Havena 29.04.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam i po raz kolejny prosze o porade.Sytuacja wyglada nastepujaco:http://img225.imageshack.us/img225/4697/oknoir3.jpgSciana bez okna bedzie usytuowana 3m od granicy dzialki. Czy moge miec okno w miejscu oznaczonym czerwona elipsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 29.04.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.04.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 tak. A na jakiej podstawie opierasz swoją wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 29.04.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie. Pod uwagę bierze sie ścianę budynku skierowaną oknami w stronę granicy = 3m. Zaznaczone okno nie jest skierowane w stronę granicy = 3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 29.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam!Moim zdaniem tak. Uzasadnienie.Kwestie usytuowania budynków na działce reguluje w ogólności prawo budowlane oraz w szczególności rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. nr 75, poz. 690, zm. Dz. U. z 2004 r. nr 109, poz.1156). W powyższym rozporządzeniu w dziale II, rozdziale 1, par. 12, pkt. 3, ust. 2 jest napisane:"(...)przy nierównoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku — 4 m do najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego w ścianach zwróconych w stronę tej granicy oraz 3 m do najbliższego narożnika, ryzalitu lub wykuszu budynku(...)"Istotne są tu dwa stwierdzenia. Pierwsze, że dotyczy to ścian nierównoległych do granicy czyli takich jak Twoja (prostopadła czyli nie równoległa) oraz drugie, że dotyczy ścian zwróconych w stronę granicy, a więc usytuowanych do niej pod kątem ostrym, mniejszym niż 90 stopni. Tego drugiego warunku nie spełniasz, tak więc ten ustęp Ciebie nie dotyczy. Nie dotyczy też Ciebie z oczywistych względów ustęp 1, ponieważ przedmiotowa ściana nie jest równoległa do granicy. Innymi słowy prawo nie nakłada żadnych specjalnych ograniczeń w stosunku do Twojej ściany.Zaznaczę, że nie jestem prawnikiem, więc moje rozumowanie może być obarczone jakimiś wadami, może jednak przyda Ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam! Moim zdaniem tak. Uzasadnienie. Kwestie usytuowania budynków na działce reguluje w ogólności prawo budowlane oraz w szczególności rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. nr 75, poz. 690, zm. Dz. U. z 2004 r. nr 109, poz.1156). W powyższym rozporządzeniu w dziale II, rozdziale 1, par. 12, pkt. 3, ust. 2 jest napisane: "(...)przy nierównoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku — 4 m do najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego w ścianach zwróconych w stronę tej granicy oraz 3 m do najbliższego narożnika, ryzalitu lub wykuszu budynku(...)" Istotne są tu dwa stwierdzenia. Pierwsze, że dotyczy to ścian nierównoległych do granicy czyli takich jak Twoja (prostopadła czyli nie równoległa) oraz drugie, że dotyczy ścian zwróconych w stronę granicy, a więc usytuowanych do niej pod kątem ostrym, mniejszym niż 90 stopni. Tego drugiego warunku nie spełniasz, tak więc ten ustęp Ciebie nie dotyczy. Nie dotyczy też Ciebie z oczywistych względów ustęp 1, ponieważ przedmiotowa ściana nie jest równoległa do granicy. Innymi słowy prawo nie nakłada żadnych specjalnych ograniczeń w stosunku do Twojej ściany. Zaznaczę, że nie jestem prawnikiem, więc moje rozumowanie może być obarczone jakimiś wadami, może jednak przyda Ci się. Po noweli z 2004r. cytowany par.12. zmienił swoje brzmienie, i cytowany zapis "wypadł". Obecnie brzmi tak: "2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu." Czyli bez "kombinacji" i "naciagania" przepis jasno precyzuje, że można. Ps. anula miała rację - szkoda, ze tak mało wypowiedzi - a zapowiadało sie interesujaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 30.04.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Czyli dobre wiesci! Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZO2 12.05.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 ... Po noweli z 2004r. cytowany par.12. zmienił swoje brzmienie, i cytowany zapis "wypadł". Obecnie brzmi tak: "2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu." Czyli bez "kombinacji" i "naciagania" przepis jasno precyzuje, że można. ... No wlasnie tez sadze, ze chodzi tylko o odleglosci krawedzi otworow okiennych/drzwiowych w scianach i polaciach zwroconych w strone rozwazanej granicy ale pare dni temu w jednym z biur projektowych babka powiedziala mi, ze odleglosc okien w bocznych scianach (w moim przypadku prostopadlych) rowniez pod to podchodzi i na dodatek dzisiaj potwierdzila te informacje co mnie bardzo zdziwilo. Moja dzialka jest waska, mam mozliwosc przysuniecia sie nawet do 1.5 m do granicy i wlasciwa interpretacja tego przepisu jest dla mnie istotna. Jesli sie okaze, ze babka nie miala racji to nie wiem czy nie zrezygnuje z ich uslug a powaznie zastanawialem sie nad robieniem u nich projektu indywidualnego. Prosze o potwierdzenie czy opierajac swoj osad na Rozporzadzeniu Ministra Infrastruktury: Dz. U.04.109.1156 z dnia 12 maja 2004 r. przypadkiem czegos nie przeoczylem, jakiejs kolejnej nowelizacji itp. (?) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Może niech ta "babka" podeprze swoja opinie konkretnym przepisem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 13.05.2008 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Może niech ta "babka" podeprze swoja opinie konkretnym przepisem. Dokladnie! Trudno raczej interpretowac powyzszy przepis inaczej niz zostal on sformulowany Rowniez mam waska dzialke i liczy sie kazdy centymetr Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 13.05.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zmień "babkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Tak na marginesie cytowany zapis, tylko tego punktu,mozna literalnie odczytać nastepująco: Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie: 1. od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego 2. lub okiennego ściany 3. lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy 4. lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu." Ale pozbawione jest to zupełnie sensu. , bo jest to nawiązanie do: ......Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1..... a ten brzmi: 1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy, Czyli biorąc pod uwage oba zapisy, odległości dotycza sciany z "otworami" zwróconej w strone "liczonej" granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 13.05.2008 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy, Romumiem, ze 'zwróconego ... w stronę tej granicy' oznacza rownolegle do granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Po noweli nie ma już pojecia "równolegle", bo np. działka może być w kształcie trapezu. Pojecie "zwrócony w stronę" jest na tyle jednoznaczne, że raczej brak tu miejsca na interpretację - tym bardziej, że chodzi tu o powierzchnię (ścianę), a nie otwór okienny, czy drzwiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 13.05.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 w każdym razie okno może powstac . Ja bym poszła jeszcze z takim zapytaniem do urzędu który wydaje pozwolenie. Niestety czasami prawo budowlane sobie a Panie urzędniczki sobie i nijak tego nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zawsze w takim przypadku warto prosić o uzasadnienie na piśmie - skutkuje z kazdym urzędnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZO2 13.05.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 w każdym razie okno może powstac . Ja bym poszła jeszcze z takim zapytaniem do urzędu który wydaje pozwolenie. Niestety czasami prawo budowlane sobie a Panie urzędniczki sobie i nijak tego nie przeskoczysz. Bedac dzis w UG zapytalem o to facetke z wydz. architektury i przychylila sie do wersji zaprezentowanej na forum ale bez zdecydowania i oczywiscie na wszelki wypadek poradzila zapytac w starostwie, ktore wydaje pozwolenia. Moze uda mi sie tam podskoczyc jutro i - mam nadzieję - ostatecznie potwierdzić ustalona tu wersje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 14.05.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 trzymam kciuki żeby było po "naszemu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.05.2008 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 trzymam kciuki żeby było po "naszemu". Ja tez! Inaczej sie okaze, ze grozi mi slepa sypialnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.05.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Tak dla jasności sprawy dodam tylko, że wszystkie podane w Rozporzadzeniu .... odległości od granicy sasiedniej działki dotyczą sciany zwróconej w strone tej granicy. 2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy. Tak więc dzielnie walcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts