bastek13 12.11.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 ja to z pytaniem jakie macie rozwiązania w temacie rynien? Czy wszyscy zgodnie z projektem, czy inaczej? Pozdrawiam S. w projekcie z tego co pamietam byly łańcuchy z małych daszków, ja z nich zrezygnowałem i dałem rynny na kolumnach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaL 05.12.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam,Jesteśmy w trakcie budowy Feniksa, właśnie rozpoczęliśmy krycie dachu. Z zainteresowaniem obejrzałam forum i zdjęcia. Zastanawiam się:1. Czy ktoś zdecydował się na schody drewniane zgodnie z tym, co przewiduje projekt?2. Jakie są zalety schodów lanych z betonu (poza dodatkowym schowkiem)? 3. Czy warto zrezygnować ze spiżarni na rzecz dodatkowej szafy w wiatrołapie?Jakie jest Wasze zdanie?PozdrawiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 05.12.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witaj Ja mam betonowe.Zalety: nie skrzypią, są od stanu surowegoPrzy drewnianych ażurowych piasek sypie się pod schody. Nie bardzo coś może tam stać. Na pewno ładniejsze są drewniane i w sumie niekoniecznie droższe.Jak się doda: beton + zbrojenie + obłożenie drewnem + balustrady to też niezła sumka wychodzi.Ja mam pod nimi schowek i przejście do garażu. Nie mam spiżarni ale powiększoną kuchnię i otwartą tylko na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 05.12.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam, Jesteśmy w trakcie budowy Feniksa, właśnie rozpoczęliśmy krycie dachu. Z zainteresowaniem obejrzałam forum i zdjęcia. Zastanawiam się: 1. Czy ktoś zdecydował się na schody drewniane zgodnie z tym, co przewiduje projekt? 2. Jakie są zalety schodów lanych z betonu (poza dodatkowym schowkiem)? 3. Czy warto zrezygnować ze spiżarni na rzecz dodatkowej szafy w wiatrołapie? Jakie jest Wasze zdanie? Pozdrawiam Aneta ja zrezygnowalem ze spizarni aby powiekszyc kuchnie, zrezygnowalem rowniez z wejscia do kuchni z hallu, mam tylko z salonu. Kuchenka wg projektu byla dla mnie zbyt mala i nieustawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 06.12.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Hej! My mamy schody drewniane ażurowe i piasek się nam nie sypie , choć oczywiście zamieść pod schodami trzeba. Schody wizualnie są oczywiście lekkie i to nam się podoba. Ze spiżarki zrezygnowaliśmy i mamy tam szafę od strony wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 07.12.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 My też będziemy mieć schody drewniane ażurowe. Jeśli chodzi o cenę, to myślę, że jest to cena porównywalna z betonowymi. Ze spiżarki też zrezygnowaliśmy i będziemy mieć szafę w tym miejscu w wiatrołapie. Wejście do kuchni pozostaje bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaL 07.12.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Jednak będziemy powiększać wiatrołap. Dodatkowa szafa się przyda. Prawdopodobnie zrobimy też schody drewniane, ażurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta.majcherczyk 09.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta.majcherczyk 10.02.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 witam serdecznie budujacych Feniksa . My też na wiosne chcemy budować wedlug tego projektu . Prosze o przyjecienas do grona budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeK 11.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam! Zastanawiam się nad budową domu wg projektu Feniks. Chciałbym jednak rozeznać się wstępnie co do ew. kosztów. Czy ktoś z forumowiczów budujących ten domek mógłby podesłać mi zestawienie materiałów? Z góry dziękuję i pozdrawiam -- TeeK[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 14.02.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 EdytaWitamy wśród feniksowiczów.My jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego. TeeKzestawienie materiałów? Zależy co i jak i z czego. Z garażem, czy bez?Cena myślę, że w tym roku mniejsza niż w poprzednim (boom budowlany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta.majcherczyk 15.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Tak sie cieszylam ze na wiosne zacznę Feniksa ale sprzedający działke budowlaną nas wyrolowal .Po cichu i sprytnie >Co za ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeK 15.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 S&M Nie sprecyzowałem dokładnie gdyż w zasadzie nie decydowałem się jeszcze na technologię. Fakt, że interesuje mnie wersja z garażem ale myślałem, że po prostu budujący ten domek podzielą się danymi ze swoich budów. Mógłbym wtedy sam rozeznać się co do cen materiałów przy danych rozwiązaniach i miałbym pewien obraz. Więc ponawiam prośbę -- jeśli nie macie nic przeciwko, żeby podzielić się Waszymi danymi z budowy (np. do stanu surowego zamkniętego) to byłbym wdzięczny. pozdrawiam TeeK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 16.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Nowych i Potencjalnych Feniksowiczów Mój niezbyt aktualny kosztorys jest TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 12.03.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 WitamPytanie do feniksowiczów: GDZIE (w którym miejscu) MACIE ROZDZIELNIE DO PODŁOGÓWKI I NA KALORYFERY? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 13.03.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam Rozdzielnia:- na dole pod schodami (myślę że może też byc w wiatrołapie)- na górze w garderobie (teraz jest w szafie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 31.03.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam Rozdzielnia: - na dole pod schodami (myślę że może też byc w wiatrołapie) - na górze w garderobie (teraz jest w szafie) u mnie - na dole w wiatrołapie (może być też pod schodami ) - na górze w garderobie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klokla 01.05.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam wszystkich forumowiczów!!! Będę budować Feniksa z garażem, jestem na etapie zmian w planach najważniejsza to garaż z dachem dwuspadowym.No i tu zaczęły się prawdziwe schody, chciałabym żeby pokój nad garażem był na poziomie przedłużonej pierwszej kondygnacji ale gdzie zrobić drzwi do niego ? Druga sprawa, czy wejście do garażu robi się niżej z jakiegoś ważnego powodu czy to tylko estetyka budynku? Po pytaniach już wiecie, że jestem zielona w tych sprawach a budowę mamy już zacząć za dwa miesiące!!!Czy ktoś wybudował takiego Feniksa i mógłby się podzielić swoimi uwagami?Ja mieszkam w Warszawie a będę budować pod Wyszkowem. Pozdrawiam wszystkichOglądałam mnóstwo Waszych zdjęć i czytałam rady,które uwzględniam w planach(przedłużenie łazienki i zrobienie prysznica na parterze, podniesienie do wysokości 2,90). Dziękuje za odpowiedzi,PozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 04.05.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ... No i tu zaczęły się prawdziwe schody, chciałabym żeby pokój nad garażem był na poziomie przedłużonej pierwszej kondygnacji ale gdzie zrobić drzwi do niego ? .... Druga sprawa, czy wejście do garażu robi się niżej z jakiegoś ważnego powodu czy to tylko estetyka budynku? .... Witam Ad1. Ciężko sobie wejście z piętra wyobrazić. Po środku jest przecież klatka schodowa. Trzeba by na siłę wciskać. Pewnie spowodowałoby to wykonanie wspólnego dachu nad domem i garażem. Taka duża stodoła. Ja wchodzę w półpiętra. Służę swoją adaptacją. Ad2. Wg mnie wjazd do garażu jest niżej po to aby nie trzeba było robić podjazdu do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klokla 04.05.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam Panie Bogdanie, Bardzo dziękuję za odpowiedź i udostępnienie Pana adaptacji. Nasz architekt taką zrobił adaptację,( ołówkiem), że jak już pisałam wchodzi się do pokoju nad garażem z piętra, korytarzem uzyskanym po zmniejszeniu pokoju przylegającego do schodów. Faktycznie różnica między dachami domu i garażu wynosi tylko jakieś 20 cm. Faktycznie stodoła. W pokoju nad garażem u Pana w adaptacji widzę tylko jedno okno połaciowe, czy to wystarcza ? Ja zaplanowałam jedno okno połaciowe i jedno duże w ścianie budynku. Jutro z architektem przeanalizuję obie adaptacje i poinformuję Pana jakie wybiorę rozwiązanie. Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts