśmy ściankę kolankową

i chyba to już wszystkie większe zmiany.

z większych prac zostało nam jeszcze położenie płytek na tarasie i schodach wejśiowych, a także wyrównanie terenu wokół domu, ale to już na wiosnę.

pozdrawiam

Witam wszystkich feniksowiczów bardzo gorąco :D :D .

Już od bardzo dawna śledzę poczynania wszystkich budujących według tego projektu, ale nigdy nie miałam czasu żeby ujawnić się na forum.

My mieszkamy w swoim Feniksie od grudnia 2006 r. i jesteśmy bardzo szczęśliwi z tego że zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt a nie inny. uważamy że jest to domek optymalny, taki jaki sobie wymyśliliśmy. Jak narazie czujemy się tu super i myślę że tak pozostanie.

http://foto.onet.pl/e83r0,kdoo3bocdcd5,u.html?V=1

bardzo fajnie wyszło,

pzdr

s

my również jak wszyscy zmieniliśmy parę rzeczy, m.in.

- powiększyliśmy wiatrołap o par centymetrów kosztem spiżarni,

- powiększyliśmy dolną łazienkę tak aby weszła kabina,

- powiększyliśmy okna,

- podnieśliśmy ściankę kolankową

i chyba to już wszystkie większe zmiany.

z większych prac zostało nam jeszcze położenie płytek na tarasie i schodach wejśiowych, a także wyrównanie terenu wokół domu, ale to już na wiosnę.

pozdrawiam

Uważam że wyszło całkiem nieźle. Naprawdę...

W związku z tym, że ja jestem jeszcze przed budową i mogę jeszcze wprowadzić "ulepszenia" chciałbym zapytać:

1) czy zostawiliście spiżarkę bo na zdjęciach nie mogłem jej dostrzec

2) o ile bloczków podnieśliście ściankę kolankową - ja właśnie mam dylemat: 1 czy 2 - niestety są różne opcje

3) czy ścianki działowe są również z betonu komórkowego

4) jaką macie dachówkę

Pozdrowienia

Darek M.

Dziękuję bardzo za miłe opinie.

-a jeżeli chodzi o spiżarnię to zwęziliśmy ją do głębokości ok.60 cm (nie pamiętam dokładnie) i zabudowaliśmy całą od podłogi do sufitu, na zdjęciach to jest ta ściana z zabudową i kuchenką mikrofalową.

- ściankę kolankową podnieśliśmy o dwa pustaki, ale trzeba uważać żeby zachować kąt dachu bo póżniej cały domek straci na wyglądzie,

- ścianki działowe sa również z betonu komórkowego, a zamiast dachówki mamy blachodachówkę.

Witaj tamcia,

rzeczywiście zabudowaliśmy ścianę między kuchnią a wykuszem, gdyż chciałam mieć oddzieloną kuchnie od salonu.

jeżeli chodzi o kominek to go po prostu nie mamy, też z niego zrezygnowaliśmy, a kącik tv jest faktycznie daleko od wypoczynku. na początku jak się wprowadziliśmy mieliśmy telewizor 20calowy i musieliśmy bardzo wytęrzać wzrok żeby cokolwiek przeczytać na ekranie, poza tym telewizor ginął w salonie. kupiliśmy więc tv 32 calowy, ale wcale by mi nie przeszkadzało jakby był większy.

zdjęcia postaram się wkleić może jutro.

pozdrawiam

adaozga

Witam wszystkich budujących Feniksa!!

Czy jest ktoś z pośród was, kto zrezygnował z balkonu nad wykuszem na korzyśc daszku nad wykuszem?

Jesli tak to czy daszek ten jest łamany czy prosty (jak nad garażem).

nam wykonawca proponuje prosty daszek uzasadniając to tym, ze lepiej bedzie pasował do bryły domu. mnie osobiście bardziej podoba sie ten łamany. :(

Proszę o pomoc!!! czas mam do poniedziałku na decyzję

Pozdrawiam Wszystkich Feniksowiczów i dziekuje z góry za podpowiedz.

Hidaro

Witam

Dziekuję za odpowiedz. Tylko, że my zostawiamy bez zmian rozmiar wykuszu. I wykonawca twierdzi, że ten daszek nad małym wykuszem będzie nie ciekawie wyglądał. :(

Byłam pewna że chcę by był taki własnie łamany, ponieważ pieknie bedzie sie prezentował razem z wykuszem. Ale zwatpiłam po argumentach wykonawcy. :( (Wykusz jest za mały do łamanego daszku)

W tej chwili nad wykuszem jest zarys prostego daszku (więźba) i nie podoba mi się to :-? Ale boje sie ze po wprowadzeniu moich zmian , czyli łamany daszek wyjdzie rzczywiście źle. A jesli zostawie to co jest to przy każdym wyjsciu z domu bedzie mnie trafaiało.

prosze o pomoc

Hidaro

Witam

Dziekuję za odpowiedz. Tylko, że my zostawiamy bez zmian rozmiar wykuszu. I wykonawca twierdzi, że ten daszek nad małym wykuszem będzie nie ciekawie wyglądał. :(

Byłam pewna że chcę by był taki własnie łamany, ponieważ pieknie bedzie sie prezentował razem z wykuszem. Ale zwatpiłam po argumentach wykonawcy. :( (Wykusz jest za mały do łamanego daszku)

W tej chwili nad wykuszem jest zarys prostego daszku (więźba) i nie podoba mi się to :-? Ale boje sie ze po wprowadzeniu moich zmian , czyli łamany daszek wyjdzie rzczywiście źle. A jesli zostawie to co jest to przy każdym wyjsciu z domu bedzie mnie trafaiało.

prosze o pomoc

Hidaro

Witam

Nasi sąsiedzi mają mały wykusz i na nim łamany daszek. Wygląda pięknie. Moim zdaniem prosty daszek nie ma żadnego uroku.

Pozdrawiam

Sylwia

Dziekuję serdecznie za odpowiedz. :)

Utwierdziło mnie to w moim przekonaniu :)

dzis byłam na budowie i jestem pewna że tylko taki łamany daszek bedzie dobrze wyglądał !!!

tak więc jutro rozmowa z wykonawcą.

dzis przy tym słoneczku pokazał sie kolejny feler :x !!

Dachówke mamy z połyskiem w ciemnym brązie a klinkierówkę na kominach matową w brązie (niby tez ciemny). Pasował idealnie do dachówki gdy go kupowaliśmy ( na dworze i w deszczu) a teraz w słońcu i przy dachówce na dachu wyglada matowo i nie ciekawie. :(

Ciekawa jestem czy można nadac jej czymś jakieos połysku?

macie jakies pomysły?

Pozdrawiam serdecznie

Hidaro