Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania - darowizna - podatek

Ola i Krzysiek

Recommended Posts

Proszę o informację jeśli ktoś w tym temacie się orientuje.

Moja mama sprzedaje mieszkanie, w którym mieszka od lat 80-tych. Po sprzedaży mieszkania będzie mieszkać w domu, który własnie budujemy. Pieniądze ze sprzedaży mają być przeznaczone na wykończenie domu. Plan jest taki. Pieniądze przekazuje w formie darowizny dla mnie ( czyt. córki). Zgłoszenie tego do US i kasa na nasze konto. Dzisiaj ktoś zasiał we mnie ziarnko niepewności. Czy w tym przypadku obowiązuje moją mamę zapłata podatku? Bo tak sobie cały czas myślałam, że skoro ta kasa zostaje przekazana od razu nam, to Ona - mama sie nie wzbogaciła. Co Wy na to?

a nie można napisać w google "jak uniknąć podatku od sprzedaży mieszkania" wyjdzie tak z 100000000 wyników...

rozróżnijmy 2 sprawy:

1. Twój podatek od darowizny pieniędzy - bez podatku -

ale uwaga jest haczyk - TERMIN - zgłoszenie darowizny - 1 MIESIĄC

jak się nie wyrobisz to jednak zapłacisz podatek :(

2. Podatek od sprzedaży mieszkania zależny:

a. od czasu stania się właścicielem i długości tego bycia...

gdy stała się właścicielem przed rokiem 2007 podatku nie zapłaci

po 5 latach pełnych bycia właścicielem, inaczej 10 % podatku od

wartości dzisiejszej mieszkania...

b. gdy stała sie właścicielem w roku 2007 i później

jedyne co cię ratuje to ulga meldunkowa - czyli jak

była zameldowana w mieszkaniu co najmniej rok nie zapłaci podatku

/chyba była bo mieszka od lat 80- tych/... też jest haczyk - TERMIN -

trzeba zgłosić sprzedaż w 2 tygodnie, inaczej ulga przepada...

No tak szybko to ulga meldunkowa nie przepada dzięki naszemu Min. Finansów, który wydłużył terminy do składania oświadczeń o zameldowaniu, w stosunku do nieruchomości sprzedanych w 2007 roku - do dziś:) Natomiast do nieruchomości sprzedanych w tym roku do końca kwietnia 2009. (oczywiście dotyczy to nieruchomości nabytych od 01.01.2007 roku)

Często się zapomina, że okres 5-letni dotyczy także nowych przepisów, więc jeśli zbycie nastąpiło po upływie 5 lat (licząc od końca roku nabycia) to nie trzeba składać oświadczenia o uldze meldunkowej.[/i]

owszem ale jak mieszkanie kupiliśmy w roku 2007 to będzie z tego można skorzystać - najwcześniej w roku 2013 :-?

autor/ka wątku chyba nie chce czekać z budową te kilka lat....

chociaż jak młoda/y jest to co to będzie te parę latek poczekać :o