Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panowie pomóżcie zamocowac odpływ od pralki.

apartyda

Recommended Posts

witam wszystkich na forum

wiec tak, odpływ lezy na wannie co denerwóje mnie jek sie kompie a nieraz zapominam go zpowrotem połozyc co skutkuje zalaniem sasiada a ze mieszkam na 4 pieterku ( sama góra blok 4 pietrowy) to czasem woda potrafi doleciec i na 2 pietro :(. wanna jest zabudowana rozwale zabudowe bo jest gipsowa wstawie nowa plyte i przykleje do niej glazure. problem jest w tym ze nie wiem jak zrobic ten odpływ, czy mam sie gdzies tam podpiac do syfonu wanny o ile sie da czy jak.??nie wiem wogle co tam zastane jak rozbiore scianke. wanna była wstawiana jakies 15 lat temu, czyli blok nie jest nowy wielka płyta

i jak jestem to napisze o problemie nr2. wyczytałem ze na forum było o tym piane ale był tylko rozmowa o skutkach a nic o naprawie. wiec smierdzi mi ze zlewu jak zerkne to w syfonie jest sucho powiedzcie czemu i co mam zrbic zeby było ok.

p.s.s nie linczujcie za bledy jestem dysortografem.

Ad.1

Prawdopodobnie zastaniesz tam wylewkę od wanny wiszącą wprost nad kratką ściekową w posadzce. Tak bynajmniej kiedyś robiono odpływy.

Jeśli tak, to gorsza sprawa, bo nie ma się do czego podpiąć. Jedynie możesz wymienić zespół syfonowy wanny gdzie rura przelewowa ma specjalny trójnik pod pralkę.

Ad.2

Najczęstrzą przyczyną jest wadliwe napowietrzanie rur kanalizacyjnych lub ich zapchanie. Każdy pion kanalizacyjny powinien być odprowadzony ponad dach lub zakończony odpowietrznikiem, w przeciwnym wypadku kiedy spuszczasz wodę, to robi się w rurach podciśnienie, które wyciąga Ci wodę z syfonu.

Nie jestem fachowcem i mogę się mylić, więc niech wypowie się jeszcze ktoś inny.

Ad.1 Ja bym się raczej podpinał do syfonu umywalki a nie wanny. Zresztą z tego co pamietam (z instrukcji podłączania mojej pralki) to odpływ powinien być min. 60 cm nad posadzką ale mogę się mylić. Są odpowiednie syfony do kupienia z wyprowadzeniem (trójniczkiem).

Ad. 2 Miałem podobną sytuację ale chwilową. Mieszkam na parterze i pion się kiedyś przytkał. Podciśnienie najpierw wyciągnęło wodę ze wszystkich syfonów a za chwilę prawie że zalało mi mieszkanie poprzez przelew w sedesie (sic!). Woda zaczęłą też podpływać do wanny. Na szczęście spółdzielnia szybko przetkała pion w piwnicy.

Ad.1 Ja bym się raczej podpinał do syfonu umywalki a nie wanny. Zresztą z tego co pamietam (z instrukcji podłączania mojej pralki) to odpływ powinien być min. 60 cm nad posadzką ale mogę się mylić.

Nie supełnie. Wąż pralki powinien być wygięty w pałąk i to wygięcie powinno się znajdować odpowiednio wysoko. Co do końcówki to wszystko jedno gdzie się znajduję. Ja bym przerobiła syfon wanny lub odpływ umywalki tak, żeby móc wyprowadzić i zamontować gdzieś na jej boku lub na ścianie obok taki specjalny syfon stosowany do pralek lub zmywarek.

Taki:

http://www.megamedia.pl/_p/38/n/zestawy-do-urzadzen-agd-geberit-scienny-do-pralki-lub-zmywarki-152.234-chrom-p38263.jpg

albo taki:

http://image.ceneo.pl/data/products/313666/productToCategory.jpg

albo taki jakiego ja używam:

http://www.rawiplast.pl/files/catalog/136/width/afacb688844fbc01ba428326bceca290.jpg

wymien syfon na taki zebys jedno gniazdo miala wolne najlepiej fi50 potem dolazc rorke tez fi50 skierowana w gore jak wysoko a jak sie da byle by bylo wyzej od syfonu kup gomowa roznicowke czy jak to sie nazywa i waz od wanny wluz do srodka roznicowki a ja do rory fi 50 i przymocuj jakos zeby czasem nie spadlo klopot z glowy proste i tanie pozdrawiam