KaJot 15.06.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Dzis (15.06) zakończyłem stam surowy otwarty mojego FENIKSA !!! Mury wybudowane, dach przykryty. Teraz zacznie sie wykańczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krizo 17.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 bog No wlasnie bardzo nam sie spodobal Twoj pomysl z tym pomieszczeniem nad garazem, jeszcze nie wiadomo czy bedzie tam kotlownia, czy jakis pokoj hobby czy cos jeszcze innego . Zastanawialismy sie czy fakt, ze nie bedzie mozna wyjzec przez okno w sypialni bedzie nam przeszkadzal, ale z tego co piszesz to nie jest to jakos szczegolnie potrzebne . Wg projektu na dachu jest tylko sama folia i od razu dachowka - co o tym sadzicie? Czy ktos klad deski+pape i dopiero dachowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeteR.R 17.06.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 KaJot fajnie Nam jeszcze daleko do tego. Zamieściłem kilka nowych fotek w albumie (linka w stopce). We wtorek przyjeżdżają "gruszki" z "pompką" i będą pompować ławy. Elektryk oczywiście "dał ciała" i się nie zjawił. Prądu nadal krótko, ale na szczęśnie jest miły i bardzo życzliwy sąsiad. Wniosek prosty - nie ufaj elektrykom Może jutro się pojawi i przy dobrym wietrze sinus będzie już w środę. BTW dostałem wycenę robocizny na pokrycie blachodachówką + obróbki + instalacja okien dachowych i rynien 8,2 K netto. O tak wyglądałem jak to przeczytałem. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 19.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 KaJot fajnie Nam jeszcze daleko do tego. ... dostałem wycenę robocizny na pokrycie blachodachówką + obróbki + instalacja okien dachowych i rynien 8,2 K netto. O tak wyglądałem jak to przeczytałem. Szukam dalej. Możesz moich dekarzy sprawdzić. Miałem ich z polecenia. Kontakt na priv. Ja za dachówkę ceramiczną + obróbki + instalacja 5 okien dachowych i rynien zapłaciłem 6 tyś. Ale to jeszcze przed tym szaleństwem cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 19.06.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Bog,A masz może innych fachowców (hydraulik, elektryk, tynkarz tradycyjny, wylewkarz), których mógłbyć polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 19.06.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Bog, A masz może innych fachowców (hydraulik, elektryk, tynkarz tradycyjny, wylewkarz), których mógłbyć polecić ? Elektryka mogę polecić (na priv). Chociaż wiem że ostatnio woła za punkt coś koło 50 zł z materiałem. Do wylewek możesz Eimunda z forum wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 19.06.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 prosze podeślij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeteR.R 22.06.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Nowe fotki w albumie. Ławy zasmarowane. A bloczki przyspieszyły i będą już dziś a nie w poniedziałek. Kabel wkopany, ale nie ma napięcia bo przez to całe uwalnianie rynku energii było zamieszanie i nie mogli wydać licznika. Może dziś się uda. No i chłopcy oczywiście o mało co nie wywrócili słupa z kablem telefonicznym Na szczęście tylko się przechylił. Ufff. Jak bym pozbawił sąsiadów telefonu to by mnie z całą naszą budową wywieźli do lasu chyba Mają go poprawić jak bedą zakładali licznik. Pozdrawiam. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 22.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Jak grube dawaliście ocieplenia:->ścian zewnętrznych->poddasza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 22.06.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Na ściany styropian 12 cmA na poddaszu wełna 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 22.06.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 dzieki,20 miedzy krokwie a 5 po ? czy inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 22.06.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 dzieki, 20 miedzy krokwie a 5 po ? czy inaczej ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 25.06.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam, ja również chciałbym się pochwalić swoimi zdjęciami z budowy - link na dole. Album będę uzupełniał w miarę postępów na budowie. Na dzień dzisiejszy mam zasypany piach do fundamentów i zalany chudy beton, przerwę co najmniej przez tydzień i ... przywiezione wszystkie pustaki na budowe . Na skladzie niestety nie chcieli dalej magazynować, a miały być transporty partami pod moje potrzeby... I jeszcze pytanie Czy Ktoś z Was ma zrobiony barek między kuchnią i jadalnią? Jeżeli tak, to czy mógłby napisać jak to wymyślił - zdjęcia mile wskazane. Na pewno trzeba będzie skrócić ściankę między podciągami P1 i P2 żeby było przejście do jadalni. Będę wdzięczny za Wasze porady... Pozdrowienia Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 25.06.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 ...Na pewno trzeba będzie skrócić ściankę między podciągami P1 i P2 żeby było przejście do jadalni.... Mój kierownik się nie zgodził - bo to ścianki nośne. Może jak się podeprze słupem żelbetowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 25.06.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Mój kierownik się nie zgodził - bo to ścianki nośne. Może jak się podeprze słupem żelbetowym To muszę porozmawiać z moim kierownikiem... Pozdrowienia Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeteR.R 26.06.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A mój kierownik powiedział, że ten słup pod P1 i P2 to trzeba poszerzyć. Jak policzyłem to ten słup może przenieść w formie obecnej (102cm) jakieś 73 tony a jak się go poszerzy na dwa klocki gazobetonowe (119) to będzie mógł przenieść ok. 85 ton W każdym razie pomysł zwężania słupa odpada. Nie będzie miał odpowiedniej wytrzymałości. Rozwiązaniem jest wymurowanie go węziej, ale z cegły pełnej która ma wytrzymałość 15MPa a nie 3,2 jak gazobeton "600", ale taki rozwiązanie też trzeba przeliczyć i sprawdzić, bo na tych podciągach opierają się bardzo długie belki stropowe, a waga samego stropu z nadbetonem to ok. 280 kg. Do tego dochodzi jeszcze obciążenie statyczne (przyjęte ok. 500kg/m2) + współczynnik bezpieczeństwa. To wszystko jest policzone w dokumentacji w części opisowej na stronie 8. Skoro kierownicy mówią, że nie można zwężać to coś w tym jest. W końcu to oni odpowiadaą za efekt końcowy i bezpieczeństwo tego budynku. A tak BTW to już dziś mają byc wymurowane do końca ściany fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 26.06.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Mi kierownik kazał pod P2 zobić słupy żelbetonowe, a słupek mam z U220 (15Mpa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 27.06.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Mi kierownik kazał pod P2 zobić słupy żelbetonowe, a słupek mam z U220 (15Mpa) Konrad, czy jak robiłeś słuby żelbetowe pod P2 to skracałeś ścianę między P1 i P2 czy długość masz bez zmian? (w projekcie jest 102 cm) Pozdrowienia Darek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 27.06.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Dugość bez zmian, ale nie myślałem o skracaniu, więc nie dowiadywałem się mozliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 27.06.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 ...koszty stanu surowego otwartego ... w okolicach 180-190 kPLN; przy czym materiały wyszły mi ok 125 kPLN; ... To robocizna 60 ? Etap zakończyłem i zrobiłem podsumowanie: Koszt stanu surowego otwartego: 180 kPLN Materiały: 125 kPLN Robocizna (mury + dach): 51 kPLN Inne wydatki (transporty, koparki, ochrona budowy): 4 kPLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts