Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z sąsiadem - ogrodzenie na granicy działek

matthet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Ale się interes rozkręcił - musiałam dodrukować, bo zbrakło na stanie :)

Hmmm.. Ja mam w planie zaproponować sąsiadowi postawienie płotu wspólnym kosztem. Jeśli nie będzie zainteresowany - chcę cofnąć się z ogrodzeniem - działkę mam dużą, 20 cm mnie nie zbawi a sąsiada szlag trafi, że nie będzie miał ogrodzenia za free.. :wink:

No nie wiem - ja bym się ucieszyła i tak że mam ogrodzenie za free i w dodatku działkę większą o 20 cm :lol:

Widzę że mnóstwo osób jest zainteresowanych wzorem umowy o ogrodzenie. Otóż nie ma konkretnego, z góry ustalonego wzoru tego dokumentu.

Ostatnio dostałem ciekawy przykład takiej umowy - wszyscy zainteresowani mogą go pobrać => http://ponadczas.w.interia.pl/ogrodzenie.pdf; umowa "waży" około 100KB i proszę za nią podziękować osobie o profilu mirek2009 :D

Gdyby ktoś miał inne przykłady, chętnie wrzucę je do sieci - unikniemy zbędnej "mejlozy" i pomożemy osobom potrzebującym o(d)grodzenia.

Ale się interes rozkręcił - musiałam dodrukować, bo zbrakło na stanie :)

Hmmm.. Ja mam w planie zaproponować sąsiadowi postawienie płotu wspólnym kosztem. Jeśli nie będzie zainteresowany - chcę cofnąć się z ogrodzeniem - działkę mam dużą, 20 cm mnie nie zbawi a sąsiada szlag trafi, że nie będzie miał ogrodzenia za free.. :wink:

No nie wiem - ja bym się ucieszyła i tak że mam ogrodzenie za free i w dodatku działkę większą o 20 cm :lol:

Chyba się nie rozumiemy - sąsiad przecież nie mógłby połączyć się z moim ogrodzeniem - 20-40 cm miałby dziurę w "swoim ogrodzeniu" a ja nie pozwoliłabym tego zastawić bo to przecież moja ziemia :wink:

• 1 month później...

czy ja też mogłabym prosić o przesłanie takiej umowy??

właśnie zabieramy się za budowę ogrodzenia i przyznam że tak owa umowa bardzo by sie nam przydała

moj adres [email protected]

z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich na forum:)

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich,

jestem tutaj "nowa" wiec prosze o wybaczenie jesli popelnie jakas gafe.Na poczatku bardzo bym chciala prosic o przeslanie mi,jesli to mozliwe,umowy dla sasiada w sprawie postawienia ogrodzenia/siatka/

Chce w skrocie przedstawic swoja sprawe-moze ktos bedzie wiedzial jak dzialac.Mam z jednej str sasiadke,ktora posiada"wielkie plecy" i wszedzie ma swoich ludzi.Wiec,sami rozumiecie ze jest ciezko.Proponowalam jej kiedys abysmy wspolnie postawili ogrodzenie-siatke-stwierdzila ze nie ma forsy/bez komentarza/Zaznacze ze jest wlascicielka sasiadujacego obok mojej dzialki terenu,ale mieszka w innym miescie,wiec jej to nie jest w sumie do szczescia potrzebne.Postanowilam,wiec ze postawie tylko polowe plotu-50m/bo na wiecej mnie nie stac/Ona twierdzi ze bez jej zgody moge to zrobic,ale musze zachowac 40cm od granicy.Dlaczego? :cry: Uwazalam,ze na swoim to moge stawiac,czyli np 5cm od granicy.Gdzie znajde jakis przepis,paragraf,ktory to normuje?Bede wdzieczna rowniez za umowe-na wszelki wypadek.Pozdrawiam.

Dziekuje Wam bardzo za odpowiedz,czyli wnioskujac z tego co piszecie,moge od granicy postawic swoje ogrodzenie,nawet jesli to bedzie 5cm.To skad ona strzelila tymi 40cm?jest jakis taki przepis?nakaz?baby/czyt.sasiadki/ mam dosyc,sknera,ale nie chce miec jej na karku za pare lat,albo co gorsza-zeby mi kazala przsunac plot.Ostatnio jak posadzilam tujki-1metr od granicy,to dzisiaj juz mialam facetow z geodezji-bo baba/czyt sasiadka/twierdzila ze tujki sa na jej dzialce a ja przesunelam slupki graniczne :lol: