ggomul 04.05.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 mam na działce 6 m pasu leśnego( nie istniejącego) od niego mam w odległosci 2,7m wybudowaną ściane budynku z oknami i wejsciem, mam pozwolenie na budowę i niem ma tam MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 05.05.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Nie jestem rolnikiem, nie mam ziemi, czy mimo to gmina wyda mi teraz WARUNKI ZABUDOWY na działkę którą zamierzam kupić? Wiem, że nie obędzie się bez załatwienia hektarów w przyszłości, ale po prostu chciałabym wiedzieć na chwilę obecną czy na tej działce da się budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 08.05.2008 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Może mi ktoś odpowie na moje powyższe pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.05.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Tak bardzo skrótowo.Aby otrzymać WZ na budowe zagrodowa trzeba łącznie spełnić kilka warunków:- być rolnikiem (stosunkowo proste)- być zameldowanym w danej gminie lub UZNANIOWO w gminie bezpośrednio sąsiadującej.- posiadac w danej gminie co najmniej taki areał, co średnia wielkość gospodarstwa rolnego w danej gminie, Natomiast aby otrzymać "normalne" WZ tez trzeba spełnić łącznie kilka warunków:- działka nie podlega "odrolnieniu" bądź "odlesieniu",- ma dostep do drogi publicznej- posiada "dostep" do mediów,- w obszarze 3 x front działki lecz nie mniejszym niż 50m (okrąg) na działkach sąsiadujacych i dostepnych z tej samej drogi istnieja zabudowania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 08.05.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Dzięki. Obok tej działki nie ma żadnego domu, z tyłu i z boku jest las, natomiast z przodu jest dom w odległości jakiejś 120 m od tej działki. Dojazd mamy mieć od drogi publicznej. Czyli nie dostaniemy jednak WZ. Chyba na darmo czekamy na WZ. U nas wymagają: około: 3,70 ha. Mamy 1,20 ha w tej gminie gdzie chcemy kupić tą działkę ale nie wiem czy to pomoże, chyba nie. Zresztą nie można się dogadać z tymi urzędnikami. W innej gminie mamy 5 ha, ale to się podobno nie liczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.05.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Areał musisz "posiadać" - czyli możliwa dzierżawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 08.05.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 w odległosci 2,7m wybudowaną ściane . To się ciesz, ze nie spotkałeś wcześniej eSiwy12 - miałbyś 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.05.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 w odległosci 2,7m wybudowaną ściane . To się ciesz, ze nie spotkałeś wcześniej eSiwy12 - miałbyś 12 Nie mam siły sprawczej Nie radzę - zbyt mało informacji, abym mógł z pełna odpowiedzialnością udzielać rad - pokazuję co stanowi prawo - czyli jaka może być decyzja urzędnika. Moim zdaniem może to pozwolic na unikniecie "różnych" wpadek i poszukanie odpowiedzi w innych (przywołanych przez PB) przepisach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W piątek urbanista który wydaje WZ stwierdził, że prawdopodobnie trzeba będzie odsunąć się od lasu 30 m........ nie chcę klnąć na forum, ale.... Działka ma trochę ponad 30 m szerokości. Także na dom mamy 0 szans. Czemu to prawo takie jest, niedaleko nowe domy stoją przy samym lesie, a ja bo nie mam znajomości to nic nie mogę załatwić. Kiedy się w tym kraju skończy ta jedna wielka korupcja!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 my mamy 4m - standardowa odległość- tyle, że las jest prywatny. Nie wiem czy to miało jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 To czemu my mamy tyle? My mamy las prywatny i część państwowego. Czy na ładnej działce nie można się pobudować już bez dawania łapówki, czy szukania znajomości lub rocznego poniżania się przed tymi urzędasami?! Normalnie mam dość, od klika dni mam nerwicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 a co masz na warunkach zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Nic jeszcze nie mam, nie dostałam jeszcze WZ, wstępnie się to dowiedzieliśmy, jak rozmawialiśmy z nim co już ustalił. Czy on to zmieni, wątpię. Czemu moje życie ma zależeć od jakiegoś urzędnika? To że nie pracujemy z mężem na wysokich stanowiskach to nie mamy szansy na własny dom? Czemu to prawo się nie zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Spokojnie, my w warunkach mieliśmy dom z poddaszem i 2- spadzisty dach. Stoi parterówka z 4- spadzistym. Urzędnicy to tez ludzie...trzeba tylko do nich wydreptać ścieżkę. Poza tym pamiętaj, że od lasu jest ciemno. U nas pokój i łazienka od strony lasu są trochę ciemniejsze od innych pomieszczeń w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 No tak, tylko że Ty nie musiałaś się odsuwać 30 metrów, nie wiem skąd nawet taki pomysł na tak wielką odległość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 a dzwoniłaś do gminy czy mają jakiś" szablon" wg. którego działają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W gminie nic nie wiedzą, dali mi tel do tego pana urbanisty, więc zadzwoniłam do niego i w piątek spadła na mnie ta jakże miła wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 a macie plan zagospodarowania przestrzennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia240 20.05.2008 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Tradycyjnie nie mamy, jeszcze się nie wyrobili, może za parę lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 kurcze...a inne domy w Waszej miejscowości? Ma ktoś dom przy lesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts