Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

16 dni schnięcia betonu na płytę

dingo

Recommended Posts

Po 16 dniach od wylania płyty mam mieć stawiany dom szkieletowy. Kolega mi mówi, że za krótko stoi beton i nie będzie wyschnięty do końca. Miało być idealnie 28dni ale wykonawcy fundamentów "się przedłużyło". Beton to B20, polewany 4-5 razy dziennie. Co począć? Kier.bud. mówi, że będzie suchy, szalunki zdjęte będą po miesiącu ale domek mogą stawiać.

Po co ten beton ma być wyschnięty?

Ja szalunki zdejmuje na drugi dzień po betonowaniu a po 3 dniach leży na tej ścianie już strop.

mógłbyś/mogłabyś rozwinąć te ciekawe opowieści :-?

Rozumiem,że inni pracują tak:

- betonowanie ściany żelbetowej- przerwa 28 dni

-betonowanie stropu - przerwa 28 dni

To jedna budowa na całe życie chyba.

Rozumiem,że inni pracują tak:

- betonowanie ściany żelbetowej- przerwa 28 dni

-betonowanie stropu - przerwa 28 dni

To jedna budowa na całe życie chyba.

domyslam sie ze to tez zalezy od technologi prac

jak fundamanty i ściany murowane - to po paru dniach beton majac ilestam % nosnosci - mozemy obciazac stopniowo np murujac sciany ...

jak w planie jest sru postawic calosc domu w 1 tydzien to chyba trzeba czekac extra

u mnie np na fundamantach murowali prawie z biegu, a np strop lezakowal sobie pare tygodni ...

po kolejne pewnie tysz to wisz ino sie przekomarzasz ;D

autor wątku pisze o stropie...

tak że te opowieści o ściąganiu szalunków na drugi dzień

są wręcz niebezpieczne :o

Zauważyłęm ale ja nie piszę po japońsku i wyraźnie napisane jest,że to są szalunki ścian. Nic nie piszę o rozszalowywaniu stropów.

Natomiast kolega pytającego się naczytał o 28 dniach tylko nie wiem w którym kościele dzwoni.

Nie widzę problemu w częściowym rozszalowaniu stropu po 16 dniach (sam bym rozszalował częściowo po 7) i nie widze problemu w wykonywaniu prac na nim.

i postawic pare palet bloczkow/cegieł czegokolwiek na tym ? ;D

Spokojnie , normalna praktyka na budowach że pakuje się palety z materiałem na strop , nawet po trzech dniach od zalania , ale z głową.

... no fakt ... tak się praktykuje... ŁUP HDS-em paletę na strop....

:evil: