dingo 29.04.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Po 16 dniach od wylania płyty mam mieć stawiany dom szkieletowy. Kolega mi mówi, że za krótko stoi beton i nie będzie wyschnięty do końca. Miało być idealnie 28dni ale wykonawcy fundamentów "się przedłużyło". Beton to B20, polewany 4-5 razy dziennie. Co począć? Kier.bud. mówi, że będzie suchy, szalunki zdjęte będą po miesiącu ale domek mogą stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.04.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Po co ten beton ma być wyschnięty? Ja szalunki zdejmuje na drugi dzień po betonowaniu a po 3 dniach leży na tej ścianie już strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dingo 29.04.2008 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Płyta pozioma, zakrycie piwnicy, nie pamiętam jak to się nazywa. To płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.04.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Po co ten beton ma być wyschnięty? Ja szalunki zdejmuje na drugi dzień po betonowaniu a po 3 dniach leży na tej ścianie już strop. mógłbyś/mogłabyś rozwinąć te ciekawe opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Po co ten beton ma być wyschnięty? Ja szalunki zdejmuje na drugi dzień po betonowaniu a po 3 dniach leży na tej ścianie już strop. mógłbyś/mogłabyś rozwinąć te ciekawe opowieści Rozumiem,że inni pracują tak: - betonowanie ściany żelbetowej- przerwa 28 dni -betonowanie stropu - przerwa 28 dni To jedna budowa na całe życie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.04.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 autor wątku pisze o stropie... tak że te opowieści o ściąganiu szalunków na drugi dzień są wręcz niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 29.04.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Rozumiem,że inni pracują tak: - betonowanie ściany żelbetowej- przerwa 28 dni -betonowanie stropu - przerwa 28 dni To jedna budowa na całe życie chyba. domyslam sie ze to tez zalezy od technologi prac jak fundamanty i ściany murowane - to po paru dniach beton majac ilestam % nosnosci - mozemy obciazac stopniowo np murujac sciany ... jak w planie jest sru postawic calosc domu w 1 tydzien to chyba trzeba czekac extra u mnie np na fundamantach murowali prawie z biegu, a np strop lezakowal sobie pare tygodni ... po kolejne pewnie tysz to wisz ino sie przekomarzasz ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.04.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 autor wątku pisze o stropie... tak że te opowieści o ściąganiu szalunków na drugi dzień są wręcz niebezpieczne Zauważyłęm ale ja nie piszę po japońsku i wyraźnie napisane jest,że to są szalunki ścian. Nic nie piszę o rozszalowywaniu stropów. Natomiast kolega pytającego się naczytał o 28 dniach tylko nie wiem w którym kościele dzwoni. Nie widzę problemu w częściowym rozszalowaniu stropu po 16 dniach (sam bym rozszalował częściowo po 7) i nie widze problemu w wykonywaniu prac na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 29.04.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 i postawic pare palet bloczkow/cegieł czegokolwiek na tym ? ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dingo 29.04.2008 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Tu chodzi o przykrycie tej podłogi poprzed postawienie na niej domku, nie chodzi o zdjęcie tych desek z dołu z tymi drągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.04.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 i postawic pare palet bloczkow/cegieł czegokolwiek na tym ? ;D Why not Zależy ile i jak. Mam do dyspozycji 50% z jakiś 280 kg/m2 a nawet więcej bo przeca jest inny schemat statyczny. Choć w szkielecie kilka palet bloczków i cegieł nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.04.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 i postawic pare palet bloczkow/cegieł czegokolwiek na tym ? ;D Spokojnie , normalna praktyka na budowach że pakuje się palety z materiałem na strop , nawet po trzech dniach od zalania , ale z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 i postawic pare palet bloczkow/cegieł czegokolwiek na tym ? ;D Spokojnie , normalna praktyka na budowach że pakuje się palety z materiałem na strop , nawet po trzech dniach od zalania , ale z głową. ... no fakt ... tak się praktykuje... ŁUP HDS-em paletę na strop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2008 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 ... Kier.bud. mówi, że będzie suchy, szalunki zdjęte będą po miesiącu ale domek mogą stawiać. KB mówi prawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dingo 30.04.2008 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Uff, ja już przez te budowe jestem bliski załamania a żona już dwa razy płakała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 30.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Uff, ja już przez te budowe jestem bliski załamania a żona już dwa razy płakała. Głowa do góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.05.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Uff, ja już przez te budowe jestem bliski załamania a żona już dwa razy płakała. Głowa do góry . głowa do góry do nie juz a dopiero dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts